Beş Zararlı Yazılım Saldırısından Dördü Kullanıcılara Sorun Çıkarıyor ve Üç Saldırıdan Biri Para Kaybına Neden Oluyor
Kaspersky Lab ve B2B International tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Türkiye’de geçen yıl İnternet kullanıcılarının neredeyse yarısı (%57) zararlı yazılımlarla karşılaştı ve çoğu durumda (%81) bu hem kullanıcılar, hem de cihazları üzerinde olumsuz bir etkiye neden oldu.
Zararlı yazılımlar en çok Windows bilgisayarlarda görüldü. Windows kullanıcılarının %83’ü, geçen 12 ay içinde etkilendiklerini bildirdi. Ancak Android ve Mac OS X kullanıcıları da bundan etkilendi ve sırayla %13 ve %6’sı cihazlarına zararlı yazılım bulaştığını bildirdi.
Türkiye’de kullanıcıların %17’si cihazlarının şüpheli bir İnternet sayfasına girdikten sonra etkilendiğini düşünüyor. Her biri %8 oranında olmak üzere, diğer kullanıcılar da başka birinin USB belleğini kullandıktan sonra (%12), başka bir etkilenmiş cihazı kullandıktan sonra (%14) ve yasal bir program gibi gösterilen (%9), ancak zararlı olan bir uygulamayı yükledikten sonra etkilendiğini bildiriyor. Araştırmaya katılanların %9’si ise cihazlarının bir e-posta eklentisini açtıktan sonra etkilendiğini bildirdi. Araştırmaya katılanlar içinde en büyük dilime dahil olan %14, zararlı yazılımın bilgisayarlarına nasıl girdiğini açıklayamadı.
Daha da önemlisi, etkilenen beş kullanıcıdan dördü sorun yaşadığını bildirdi. Genellikle (%38 oranında) kullanıcılar bilgisayar performansının düştüğünü fark etti. Katılanların %30’u rahatsız edici reklamlar aldı (örneğin tarayıcının onları istemedikleri İnternet sayfalara yönlendirmesi) ve araştırmaya katılanların %17’si cihazlarında onlar istemeden yüklenmiş programlar buldu.
Genel olarak üç kullanıcıdan biri (%33) zararlı yazılımdan etkilendiği için maddi kayıp yaşadı. Kurbanlar, suçlulara fidye ödemek zorunda kalmanın yanı sıra cihaz veya verileri kurtarmak için para harcadı, etkileri ortadan kaldırmak için yazılım satın almak zorunda kaldı ve bazıları yeni bir cihaz satın almak zorunda kaldı. Maddi kayıp olan durumlarda, saldırıların ortalama maliyeti 173 dolara karşılık geliyor.
Kaspersky Lab Tüketici Ürünleri Yönetim Başkanı Elena Kharchenko, “Temkinli davranarak zararlı yazılımlardan etkilenmenin maliyeti ve istenmeyen etkilerinden kaçınabilirsiniz. Örneğin emin olmadığınız USB bellekleri cihazlara takmayın, yalnızca resmi uygulama mağazalarını kullanın, işletim sistemi ve uygulamaları güncel tutun ve dosyaları açmadan önce bir güvenlik çözümü ile tarayın. Güvende olmanın sırrı, potansiyel sorunları öngörebilmek ve önlem almak” dedi.
Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 ve Kaspersky Total Security – multi-device Windows, OS X ve Android cihazları korumaktadır. Bu çözümler kullanıcıları şifre çalan ve webcam’lere izinsiz erişen zararlı yazılımlar, cryptomalware tipi zararlı yazılımlar, sık kullanılan uygulamalardaki güvenlik açıkları ve daha çok sayıda farklı tehdide karşı korumak için tasarlandı. Kaspersky Lab’in ürünleri arasında cihazlarda etkilenme veya güvenlik açıklarını kontrol etmek için farklı platformlarda kullanılabilen ücretsiz uygulamalar da bulunmaktadır.