Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Birol, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi tehdit ettiğini söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş Ekonomisti Fatih Birol, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi tehdit ettiğini ve petrol üreticilerinin üretimi artırmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi.
Birol, Singapur’da bir toplantıda yaptığı konuşmada, ”Mevcut yüksek petrol fiyatları birçok ülkede ekonomideki toparlanmayı bastırma potansiyeline sahip. Yüksek petrol fiyatlarının Çin’in ekonomik büyümesini yavaşlatmamasını ve küresel ekonominin toparlanmasında olumsuz etkisi olmamasını umuyorum” dedi.
IEA Baş Ekonomisti Birol, ham petrol üreticilerinin gelişmekte olan ülkelerde artan petrol talebini ve gelişmiş ülkelerde ham petrol stoklarının düşmesini gözönüne alarak üretimi desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) bugün üretim kotalarını değiştirip değiştirmemeyle ilgili karar almasının beklendiği toplantıyı değerlendiren Birol, ”OPEC’in, ne yapacağını benden daha iyi bildiğinden eminim. Petrol fiyatları bugün hala yüksek ve küresel ekonominin toparlanmasında olumsuz etki yaptığına göre, enerji üreticisi ülkelerin bunları dikkate alacağını ve buna bağlı olarak karar alacağını umuyorum” diye konuştu.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da petrol üreticisi ülkelerin mevcut ve yeni petrol sahalarına yılda 100 milyar dolar yatırım yapmazsa petrol fiyatlarının 2015 yılında 150 dolara yükselebileceğine işaret eden Birol, başta Suudi Arabistan, İran, Irak, Kuveyt, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere gelecek 20 yılda küresel petrol üretimi büyümesinin yüzde 90’dan fazlasının bu bölgelerden kaynaklanacağını vurguladı.
Birol, ”Arap Baharı dahil son gelişmeler birçok hükümetin zihniyetini değiştirdi. Bazı ülkeler petrol yatırımlarını sosyal harcamalara yönlendirdi. Petrol politikaları, dünya piyasasında ihtiyaç olduğu kadar üretimi artırmak anlamına gelmeyen daha milliyetçi üslubu benimsiyor” dedi.
Ekim ayında 75 dolar seviyesinde seyreden ABD ham petrolünün varil fiyatı son zamanlarda 100 dolara çıktı.
Birçok ekonomist, Avro Bölgesi’nin borç krizinin Avrupa’yı resesyona sürükleme tehdidi içerdiği için küresel ekonomik büyümenin gelecek yıl yavaşlamasını bekliyor.
Kaynak: www.bloomberght.com