Ziraat Yatırım 21 Kasım 2014 Veri Dürbünü

Küresel piyasaların yakından takip ettiği verilerin piyasalara olası etkileri…

Türkiye

Ülke Kredi Notu, Standard & Poor’s

Haftanın son gününün en önemli maddesi kredi derecelendirme kuruluşu S&P’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesi olacaktır. S&P’in son dönemdeki petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle pozitif ayrışan Lira cinsi varlıklara atıfta bulunmasını ve bunun enflasyon ile cari açık tarafına olumlu yansımasına değinebileceği kanaatindeyiz. Bununla birlikte S&P tarafındaki açıklamaların olumsuz olmadığı takdirde piyasaya etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın enflasyon halen %9’larda seyrederken aceleci davranmayarak faizleri sabit tutmasını kredibilite açısından olumlu buluyoruz. S&P hamlelerini hatırlarsak, Şubat ayında Türkiye’nin “durağan” olan not görünümünü “negatif” seviyesine düşürmüşlerdi. Mayıs ayında yayınlanan değerlendirme raporunda ise Türkiye’nin kredi notunu “BB+” olarak teyit edip görünümü “negatif”te tutmaya devam etmişlerdi. S&P, Türkiye’yi Moody’s ve Fitch’in aksine yatırım yapılabilir seviyede derecelendirmediği için daha olumlu bir dil ve yaklaşım ile karşılaşabiliriz.

İngiltere

TSİ 11:30 Kamu Maliyesi, Ekim (beklenti: GBP -7,0 milyar önceki: GBP -11,1 milyar)

İngiltere bu sene başında Gelişmiş Ülkeler arasında en güçlü konumdaydı. Konut piyasası önderliğinde canlanan ekonomi faiz artırım söylentilerini beraberinde getirdi. İngiltere’nin Yeni Zelanda’nın ardından faiz artıran ikinci Gelişmiş Ülke olması bekleniyordu. Ta ki İskoçya bağımsızlık referandumu, Rusya yaptırımları, Kıta Avrupası’nda ekonominin ivme kaybetmesi ve son olarak konut piyasasının soğuması üst üste gelene kadar. Ekonomideki hız kaybı ülkenin mali dengesine de olumsuz etki ediyor. Kamu maliyesi şu anda İngiltere için bir saatli bomba haline geldi. Alınan tedbirler büyüme üzerinde bir yük. Buna karşılık koalisyon hükümeti bu işi gündeme getirmiyor. Mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından kamu maliyesi, İngiliz ekonomisinin zayıf karnı olmaya aday. Böyle bir ortamda şimdilik faiz artırım beklentisini Ağustos 2015 tarihine işaretlemekteyiz. Piyasada ise 2016 yılının ilk çeyreğine sarkan beklentiler mevcut. Son para politikası tutanakları tahmin edildiği kadar güvercin çıkmadılar. İngiliz Sterlini bu yıl ABD Doları karşısında 1,55 seviyesinin üzerinde tamamlayabilir. Önümüzdeki sene ise hem para politikası farklılıkları hem de bütçe tartışmaları Sterlin’deki değer kaybının sürmesine neden olabilirler.

Meksika

TSİ 16:00 GSYİH, 3. Çeyrek (beklenti: %0,6 çeyrek bazda önceki: %1,0 çeyrek bazda)

Mekiska, yapısal reformlarıyla 2014 yılının yıldız ülkesiydi. FED’in Başkan Yardımcılığı görevine atanan Stanly Fisher gelişmekte olan ülkelerin Meksika’yı kendilerine örnek almaları gerektiğini belirtmekteydi. Petrol sektöründeki özelleştirmeler ve reformlar ülke maliyesine olumlu katkı sağlayacağı beklentisiyle ülkenin kredi notu da yükseldi. Ancak Meksika, petrol reformlarının meyvesini toplayamadan hammadde fiyatları keskin bir şekilde geri çekildiler. Bunun sonucunda merkez bankası faizi %3 oranına kadar düşürürken, büyüme beklentilerini de aşağı yönlü güncelledi. Uyuşturucu kaçakçılığıyla ciddi şekilde mücadele içerisindeki ülkede sosyal gerilimler de büyüme üzerinde olumsuz etki edebiliyor. Yine de reform programları ve kuzey komşusu ABD ekonomisindeki toparlanma ile zor koşullara rağmen Meksika ekonomisi Türkiye gibi büyüme trendini korumakta. Her ne kadar üçüncü çeyrek büyüme verisi ikinci çeyreğe göre bir miktar aşağıda kalabilecek olsa da Meksika, Türkiye ve Hindistan ile birlikte Gelişmekte Olan Ülkeler arasında pozitif ayrışma gerçekleştirebilir.

Meksika Peso’su da Türk Lirası gibi FED riskine maruz. Çünkü Meksika da Dolar ile borçlanmakta. Ekonomiyi canlı tutmak için düşük faizle yola devam eden ülkede kurun değer kaybetme baskısıyla karşılaşması normal. Jeo-politik risklerden uzak kalabilen Peso, bir süre zayıf seyrettikten sonra ekonomik canlanmanın belirginleşmesiyle güç kazanabilir. ABD Doları’na karşı işi zor olsa da Norveç Korunası, Avustralya Doları gibi hammadde ihracatçılarına karşı ya da jeo-politik risklerin arttığı dönemlerde Gelişmekte Olan Ülke kurlarına karşı avantajı fazla.

Diğer

ABD’de TSİ 18:00 Kansas City FED İmalat Endeksi ekonomideki canlılık dahilinde 6 değerine yükselebilir. Ekim ayında endeks 4 seviyesindeydi.

FED / ECB Konuşmacıları

TSİ 10:00 Mario Draghi, Avrupa Bankacılık Kongresi’nde konuşuyor olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir