Mevsimsellik etkisi ve FED faiz artırım beklentisi ile güçlenen doları düşününce emtia piyasası son çeyrekte baskılanabilir.
Yılın ilk yarısında fiyatlarda yükseliş enflasyonu geri getirme fiyatlaması (reflasyon) olarak adlandırıldı. Yaz aylarına gelindiğinde, emtia piyasası doların hareketine de bağlı olarak yükselişine ara verdi. Yılın son çeyreğine gelindiğinde piyasadan nasıl bir seyir bekliyoruz?
Kötü senaryo ile başlayıp ılımlıya geçelim, Ekim ayında anketlerde Cumhuriyetçilerin öne geçmesi ile piyasada “Trump Hedge” fiyatlaması ve yükselen Dolar (DXY) Endeksi emtia piyasasında satış baskısının aşırıya kaçması anlamına geliyor. Ilımlı denebilecek ikinci senaryoda, Amerikan halkının mevcut hükümet ile devam kararı ve öncekilerin devamı olan politikalar tüm piyasaları olduğu gibi emtia piyasasını da rahatlatır. Bu senaryoda ürün bazında arz/talep dengesine göre değişim göstermekle beraber emtia piyasasının FED politikaları ile uyumlu fiyatlamalara devam edecektir.
Özelikle fiziki talep gören emtialar 2017 yılı beklentilerini fiyatlamaya başlayabilir. Fiziki talep gören emtiaların lideri olan petrol piyasasında 26-27 Eylül tarihinde alınan üretim kısıntısı kararı pozitifti. 30 Kasım’da yapılacak olan Viyana toplantısında hangi ülkenin ne kadar kısıntıya gideceği konusu netliğe kavuşacak. Ayrıca Ekim ayı içerisinde OPEC dışı ülkelere üretim kısıtlaması uygulamasına iştirak etmeleri konusunda resmi davet gönderilecek. Ekim ayı içerisinde alınan kararın uygulamasına yönelik endişeler oluşur ise petrol fiyatlarında geri çekilmeler yaşanabilir. Ancak genel anlamı ile petrol piyasasında OPEC kararı, geçmişe kıyasla iyileşen talep ve Amerika’da ticari stok rakamlarında düşüş ile yeniden dengelenme süreci rotasına girmiş görünüyor.
Kıymetli metal piyasasına gelindiğinde, artan altın/dolar ters korelasyonu ve düşen fiyatları görüyoruz. Altın piyasasında son haftalarda yaşanan dalgalı seyir ve geri çekilmelere rağmen büyük spekülatörlerin net uzun pozisyon miktarı halen yüksek seviyelerde geziniyor. Ekim ayında da rekor seviyelere yakın fon net uzun pozisyon miktarı piyasanın yönünde belirleyici olacak diye düşünürken tarım dışı istihdam öncesi beklenen çözülme geldi. Altın fiyatları 1290 dolar/ons altına geriledi. Bakalım yılın geri kalanında altın verim eğrisinin peşine takılıp bir yükseliş daha yapabilecek mi?
Toparlayacak olursak, altın ve gümüş hızlı yükselişin ardından baskı altında iken bakır fiyatlarında yükseliş ekonomik canlanmayı işaret ediyor. Tahıl piyasası arz/talep dengesi ve yüksek dönem sonu stoklar ile satıcıların kontrolünde. 12 Ekim Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) raporu ve 2017 yılı ürün beklentileri bu anlamda belirleyici olacak. Petrol OPEC ile can buldu fakat detaylarda anlaşıldığına dair piyasanın ikna olması gerekiyor. Altın FED ve faiz oranlarında yükselişten tedirgin olmaya devam ediyor. Kahve ve şeker 2016 yılı performansı ile öne çıkarken ürünler arasında yer alıyor. Brezilya Reali’nin dolar karşısında zayıflaması halinde kahvede stoklar piyasaya dönebilir. Şeker piyasasında ise piyasanın açık vermesi sonrasında fon net uzun pozisyon miktarı rekor üstüne rekor kırıyor. Değişen iklim koşulları ile 2017 yılında arzın talebi karşılama ihtimali ile aşırı alım bölgesinde olan piyasa sert bir düzeltme yapabilir. Emtia piyasasının en iyi alıcısı konumunda olan Çin ekonomisi ise son aylardaki rotasından uzaklaşmamalı. Neticede, emtia piyasasında ürün bazında karışık ama keyifli bir ay daha bizi bekliyor.
Arzu Toktay