Küresel piyasaların yakından takip ettiği ekonomik verilerin piyasalara olası etkileri…
Japonya
TSİ 01:50 M3 Para Arzı, Ekim (beklenti: %2,5 yıllık önceki: %2,5 yıllık)
FED’in QE3’ü sonlandırmasının hemen ardından BoJ’un deflasyonla mücadelede son olarak tahvil alım programını yıllık 80 trilyon YEN’e yükseltmesi piyasalar tarafından olumlu karşılanırken, kurmaylar para arzının daha hızlı artmasından destek almayı beklemekte. Yeni adımın ne kadarlık bir enflasyonist etki yaratacağı Japon Yeni’ndeki hareketi de benzer ölçüde etkileyebilir. Parasal genişleme hamlesinin verilere yansıması ise ilk olarak Kasım ayında gerçekleşebilir.
İngiltere
TSİ 11:30 ILO İşsizlik Oranı, Eylül (beklenti: %5,9 önceki: %6,0)
TSİ 12:30 Enflasyon Raporu
İngiltere’de işsizlik oranı %6 ile Ekim 2008 sonrası en düşük seviyeye inerken; yıllık TÜFE enflasyonu da eylülde bir önceki ayki %1,5’ten %1,2’ye gevşemişti. İngiltere’de politika faizi Mart 2009’dan bu yana %0,5’te bulunurken; toparlanan istihdam piyasasına paralel faiz artırım konusu gündemde yer etmekte. Nitekim Merkez Bankası’nın toplantı tutanaklarında iki üyenin faiz artırım yönünde oy kullandıklarını biliyoruz. Önümüzdeki süreçte daha şahin bir BOE beklentisiyle İngiliz Sterlini gücünü korumayı başarıyor. Her ne kadar Temmuz enflasyon raporundan önceki 1,7166 seviyesinden 1,5863’e kadar gerilemiş olsa da bu gelişmeyi daha çok Dolar güçlenmesiyle açıklamak mümkün. İç talebin motoru konumundaki konut piyasasındaki soğuma fiyatlara yansımakta. Dış talepte ise güçlü İngiliz Sterlini küresel rekabet koşullarında ihracatı yeteri kadar desteklemiyor. Her ne kadar İngiltere’nin ihracatı hizmet sektörü üzerine yoğunlaşsa da hem hizmet sektöründeki yıllık ihracat artışı yaz aylarında %-3 oranına kadar kötüleşmişti. Eylül ayı verileri hizmet ihracatındaki artışın yalnızca %1,4 oranında tarihi ortalaması %7’nin bir hayli altında kalmakta. Mal ticaretinde ise geçtiğimiz senenin Aralık ayından beri negatif trend korunmakta. Hem fiyat istikrarı endişeleri hem de ekonomik faaliyet İngiltere Merkez Bankası’nı faiz artırımı konusunda temkinli olmaya sevk edebilir. Tahminen ilk faiz artırımı Mayıs ayındaki genel seçimleri takiben gerçekleşecektir. Enflasyon raporunda belirttiğimiz konulara değinilebilir ve Sterlin’deki değer kaybı daha belirgin hale gelebilir.
Avro Bölgesi
TSİ 12:00 Sınai Üretim, Eylül (beklenti: %0,7 aylık önceki: %-1,8 aylık)
3. çeyreğin son verisi olması açısından önem arz eden eylül ayı sanayi üretim verisi geçtiğimiz ay yatırım malları başta olmak üzere ara mallardaki düşüşün etkisiyle beklentilerin altında kalmıştı. Geçtiğimiz süreçte PMI verileri 50 seviyesinin üzerinde kalsa da Almanya’ya ilişkin olumsuz gelen veriler Euro Bölgesi’nin büyümede lokomotifi olması açısından risk teşkil ediyor. Aylık bazdaki kısmi bir toparlanma yıllık bazda halen artışın negatif değerlerde kalmasına neden olabilir.
ABD
TSİ 17:00 Toptan Satış Envanterleri, Eylül (beklenti: %0,2 aylık önceki: %0,7 aylık)
Üçüncü çeyrek GSYİH ilk tahmini açıklandığı için yeni bilgi etkisi sınırlı bir veri. İlk çeyrekte ekonomi %2,1 oranında yavaşladığında envanter birikimi Mart ayında %1,1 oranına kadar artmıştı. İkinci çeyrekte ekonominin hız kazanmasıyla boşalan envanterler üçüncü çeyrekte yeniden yerine konmakta. Bayi ve satıcıların envanterlerini artırması ekonomik büyümeyi olumlu etkileyen bir gelişme. İvmenin korunması önümüzdeki ay açıklanacak verinin dördüncü çeyrekteki iç talep koşullarına ilişkin ışık tutucu etkisi nedeniyle olumlu olabilir.