Aydın Eroğlu – 23.10.2013
Bayram sonrası endeks, bankalar ve bir çok hissede gap’li açılışlar yaptığımızı unutmayınız! Önceki gap’lerin kapandığını gördünüz. Aynı şekilde kesin bir kural olmamakla birlikte, şu an oluşan gap’lerin de teknik olarak kapanması muhtemel teknik boşluklar olduğunun bilinmesini isterim!
Kötü Veri İyi Piyasa!
Dün ABD’den gelen beklenti altındaki tarım dışı istihdam verisi nedeniyle borsalarda yükselişler yaşandı. 04/10 tarihli ”ABD Temerrüte Düşerse Ne Olur?” başlıklı yazımda, ”Bu Şerden Bize Hayır Çıkar Mı?” diye sormuş ve olası gelişmeleri yazmıştım. Lütfen üşenmeyip bu yazımı yeniden okuyunuz. Yazılar henüz gerçekleşmemiş konuları içerdiği zaman çok dikkat çekmez. Ama sonrasında bahsedilenler gerçekleşince önemi daha iyi anlaşılır.
ABD bütçe krizi nedeniyle iki hafta kapalı kalan ABD kamu kesiminin olumsuz etkileri dün bölgesel FED başkanlarından birisinin dediği gibi, etkilerini bir süre daha gösterebilir. Dün gelen tarım dışı istihdam verisi gibi olumsuz gerçekleşmeler oldukça FED’in tahvil alımını azaltma düşüncesinin uygulaması geriye kalacaktır beklentisi ile borsalara alımlar geliyor. Ama bilinmeli ki, sıcak paranın yönü nedeniyle yaşanan gelişmeler kalıcı değildir. Esas olan gerçek bilanço ve sektör gerçekleşmeleridir. Sıcak para hareketleri ile yaşanan yükselişlerin daha sonra yerini tam tersi düşüşlere bırakması büyük ve önemli bir risktir!
Endeks için olası teknikleri hem son dönem beklenti yazılarımın detaylarında, hem de Destek-Direnç tablosu verilerinde yazıyorum. Bu detayları yakından takip etmenizi tavsiye ederim. Her bir direnç ya da destek kırıldığı zaman, aynı yöndeki bir sonraki hedef ya da direnç yeni teknik beklenti olur.
Hükümetin cari açığı kontrol etmek için, bankalar üzerine getirdiği bir takım kısıtlamaların banka bilançoları üzerinde olumsuz yansımalarını görmemiz muhtemeldir. Bu nedenle muhtemel sıcak para girişi ile banka hisselerinde görülen yükselişlerin muhtemel riskleri de taşıdığını düşünüyorum. Artan kurların banka karlarında olumsuz, düşen kurların ise olumlu etkisi olacağı düşüncesindeyim. Ancak artan kurlar reel sanayi sektör hisselerinde ihracat artışı yaşatacağı için daha pozitif etkiler içerir.
ABD uzlaşması ve dış borsalar etkisi ile yükselmiş BIST’in teknik direnç seviyelerinde bulunduğunu ve yakın vadede 80.300 seviyesinin aşılmasını beklemediğimi ifade etmek istiyorum. Bu seviye aşılırsa, daha yukarıdaki endeks hedeflemelerine yönelmeyi beklemek lazım. Teknik olarak bu seviye aşılmadan olası realizelere daha yakın olduğumuz gerçeğini göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.
Ancak hisse bazlı bağımsız yükselişleri görmemiz her zaman mümkündür. Uygun tekniklerini gördükçe ilgili düşüncelerimi paylaşacağım.
Saygılarımla
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com