Yine veri yoğun bir haftayı geri de bıraktık.
Trump’a virüs bulaştı, doğumuzda coğrafi gelişmeler oldu, Yunanistan’ın navtex’i derken bir oraya bir buraya savrulduk. Ama piyasanın seyrinde beklediğimiz gibi yükseliş ivmesini korumaya devam etti. Bir de üzerine BM sekreteryasının Libya ve Türkiye arasında imzalanan deniz yetki alanı anlaşmasını kabul etmesi İsrail-yunan-mısır anlaşmasını reddettiği anlamına geliyor. Bakalım tam onay verecekler mi göreceğiz. Bu hafta Yunanistan ile temasların ısınmaya başlamasıyla karşılıklı ard arda yayınlanan navtexlerin sonuçlarını izleyeceğiz. Endeksin 1126 üzerinde güçleneceğinden geçen haftadaki makalede bahsetmiştik. Artan hacimle birlikte 1155 e kadar yükselen endeks, sonrasında Trump’a virüs bulaşma haberleriyle sallansa da konumunu tutmayı başardı. Bu hafta 1162 ve 1174 bölgelerine uzamalar görebiliriz. İç ve dış siyasetteki gelişmeleri takip ediyor olacağız. 1126 artık kuvvetli bir desteğimiz ve çok olağan dışı bir durum oluşmazsa desteğin çalışacağını hayal ediyoruz. DOW a baktığımızda geçtiğimiz haftadaki analize paralel 28 bin i denedikten sonra Trump yüzünden düşse de bu hafta kalıcı olarak bu bölgeyi geçmesi beklenir. Ilımlı güzel bir hafta bekliyorum ben eğer Trump hakkında olumsuz bir durum oluşmazsa. Aynı şekilde eğer Trump ağırlaşırsa 1126 desteği kırılabilir panik durumlar oluşabilir dikkatli olmanızı öneriyorum. 1126 altına gelirsek uzun soluklu bir düşüşü de beraberinde getirebilir. 1126 kırıldığında 1084 e kadar düşüş hızlı olacaktır. Robotlar acımaz ona göre.
Doların seyrine bakarsak, beklenmedik faiz artışı sonrasında yön arayışının sürmesi bekleniyor. 7.67 üzerinde yeni zirve denemeye çok müsait olmasına rağmen bu bölge altında artabilecek zayıflık orta vade de kalıcı bir düşüş trendinin başlamasına neden olabilir. Ekonomilerin artık kapanma ihtimallerinin azaldığı, toplumun ve devlet yönetimlerinin virüsle mücadeleyi öğrenmeye başlamasıyla dolara olan talebin düşmesi bekleniyor. Bu da yurtdışı büyük banka ve fonların TL yönünde pozisyon arttırmaya başlaması ve önermesiyle %10 değer kaybına hazırlandığı mesajı veriyor olabilir. Aynı şekilde ABD seçimlerine kadar beklenen aşı çalışmalarının pozitif sonuçlar vermesiyle emtia da değer kayıplarının artmasına hatta altın ons fiyatında 1850 kritik seviyesi kırılırsa ki burası 2 defa test edildi, düşüşün 1800 ve sonrasında 1660 lara kadar hızlı inişiyle sonuçlanabilir. Bu da ülkemizde hem doların düşüşü hem altının ons değer kaybıyla birleşince orta vade de büyük dünya şirketleri batmadığı sürece altın yatırımcısına bir daha bulunduğu konumu zor gösterecektir. Maden piyasası haftalardır suskun ve primli. Fonlar altın almayı durdurdu. Emareler düşüncelerimi destekliyor. Eğer aşı çalışmaları başarısız olur ve vaka ölüm sayıları artar hatta ekonomiler kötüleşirse altın yatırımcısının yüzü güler. Şöyle günümüz teknoloji ve imkanlarına baktığınızda açıklanan trilyon dolarlık yardımlar ve aşı konusunda ılımlı seyir maden piyasasının geleceği konusunda beni ikna etmiyor.
Geçtiğimiz hafta yaptığımız ASELS, ARCLK analizleri umut vericiydi.
ASELS: Son analizimizde 16.50 direncini yukarı kesmesiyle hisse de hacim artışının beklendiğinden ve Deutche Bank’ın sert alımlarından bahsetmiştik. 20 tl seviyesine kadar hızlanan hisse de Citi tarafında sınırlı alım gözlenirken, Deutche Bank’ın son ay içinde 38 milyon lot alarak elindeki payların neredeyse %50 arttırdığını görüyoruz. Bu da hisse de artan hacmin pozitif etkisinin 18.20 üzerinde koruyup üst dirençlere yeniden yol alabileceğinin habercisi.
ARCLK: 23 TL seviyesindeki seyrini Deutche Bank alımlarıyla dengelemeye devam eden şirketin bu hafta ÇİN deki bir fabrikasını satmasıyla hafif olumsuz etkilenmesi sebebiyle 24.80 bölgesinden hafif düşüş gösterdi. Ancak bu sürede Deutche Bank’ın alımlarına devam etmesiyle son 1 ay da 6.5 milyon lota ulaştı. Bu güzel bir alım diyebiliriz. Aynı sürede citi paylarında 3 milyon lot satılırken, teknik olarak 24 TL üzerinde kalıcı olursa eğer yönünü daha net göstermesi beklenir.
PGSUS: Hissede son birkaç haftada gerçekleşen işlemlere baktığımızda bir hareketlilik söz konusu. Hacimde artma ve 45.60 tl bölgesinde bulduğu destekle Db nin alımları bir hava yolu şirketi için acaba bir tepki mi geliyor durumu oluşturdu. Son ay içinde Deutche Bank’ın 380 bin lot alımı ve Citi’nin son ay içinde sattığı 500 bin lotun 250 sini son hafta içinde geri alması teknik olarak tepkinin 49.60 direncine kadar sürmesini tetikleyebilir. Direnç aşılırsa bir sonraki direnç seviyesi 52.60 da. Mevcut desteği 45.60 endeks 1126 altına gelmediği sürece korunması beklenir.
Ahmet Güven