Ziraat Yatırım 14 Kasım 2014 Veri Dürbünü

Küresel piyasaların yakından takip ettiği yarın açıklanacak verilerin piyasalara olası etkileri…

Avro Bölgesi

TSİ 08:30 Fransa GSYİH, Ç3 (beklenti: %0,1 çeyrek bazda | önceki: %0,0 çeyrek bazda):
TSİ 09:00 Almanya GSYİH, Ç3 (beklenti: %0,1 çeyrek bazda | önceki: %-0,2 çeyrek bazda)
TSİ 11:00 İtalya GSYİH, Ç3 (beklenti: %-0,1 çeyrek bazda | önceki: %-0,2 çeyrek bazda)
TSİ 12:00 Avro Bölgesi GSYİH, Ç3 (beklenti: %0,1 çeyrek bazda | önceki: %0,1 çeyrek bazda)

Almanya ve İtalya’nın 3. çeyrek sanayi üretim verilerine baktığımızda yılın en düşük ortalamalarını görmekteyiz. 2. çeyrekte ortalama %1,1 olan Almanya’nın sanayi üretim artış hızı 3. çeyrekte %0,2’ye gerilerken, bir önceki çeyrekte %0,03 olan İtalya’nınki ise %-1,7’ye geriledi. Sanayi üretiminin büyüme ile yüksek korelasyonunu dikkate aldığımızda bu veriler ışığında Almanya’nın çeyreksel bazda sıfıra yakın bir büyüme kaydetmesi beklenmekte. İtalya, 2011 yılının 2. çeyreğinden beri yıllık ve çeyreksel bazda büyüme kaydedemezken öncü veriler ışığında 3. çeyrekte de ekonomide daralma yaşanması muhtemel. Bölgenin en önemli ekonomisi Almanya’nın zayıf büyüme performansına bağlı olarak Avro Bölgesi’nin de zayıf bir 3. çeyrek büyüme performansı görmemiz sürpriz olmayacak.

IFO ve ZEW gibi öncü gösterge kabul edilen beklenti anketleri de zayıf seyri teyit etmekteler. Özellikle Rusya yaptırımları dahilinde artan jeo-politik belirsizlikler tüketici güveninin de gerilemesine neden oldu. Öncü göstergelerdeki geri çekilme durgunluk (resesyon) seviyelerinde olmasa da yatay ve trend-altı büyüme Avro Bölgesi’nin içinden geçtiğimiz süreçteki kaderi.

Çeyrek Bazda Büyüme Oranları

TSİ 12:00 Avro Bölgesi TÜFE, Ekim (beklenti: %0,0 aylık | geçici veri: %0,0 aylık | önceki: %0,4 aylık)

Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Eylül ayında son beş yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra Ekim ayının geçici verisine göre %0,4’e yükseldi. Endekste ağırlığı yüksek Almanya verisi bugün nihai değerini alırken herhangi bir güncelleme gerçekleşmedi. Alman verisini müteakip Para Birliği geneline ilişkin nihai veride de herhangi bir revizyon beklenmiyor.

Doğu Avrupa

TSİ 10:00 Çek Cumhuriyeti GSYİH, Ç3 (beklenti: %0,4 çeyrek bazda | önceki: %0,3 çeyrek bazda)
TSİ 10:00 Macristan GSYİH, Ç3 (beklenti: %0,4 çeyrek bazda | önceki: %0,8 çeyrek bazda)
TSİ 11:00 Polonya GSYİH, Ç3 (beklenti: %0,4 çeyrek bazda | önceki: %0,6 çeyrek bazda)

Türkiye gibi Doğu Avrupa ülkeleri için de 2014 yılı büyüme açısından olumlu geçiyor. Avro Bölgesi, özellikle de Alman ekonomisine yönelik bağları nedeniyle Türkiye ve Doğu Avrupa ülkeleri benzerlikler göstermekte. Macaristan faizleri %2,10 seviyesine indirdikten sonra büyümenin sürmesi nedeniyle önümüzdeki sene sonuna kadar yeni bir hamle yapmayı düşünmüyor. Polonya ise sene başındaki ivmesini bir miktar kaybetse de 50 baz puanlık indirimle faiz seviyesini %2 oranına getirdiler. Çek Cumhuriyeti Bölge’deki daha dayanıklı ekonomi. 2012 yılı sonunda faizi 0 bandına indirip kur müdahaleleriyle Korunası’nın değer kazanmasını engelleyen merkez bankası büyüme ve enflasyon cephesinde diğer iki ülkeye nazaran daha iyi durumda. Polonya’da beklenmedik ivme kaybı sonucu  PLN/HUF (Zloti / Forint) paritesi 75,5 değerine ulaştıktan sonra güçlenme eğilimini kaybederek 72,4 değerine yaklaşık %4 oranında değer kaybetti. Faiz farklılıkları ve Polonya’da artan deflasyon riski paritenin Forint’ten yana güç kazanabileceğine işaret ediyor.

