Ziraat Yatırım 18 Kasım 2014 Veri Dürbünü

Küresel piyasaların yakından takip ettiği yarın açıklanacak verilerin piyasalara olası etkileri…

Almanya
TSİ 12:00 ZEW Anketi, Ekonomik Büyüme Endeksi,
Kasım (Beklenti:0,5 Önceki:-3,6)
TSİ 12:00 ZEW Anketi, Genel Gidişat Endeksi, Kasım (Beklenti: 1,7 Önceki: 3,2)

Geçtiğimiz ay ZEW anketinin ekonomik beklenti endeksi 23 ayın en düşüğünde yer alarak; 2014 başından bu yana gözlemlediğimiz gerileme eğilimini devam ettirdi. Anket’in genel gidişat endeksi ise Haziran ayında 67,7 değerine ulaştıktan sonra yaz ve sonbahar aylarında istikrarlı bir şekilde gerileyerek Ekim ayında 3,2 değerine kadar kötüleşti. Bölgenin en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa’nın durgunluğun (resesyon) eşiğinden dönmesi, Avro Bölgesi büyümesinin beklentilerin üzerinde gelmesi, ve Avrupa Merkez Bankası’nın uygulamaları dahilinde; beklenti endeksinin sınırlı da olsa yükselip negatif bölgeden çıkacağını düşünüyoruz. Genel gidişat endeksi ise geleceği yansıtan beklenti endeksinin tersine bir süre daha düşük seviyelerde kalabilir. Sık sık tekrarladığımız üzere Avro Bölgesi’ne yönelik güven ve beklenti endekslerinde gözlemlediğimiz değerler durgunluk seviyesinin üzerinde, “trend-altı” (sub-par) kavramıyla ifade edilen düşük büyümeye işaret etmekteler. Nitekim Cuma sabahı açıklanan verilere göre Avro Bölgesi çeyrek bazda %0,2 oranında büyüdü. Avro Bölgesi’nde ekonomi Lehman krizi öncesindeki %0,5 trendinin altında seyrediyor.

İngiltere
TSİ 11:30 TÜFE,
Ekim (Beklenti:%1,2 yıllık değişim Önceki: %1,2 yıllık değişim)

Geçen ay hammadde (emtia) fiyatlarındaki keskin düşüşten dolayı yıllık bazda %1,2 ile beş yılın en düşük düzeyine gerileyen enflasyon dokuz aydır İngiltere Merkez Bankası enflasyon hedefinin altında seyrediyor. G-20 toplantılarında Merkez Bankası Başkanı Carney, Avrupa ülkelerindeki zayıf seyrin, İngiltere ekonomisini olumsuz etkilediğini yinelerken büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellendiği bir süreç yaşamaktayız. Yakın zamanda (gelecek altı ayda) tüketici enflasyonunun %1’in altına inebileceği, %2’lik enflasyon hedefine ise ancak 3 yıllık dönemde ulaşılabileceği düşünülüyor. Avro Bölgesi’ndeki talep azlığından kaynaklanan deflasyon riski, piyasada İngiltere’nin faizleri daha uzun bir süre artırmayacağı beklentisi yaratarak BOE’yi şahin taraftan güvercin tarafa doğru itmekte ve İngiliz Sterlini’nin (GBP) değer kaybetmesine neden oluyor.

ABD
TSİ 15:30 ÜFE, Ekim (Beklenti: %-0,1 aylık değişim Önceki: %-0,1 aylık değişim)
TSİ 17:00 NAHB Konut Piyasası Endeksi, Ekim (Beklenti: 55, Önceki: 54)
TSİ 23:00 Sermaye Akımları, Eylül

Üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, enflasyona ilişkin önemli ipuçları veren ABD ÜFE verisinin ekim ayında düşen enerji fiyatlarına paralel sınırlı bir düşüş yaşaması mümkün. Ağustos ve Eylül aylarında ÜFE’nin düşmesine neden olan enerji ve gıda fiyatları etkisinin ekim ayında da devam etmesini bekliyoruz. WTI petrolünün eylüldeki ortalama fiyatı USD 93 seviyesinden, ekim ayında USD 84,3’e gerilemesi göz önüne alındığında üretici fiyatlarında aylık bazda bir gerileme yaşanması olası.

NAHB konut piyasası endeksi mevcut konut satışları ve gelecek 6 aydaki konut satış beklentilerini baz alarak konut piyasasındaki gidişatı ölçmeyi amaçlayan bir endeks. Yeni konut başlangıçları verisiyle yüksek korelasyona sahip olan endeks, konut piyasasındaki toparlanma hakkında fikir verebilir. Eylül ayında 59 değerini alarak kriz sonrasındaki en yüksek seviyesine ulaşan endeks Ekim ayında kısmi bir geri çekilme gerçekleştirdi. ABD’de düşük faiz ortamının sürmesi endeksin kendisi ve konut piyasasındaki toparlanma için destekleyici unsur.

Sermaye tarafında ise; toparlanan ekonomi küresel sermayeyi de kendisine doğru çekmekte. Hem doğrudan yatırımlar tarafında hem de finansal yatırımların ABD’de yoğunlaşması bölgeler arasındaki büyüme farklılıklarını yansıtmakta.

FED / ECB Konuşmacıları

Sabah saatlerinde Avrupa Merkez Bankası’ndan Lautenschlaeger konuşuyor olacak. TSİ 10:30’daki konuşmanın konusu finansal gözetim. Zaten Lautenschlaeger de finansal istikrar konusunda uzmanlaşan bir kişi ve genel hatlarıyla parasal çözümlere çok sıcak bakmıyor. Öğleden sonra TSİ 20:00’de ise Know deflasyon risklerine ilişkin Avrupa Parlamentosu’nda konuşacak. Bugünkü yoğun konuşma gündemi ve Başkan Draghi’nin Parlamento’daki savunmasının sonrasında Salı günü piyasa etkisi düşük bir gün.

FED tarafında ise güvercin yaklaşımlara sahip Minneapolis FED Başkanı Kocherlakota para politikası amaçlarını açıklamaya yönelik bir konuşma gerçekleştirecek. Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplaması ve basın mensuplarıyla bir araya gelecek olması piyasa için kısmi bir risk unsuru. TSİ 20:30’daki konuşma sonrasında vereceği demeçlere göre Dolar’da zayıflama takip edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir