Bu hafta endekslerimizden iki sıfır atılarak sadeleştirilmeye gidilecek.
Rakamlar haricinde bir etkisi tabi ki olmayacak ancak yeni yatırımcılar için psikolojik bir ucuzluk hissi uyandıracağına inanılıyor ve 2020 yılındaki görülmemiş yatırımcı artışıyla beklentimiz yönünde güçlü kalmaya ve yeni rekor seviyeleri test etmeye meylini sürdürmesi beklenir. Virüsün vermiş olduğu ekonomik zarar henüz yatırımcılar tarafından borsalardaki yükseliş sebebiyle tam olarak anlaşılamadı. Şirket zararları büyürken gelmesi hayale dönen temettüler de hesaba katıldığında istemediğim bir senaryo çıkıyor ortaya. SPK bir süredir ciddi anlamda artan yatırımcı sebebiyle önlemlerini arttırdı. Her hafta milyonluk cezalar kesiyor ama bazı aracı kurum ve şahıslar kazandıkları paralar yanında ödeyecekleri cezaları göze alıyorlar. Yani bu düzen içinde yatırımcıların borsada yem olma ihtimali artıyor. Yabancı satışı piyasamızda durulmuş durum da ve yükseliş iştahı tüm dünyada yüksek olduğundan piyasalar olumsuz tablolara kulak tıkamak zorunda kalıyor. Çin ve ABD arasında geçtiğimiz hafta casus suçlamaları vasıtasıyla konsolosluğunu boşaltması istendi. Buna bağlı olarak da değerli madenlerde yükseliş sürdü. Onlar sürtüştükçe altın yükselişini sürdürecektir. Bu hafta ile Altın 9 senelik hasretini dindirdi ve 1900 dolar üzerinde yerleşti. 2000 dolar test edilebilecek kadar yakın artık. Ama dolar dünya da değer kaybına uğramaya devam ettiği için onda bir hareket arzusunu şimdilik arka plana atılması gerekebilir. Yine aynı şekilde gümüş de aylıkta gerçekleşen işlem tarihinde bir ilk. Ve bu gidişle altının tahtına oturacak gibi görünüyor. Henüz gümüşteki ani yükselişin sebebi bilinmese de Avrupa ve ABD merkez bankalarının genişlemeci tavrı sayesinde yükselişini sürdürmesi mümkün. Ve bu birkaç ay daha sürebilir. Kovid seyrinde azalma hatta ekonomilerde canlanma bariz ortaya çıkana kadar güvenli limanlar içerisinde gümüş ve altın ons rağbet göremeye devam edecek.
BİST’in de bu hafta yurtdışı endekslere paralel gücünü yansıtması beklenir. 1200 üzerine yerleşmeden yeni pozisyonlar için acele etmemek gerek. Ama endeksimizin bu yıl içinde zirve yapması ihtimali çok yüksek. Ama şunu da belirtmek isterim ki, bu kadar yatırımcı bulmuşken patronların bu fırsatları değerlendireceği de aşikârdır. Yani zirve denenebilir ama kalıcılığını tartışacağız. Önümüzde veriler daha öngörülebilir olana kadar aşağı yukarı 6 ayımız var diyebilirim. Düşünmeniz gereken şirketlerin karlarıdır. Asıl olan budur. Şirket karları düşerken ve normalleşme süreçlerinde halen zorlanmaya devam edilirken hisse fiyatlarının zirve yapması balonun işaretidir. Bunu aklınızın ucunda tutmaya devam ederken bu süreçte diken üzerinde de sayılmazsınız. Bir trend var ve bir süre daha bunu bozmamak için elinden geleni yapacaktır piyasalar.
Geçtiğimiz hafta bol Meis adası üzerinde kılıçlar çekildi. Türkiye artık uluslararası arenada nerde ne hakkı varsa sahiplenmeye çalışıyor. Avrupa’nın bu uğurda hem Yunanistan’ı dizginlemesi hem de göç akınını kontrol eden ülkemize aba altında sopa göstermesi gerekecek ama muhtemelen bu Türkiye’yi haklı davasından vazgeçirmeyecektir. AB’nin sembolik yaptırım uygulaması borsamızda ciddi bir olumsuzluk getirmesi beklenmez. Ancak ABD’nin Yunanistan ile birlikte Akdeniz de yapmış olduğu tatbikat bölgede hakem olmak istediğinin habercisi gibi görünüyor.
Teknik olarak BİST 1245 seviyesine %6 uzaklıkta. Ve muhtemelen 1200 üzerine hacimli bir yerleşme olmadan temkinli olmaya devam etmek gerekiyor. Borsamız iskontolu ve gelişen piyasalar içinde bu bizim elimizi kuvvetlendirdi. Kredi derecemizi keyfe keder notlayan S&P yine ilerleyen dönemlerde toparlanmanın güçleneceğini ve enflasyonda düşüşün süreceğini belirtmesine rağmen kredi notumuzu yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında tutmaya devam edeceğini açıkladı. Yani ülkeye sermaye akışına engel olmaya devam edecekler. Olsunlar bakalım. Değerinin çok üzerinde hisselerden azami dikkat etmenizi yinelerken, yeni hafta da bol kazançlar dilerim.