Yıllık Büyüme Oranları

Türkiye

TSİ 14:30 TCMB Beklenti Anketi

Yılın son enflasyon raporunun ardından açıklanacak olan ilk beklenti anketinde TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarının piyasaya yansıması ve gerileyen petrol fiyatlarına paralel katılımcıların kısa ve uzun vadede beklentileri öne çıkacak. Piyasa tarafında herhangi bir harekete sebep olması beklemiyor olsak da piyasanın TCMB senaryosuna inancını ölçme şansına sahip olacağımızı düşünüyoruz. Özellikle TCMB’nin kendisi için enflasyon beklentilerinin hareketi politika belirlerken etkili olabiliyor. Mevcut petrol fiyatlarına paralel; ankette cari işlemler dengesi ve enflasyon beklentilerinin özellikle 2015 yılı için aşağı yönlü güncellenmeleri olası. Ek olarak küresel gelişmelerin uzun vadeli faizleri aşağı çekmesi durumunda, kısa vadeli faizlerin indirilebileceğini göz ardı etmeyip bunun beklenti anketine yansımasını takip edebiliriz. Malum, TCMB yataya yakın verim eğrisi stratejisinde kendi kontrolü dahilindeki kısa vadeli faizleri piyasa kontrolündeki (bilhassa enfalsyon beklentilerinin fiyatlandığı) uzun vade faizlere göre şekillendirmekte.

ABD

TSİ 15:30 Perakende Satışlar, Ekim (beklenti %0,2 aylık | önceki: %-0,3 aylık)
TSİ 15:30 İthalat Fiyat Endeksi, Ekim (beklenti %-1,5 aylık | önceki: %-0,5 aylık)
TSİ 16:55 Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni, Kasım (beklenti: 87,5 | önceki: 86,9)

Ağustos ayında perakende satışlar Ocak 2014’ten bu yana ilk defa düşüş gerçekleştirerek beklentilerin altında kalmıştı. Daha sağlıklı bilgi vermesi açısından takip ettiğimiz otomotiv dışındaki çekirdek satışlardaki düşüş Eylül ayında bir önceki aya göre gerileyen ISM ve imalat PMI endeksleriyle uyumlu gözükmektedir. Veri eğer beklentilerin altında kalırsa toparlanan istihdama rağmen ücretlerdeki artışın sınırlı kalması ve hane halkının satın alma gücünde iyileşmenin halihazırda yeterli olmaması konusu sorgulanmaya başlayacaktır. Önümüzdeki süreçte akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüşü göz önüne aldığımızda, tüketicilerin cüzdanlarında başka alanlarda harcayabilecekleri ek para oluşmasıyla ABD ekonomisindeki toparlanmanın iç talep öncülüğünde kademeli artmasını bekliyoruz ki Kasım ayı sonundaki Şükran Günü ile başlayıp Noel ve sonrasında Yılbaşı’na kadar uzanacak Tatil Sezonu’nda iç tüketim hız kazanabilir. S&P500 endeksi de tarihi zirvelerde kendisini “Noel Baba Rallisi”ne hazırlıyor gibi. Tüketicilerin cüzdanlarındaki rahatlamanın boyutunu ise Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi bizlere söyleyecek.

İç talep ve enflasyon arasındaki korelasyonun ücret baskısı ortaya çıkmadıkça enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bir süre daha düşük kalması muhtemel.  FOMC karar metninde de bu dinamiğe yer verilmişti. Ek olarak güçlenen ABD Doları ithal mal fiyatlarını baskılamakta.

FED / ECB Konuşmacıları

St. Louis FED Başkanı Bullard, TSİ 16:10’da konuşacak. Genel olarak “şahin” görüşe sahip olsa da son dönemde parasal genişleme erken bitirilmemeli çıkışıyla kafa karıştıran Bullard’ın kredibilitesi düşmekte. Piyasa, söyleyeceklerine çok fazla takılmayabilir.

ECB’den ise Coeure bugün olduğu gibi Cuma günü de TSİ 23:00’de Washington DC’de konuşuyor olacak. Coeure’nin parasal genişleme olasılıklarına ilişkin açıklamaları takip edilebilir. Piyasa kapanmış olacağı için Coeure’nin konuşmalarını haftasonu süreciyle birlikte Pazartesi sabahı değerlendirmek gerekecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir