Gördüğünüz gibi dünyanın yarısı teşvik paketi için dua ederken kalan yarısı borsalar çok yükseldi düşsün istiyor. Ama şirketlerin yaralarını sarmak için piyasadan para toplamaları, sermaye arttırırken de gerekli sermayeyi yine halktan sağlamak adına bir yarış içerisinde. Rüzgarı doğru hesaplarsanız ya da küçük balıklar gibi büyük balığın etrafında kendinize yer ayarlayabilirseniz kırıntılar sizi ihya edebilir. Şimdi endeks konusunda güzel tezlerimiz vardı kasımdan önce ve birçoğu fazla fazla gerçekleşti. Dolar konusunda düşüş beklentimiz vardı çok daha önce gerçekleşiyor, faiz indirimi konusunda nisan-mayısa dikkat çekiyorduk ama sayın Ağbal uzun bir süre faiz indirimi konusunda kulağımı kapatacağım dedi. Bu şartlar bankacılık karını zayıflatacak,yatırımları sınırlayacak hatta düşük gelir grubunun beklediği fiyat istikrarını da tehdit edecek sevgili Ağbal.. Bu ülke de faizi yüksek tutmakla fiyat istikrarı başarabilen olmadı daha. Hatta enflasyon hedefi tek haneler olan bir ülke için oldukça radikal bir açıklama. Ama nedense piyasa şartları bunu gerektirdi deyip azatlıma geçecek diye düşünüyorum birkaç aya. Zaten şuan örtülü faiz indirimi başladı diyebiliriz, bankalarda faiz indirimleri mevcut. Yani daha düzgün bir finansal tablo için çok fazla datayı denge de tutmak gerekiyor ama genele yayılan bir başarı içinde bazı bedellerin ödenmesi şart. Ama Türk milleti olarak paraya olan düşkünlüğümüzden dolayı bedeli herkes ödemiyor, bazıları da haddinden fazla ödemek zorunda kalıyor. Kısaca bu ülke de ne gıda fiyat istikrarını korumak kolaydır ne de enflasyonu %5 e düşürmek. Bazen bana ulaşılmaz geliveriyor. Sanıyorum yurtdışındaki gibi acı cezalar gelmeden bu istikrarı getirmekte imkansız. Şimdi gelelim asıl meseleye, S-400 meselesi aylar önce de gündemimizde olduğu gibi siyasi görüşmeler ışığında aşılacak diye düşünüyorum. Yani ABD herkesle güzel geçineceğim derken, Rusya’ya artık o kadar da rahat olamayacaksın derken,Türkiye Ortadoğu da gücünü perçinlemişken kalkıp da ülkemize yaptırım silahı çekemeyecektir. Bu konuyu çok takmıyorum açıkçası.
Vaka sayıları sömestr tatili sürecinde artması muhtemel görünüyor. Umarım kontrol dışına çıkan bir izlenim vermez. Tam da mutasyon Tokat’a kadar gelmişken. Piyasa şartlarını çok bozmaz ama ivmemizi de kaybetmek istemiyoruz. Aşı çalışmalarında da herhangi bir erteleme ya da bazı ülkelerde olduğu gibi yan etkiler yok. Bu da kısa vade de biraz daha elimizi rahatlatıyor. 2021 ilk ayını geride bırakırken yabancının bir miktar ayrıldığını görmek rahatsız edici olsa da, bunu şimdilik zor günlerde Türkiye de yakalanmış ve paçayı yırtınca Ortadoğu’daki daha uygun piyasalara geçiş olarak yorumlamak istiyorum. Çünkü bizde artık ayrılması imkansız epey hırpalanmış yabancı yatırımcı mevcut. Onların beklediği baharla benim ki aynı. Piyasalara öyle bir bahar gelecek ki hele bir kripto daki operasyon bitsin para yeniden dolaşıma girmek için can atıyor zaten. Şuan kripto çılgınlığı sizinde fark ettiğiniz üzere simitçiden, okul sıralarına kadar inmiş vaziyette. Yani birkaç ay içinde rüzgardan faydalanan kriptocuları biraz üzecekler. Şuan da gözlerini kapatıp bir kripto çekip onu 8-10 kat yaptırıyorlar, evet çok heyecanlı ama kaybedince heyecanı kalmayacak. Neyse ben uyarımı yaptım. Bist’imiz de son 4 haftadır yorgunluk emareleri mevcut ama yurtdışı piyasalarda moral sorunu yok, bu olayda finansal piyasalarda oldukça bulaşıcıdır. Yani BİST’in yabancı girişini takip ediyor olacağız. Şubat işlemlerinde satışa devam edecekler mi takipte olacağız. Teknik olarak bakarsak 1520 bölgesi altında 1486 ve 1460 bölgesi güven vermeye devam ederken, yukarıda 1580 tek testte geçilecek görüntüsünden kurtulamıyorum. Dolardaki kan kabı ne olacak derseniz 7 tl altında 6.60 bölgesine kadar düşüşün normal karşılanacağı aşikar. Görünen o ki gelişen piyasalar içerisinde dünya da en çok değer kazanan para birimi oldu 2021’de Türk Lirası. Yukarıdan yerli yatırımcıya iyi okuttular doları ama endişe etmesinler, tahminimce önümüzdeki 3-5 yıl dolar 6.50-8 bölgesi arasında sabitlenebilir. Yani enflasyon değer kaybı dışında dolar yatırımcısının kaybı olmayacaktır. Yani bu zararı da senelik ortalama %15 zarardan hesaplayın işte!
Şubat ayı boyunca piyasaların fiyatlayabileceği çok oynak bir tablo yok, mart ayına sarkan teşvik paketi sıcaklığını korurken, reform paketleri de Türkiye’nin gündemini meşgul diyor olacak. Şimdiden iyi haftalar diliyorum..
Ahmet Güven