Ziraat Yatırım 13 Kasım 2014 Veri Dürbünü

Küresel piyasaların yakından takip ettiği ekonomik verilerin piyasalara olası etkileri…

Güney Kore
TSİ 03:00 Merkez Bankası Faiz Kararı (beklenti: %2,00 mevcut: %2,00)

Seneye güçlü değer kazançlarıyla başlayan Won, ABD Doları karşısında 1.000 seviyesine yaklaşınca, Japonya’ya karşı rekabet gücü Kore’li üreticiler için bir hayli azaldı. Dış taraftaki gelişmelere yurt içinde Nisan ayında yaşanan feribot faciası eklenince ekonomi bir hayli hız kaybetti ve ikinci çeyrekte ekonomik büyüme %0,5 oranına kadar yavaşladı. Üçüncü çeyrekte büyüme baz etkisiyle çeyrek bazda %0,9 oranına hızlansa da trend için yıllık değişime baktığımızda %3,2 oranına gerileme söz konusu. Bu değer son 10 yılın ortalaması %3,7’den düşük ve geçtiğimiz sene kazanılan yükselme trendinin ilk çeyrekte %3,9 oranına ulaştıktan sonra geriye dönmesini teyit etmekte.

Sene başında merkez bankasının yılın son çeyreğinde enflasyonun hedefe yaklaşacağı öngörüsü “şahin” tutumla Won’daki değer kazancına ek bir neden olmuştu. Ancak hem enflasyonun Haziran ayında %1,7 ile zirve yapması hem de güncel Japon Merkez Bankası’nın parasal genişleme programının ölçüsünü artırması merkez bankasının “güvercin” tutuma geçmesine neden oldu. Ağustos ve Ekim aylarındaki iki adet 25’er baz puanlık faiz indirimlerini yenileri takip edebilir. Tahminen bu sene uygulamaların etkilerini gözlemleyecek olan merkez bankası önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde yeni bir adım atabilir. Maliye tarafında da genişlemeci politikaların yaz aylarında devreye alınması Güney Kore’de faizlerin uzun bir süre düşük seyredeceğine işaret ediyor. Kore Wonu’nun Japonya Merkez Bankası toplantısından bugüne %4’e varan değer kaybı piyasada “güvercin” tutumun fiyatlanmasına işaret etmekte.

Çin
TSİ 07:30 Perakende Satışlar, Ekim (beklenti: %11,6 yıllık önceki: %11,6yıllık)
TSİ 07:30 Sınai Üretim, Ekim (beklenti: %8,0 yıllık önceki: %8,0 yıllık)

Çin, sınai üretim verisini ilk açıklayan ülke oluyor. KOBİ ağırlıklı Markit PMI 50,4 değerine yükselirken büyük şirketleri takip eden resmi PMI 50,8 değerine gerilemişti. Her halükarda eşik 50 seviyesinin üzerinde kalan göstergeler Avro Bölgesi’nde artan PMI değerleriyle birlikte yılın son çeyreğine Dünya sanayisinin görece daha ivmeli başladığını göstermekte. Geçtiğimiz aya göre büyüme hızı piyasa beklentisinden bir miktar daha iyi kalabilir.

Perakende satışlar ise artış gösterir ve sanayideki olası hızlanmaya eşlik edebilirlerse bu haftaki risk pozitif piyasa yaklaşımı pekişebilir. ABD’de yaklaşan tatil sezonu öncesinde piyasaların ne kadar risk almaya meyilli olacaklarını Çin verileri sonrasında “küresel yavaşlama” endişelerinin ne kadar azalacağı belirleyecektir.

Türkiye içinse Çin’deki veri akışı kur kanalı ve genel küresel talep koşulları üzerinden önemli. Çin ekonomisinin mevcut yapısal dönüşümde ne kadar yavaşlamayı absorbe edebileceği otoritelerin kura müdahale etme isteğini etkileyebilir. Çin’de olumlu veri akışı Türk Lirası üzerindeki riskleri azaltmakta. Aynı zamanda Çin’deki üterim küresel talebe ayna tuttuğu için veri akışı olumlu seyrettikçe dış ticaretimizin pozitif ivmesini sürdürmesi mümkün.

Almanya
TSİ 09:00 TÜFE, Ekim (nihai veri – beklenti: %-0,3 aylık ilk tahmin:%-0,3 aylık önceki: %0 aylık)

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da Ekim ayı enflasyon verisi ay başında aylık bazda %-0,3 yıllık bazda ise %0,8 oranlarında açıklanmıştı. Nihai verilerin yine aynı şekilde açıklanması beklenmekte.
İkinci çeyrekte daralma yaşayan Alman ekonomisinde ekim ayı verileri şu ana kadar toparlanmayı işaret etmedi. 4. çeyreğe ait ilk IFO ve ZEW güven endeksleri yılın en düşük seviyelerini işaret ederken, son üç aydır %0,8 seviyesinde bulunan yıllık enflasyonun artış kaydetmesi beklenmemekte. Almanya’daki düşük enflasyon Avro Bölgesi için de olumsuz bir tablo çizerken Avrupa Merkez Bankası tahvil alımlarının enflasyon üzerinde etkisi takip edilecek.

