Sonunda Paya Dayalı Kitle Fonlaması Hayata Geçiyor
Ülkemizde 2017 yılında yasallaşan ve SPK tarafından 3 Ekim 2019 tarihinde tebliği yayınlanan Paya Dayalı Kitle Fonlaması nihayet hayata geçiyor. Neredeyse tebliğin yayınlanmasından bir yıl sonra SPK’ndan faaliyet izni almak için ilk platform başvuru yaptı.
Tüm hazırlıklarını tamamlayan ve Merkezi Kayıt Kuruluşu, E-Devlet ve Takasbank ile yazılım entegrasyonunu başarı ile gerçekleştiren Global Kitle Fonlama Platformu A.Ş. (fonbulucu.com) ülkemizde bu alanda bir ilki gerçekleştirerek Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli izin başvurusunu bugün yaptı.
Yeni bir finansman yaklaşımı sunan sistemde hem girişimciler için hem de yatırımcı olmak isteyenler için birçok fırsat var…
Girişimci ekosisteminde güvenli ve hızlı yatırım yapabilmeyi amaçlayan yatırımcıların heyecanla beklediği bu yeni nesil finansman aracı için ilk adımı fonbulucu.com atıyor. Artık herkesin kolayca yatırımcı olabileceği bu sistem sayesinde girişimciler de daha kolay ve daha hızlı bir şekilde faizsiz finansmana ulaşabilecek. Aynı zamanda yatırımcılar da birikimlerini değerlendirirken sistem içerisinde bulunan Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank ile daha güvenli işlem yapabilecekler.
Dünya’da girişimciler 2019 yılında kitle fonlaması ile 34 Milyar Dolar topladı. Bu tutarın 2.5 Milyar Doları ise ülkemizde de yasallaşan paya dayalı kitle fonlama kampanyaları ile elde edildi.
Kitle Fonlaması; bir proje, fikir, girişim, yatırım ya da bir sebebin bir grup insan tarafından farklı motivasyonlar ile internet üzerinden finanse edilmesi, desteklenmesi olarak biliniyor. Paya Dayalı Kitle Fonlamasında ise girişim şirketlerinin paylarının bir bölümünün klasik halka arzlarda olduğu gibi binlerce, on binlerce yatırımcıya satılması ve bu yolla girişimlerin finanse edilmesini amaçlanıyor.
Paya Dayalı Kitle Fonlama Sistemi ile Girişimcilerin, KOBİ’lerin, AR-GE ve İnovasyon çalışmaları yapanların finansmana erişmede, bankalar, melek yatırımcılar ve kurumsal yatırımcıların yanında bu alternatifi daha çok benimseyecekleri bekleniyor. Hatta, sistemin hızlı ve kolay oluşu, teminatsız ve maliyetin çok daha düşük oluşu, banka kredilerine alternatif olarak bir borçlanma içermediğinden faizsiz oluşu sebepleri ile girişimcilerin birinci alternatifi olacağa benziyor.
Yeni sistem ile her Türk vatandaşı girişimine finansman temin etmek için kampanya yapabilecek ve ister yurt içinden ister yurt dışından dileyen herkes de yatırımcı olabilecek. Küçük yatırımcıyı korumak amaçlı olarak sistemde mevzuat gereği her bir Türk Vatandaşı için en fazla 20.000 TL’lik bir limit tanımlandı. Bu limiti artırmak isteyecekler online olarak üye oldukları platforma gelir beyanı yaparak 100.000 TL’ye kadar limitlerini artırabilecekler. Nitelikli (profesyonel) Yatırımcılar için ise herhangi bir yatırım limiti bulunmuyor.
Ülkemizdeki ilk Paya Dayalı Kitle Fonlama Platformu olan fonbulucu.com Kitle Fonlama Platformu’nun Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Yıldız; yaptıkları çalışmanın ve başvurunun önemini belirterek, Girişimci ekosistemine en büyük katkı girişimcilerin finansmana erişmelerini ucuzlatacak ve kolaylaştıracak katkılardır. 1.8 Milyar Dolara satılan Peak Games gibi “Unicorn” olarak tabir ettiğimiz milyar dolarlık girişimleri ülkemizde daha fazla görmek istiyorsak girişimcilerin finansmana kolay, hızlı, düşük maliyetli ve teminatsız erişimlerinin çok önemli olduğunu artık anlamamız gerekiyor. Sistemimiz sayesinde bu erken aşama girişimler yakın gelecekte çok karlı olacak girişimlerde yatırımcı olarak yer almanın artık son derece kolay olacağını belirten Yıldız, SPK’dan gerekli izni alır almaz kampanyalara başlayacaklarını ve dileyen herkesin 1 TL ile dahi yatırımcı olabileceklerini belirtti.
Sistem içerisinde Sermaye Piyasası Kurulu, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. gibi kuruluşların bulunmasının önemine değinen Yıldız, Girişimciler için toplanan fonların Takasbank’ta bloke edileceğini ve kampanyanın gereken fonu toplamada başarısız olması durumunda yatırımcılara hiçbir kesinti olmadan ödemelerinin iade edileceğini, bu sayede de sistemin son derece güvenli olduğunu ekledi. Girişimcilerin paylarının bir bölümünü halka arz edip, gereken fonu zamanında toplayarak başarılı olması durumunda ise pay alan yatırımcıların payları Merkezi Kayıt kuruluşunda kayıt altına alınırken, girişimci ise yasal bir zorunluluk olarak her altı ayda bir Bağımsız Denetim Raporu hazırlatarak yatırımcılarını sürekli gelişmelerden haberdar edecek.
Girişimcilere başlangıç aşamasında payları ucuz iken yatırım yapanların bu girişimlerin sonraki aşamalarda yeni yatırımlar almaları durumunda çok kazançlı çıkacakları bir sistem sunan Paya Dayalı Kitle Fonlama Sistemi’nde başaramayan girişimlerin de olacağı çok açık. O yüzden farklı girişimlerden paylar alarak portföy oluşturmanın riski azaltacağı da bir gerçek.
Girişimcilere ve Yatırımcılara, Girişimci ve Yatırımcı olmak isteyen herkese bir de çağrı yapan fonbulucu.com ‘un Genel Müdürü Hakan Yıldız, birlik olmanın özellikle bu dönemde olmazsa olmaz olduğunu ve herkesi hiçbir sınırlama olmadan bu sisteme katılması gerektiğini belirtti.