Almanya’yı takiben TSİ 9:45 Fransa, 10:00 İspanya ve 11:00’de de İtlaya enflasyon verisi Ekim ayı için nihai değerlerini alacak.

Türkiye
TSİ 10:00 Ödemeler Dengesi, Eylül (beklenti: USD 2,6 myr açık önceki:USD 2,8 myr açık)

Avrupa ekonomisine yönelik kırılganlıklara rağmen devam eden ihracatın desteği ve geçen yılki yüksek altın ithalatının ortadan kalkmasıyla cari işlemler dengesindeki iyileşme sürmekte. Turizm gelirlerinin bu sene rekor kırmasıyla ticaret dengesinde gözlemlenen iyileşme ödemeler dengesine daha pozitif yansımakta. Petrol fiyatlarında aşağı yönlü trend cari dengedeki pozitif görünümü belirginleştirirken; bu trendin sürmesi halinde 2015’te cari açığın GSYH’ya oranının %5’in altında kalması senaryolar dahilinde gözüküyor. Geçtiğimiz ay Yıldız Holding’in dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi İngiltere merkezli United Biscuits’i satın almasının ardından uzun dönemde kar transferleri yoluyla cari işlemler dengemizin olumlu etkileneceği düşünülmektedir. Japonya, yurt dışı yatırımlarıyla cari fazla veren ülkelere iyi bir örnek. 2011 Mart depremi sonrasında nükleer enerji tesislerini kapatan Japonya enerji ithalatçısı hale geldi. Bunun sonucu olarak mal ticaretinde açık vermeye başlayan Japon ekonomisi yurt dışı yatırımlarından elde ettiği gelirlerle cari dengesini pozitif bölgede tutabiliiyor.

Endonezya
Merkez Bankası Faiz Kararı (beklenti: %7,50 mevcut: %7,50 – açıklama saati belirsiz)

Endonezya, Hindistan ile birlikte enflasyon cephesinde başarı sağlamakta. Buna karşılık Endonezya da diğer Gelişmekte Olan Ülkeler ile birlikte büyüme sorunları çekiyor. Üçüncü çeyrek büyümesi %5,01 oranında açıklanarak beklentilerin çok az altında kalsa da kriz sonrasındaki en yavaş seviye. 2013 Mayıs ayında Bernanke’nin konuşmasının ardından FED riskiyle faizi %7,50 oranına yükselten merkez bankası fiyat istikrarının sağlanmasıyla yeniden rahatlatmaya başlayabilir. Tahminen 2015 ilk çeyreğinde Türkiye ve Hindistan’ın da dahil olduğu bir indirim döngüsü gözlemleyebiliriz.

Diğer

Son günlerde Japonya’nın vergi artışlarının erteleneceği şeklinde gündemde yer eden haberlere paralel Yen’deki değer kaybı ve Japon borsalarındaki ralli sürse de hükümet sözcüsünün hükümetin 2015 Ekim ayında yapılması planlanan satış vergisi artırımını erteleyeceği yönünde basında çıkan haberleri yalanlaması sonrası dikkatler bu taraftan gelecek haber akışına çevrildi. İfadelerden satış vergisi konusunda kararın Temmuz – Eylül dönemine ilişkin GSYH tahmini verileri değerlendirildikten sonra verileceği görülürken; tahmini GSYH verisinin pazartesi günü, nihai değerin ise 8 Aralık’ta açıklanacağını dip notta belirtelim.

Avrupa Merkez Bankası aylık raporunu yayımlarken ABD tarafında ise JOLTS İstihdam verisi ve bütçe gerçekleşmesi takip edilecek. Bütçe tarafının artık fiyatlandığını ve azalan mali yükün büyümeye pozitif katkı yaptığını düşünüyoruz. JOLTS verisi ise Eylül ayına ait olması ve FOMC karar metninde istihdam piyasasındaki güçlenmeye dikkat çekilmesi nedeniyle piyasa etkisi sınırlı olabilecek bir gelişme. Ancak JOLTS’un detaylarında istihdam piyasasındaki kaynak kullanım verimliliği uzun dönemde FED faiz fiyatlamasına katkı sağlayabilir.

FED / ECB Konuşmacıları

Philadelphia FED Başkanı Charles Plosser “Yeni Normal” üzerine konuşurken (TSİ 19:30), FED Başkanı Janet Yellen FED ve ECB ortak organizasyonunda açık konuşmasında katılımcıları selamlayacak (TSİ 19:45). Minnesota FED Başkanı Kocherlakota ise yeni petrol teknolojileri üzerine konuşacak (TSİ 22:30).

Gündüz saatlerinde ise FOMC’nin daimi üyesi New York FED Başkanı Dudley TSİ 10:30’da Abu Dhabi’de konuşurken ECB tarafında ise Lautenschlaeger ve Coeure 15 dakika ara ile TSİ 15:00’de konuşuyor olacaklar.

Coeure’nin ve Dudley’in konuşmaları gündüz saatlerinde Avro/Dolar paritesi için etkili olabilirler. Akşam seansında ise Kocherlakota’nın konuşmasının petrol fiyatlarına etkisini takip etmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir