Nuri Sevgen – 05.09.2017
Yazılarımı ve eğitimlerimi takip edenler yakinen bilirler ki vadeli fiyatlamanın neden spot fiyattan farklı olduğunu çok kereler yazmış, çizmiş, anlatmışımdır. Hatta yine bu yazı ve anlatımlarım sırasında ısrarla da uzun dönemli bir analiz yapılacaksa kesinlikle vadeki kontratın fiyatını değil spot fiyatın baz alınmasının daha sağlıklı olduğunu vurgulamışımdır. Çünkü vadeli fiyat gelecekteki maliyetlerin (taşıma maliyetleri) hesaba konulduğu bir fiyatlama olduğundan spot fiyatın çok üzerinde ya da altında fiyat kaymalarına neden olabilir.
Daha açıklayıcı olması açısından aşağıdaki grafikte vade değişimlerini belirtmeye çalıştım. Aşağıdaki grafik; Matriks data sağlayıcı ekranından günlük ve logaritmik eksende oluşturulan ve kodu X30YVADE olan en yakın vadeli BİST30 sözleşmesinin grafiğidir. Bu grafikte Haziran, Ağustos ve Ekim vadelerinin en yakın vadeli kontrat olmaları ile oluşan boşlukları siyah renkli daire içinde gösterdim.
“Bu boşluklar neden oluyor?” diye soran hala varsa zaten vadeli piyasanın detaylarını iyice öğrenene kadar büyük pozisyonlar açmasın önerimi sürdüreyim. Zira future kontrat olan bu kontratların hesaplamasına dair bilgi eksikliği yanlış hesaplamalar nedeniyle büyük zararlara vesile olabilir. Özellikle de temettü dönemlerinde…
Şimdi gelelim, neden uzun vadeli bakış açısında aşağıdaki grafiğe bakmanın çok da sağlıklı olamayacağına:
Bunun en önemli nedeni uzun dönemde aslolanın dayanak varlığın fiyatı olmasıdır. Dayanak varlığımız BİST30 spot endeks olduğuna göre uzun dönem trend analizlerinde çok farklı fiyatlar oluşmasına ve yanılsamalara sebep olabilir. Zira future kontratlar spot piyasadan farklı olarak kaldıraçlı piyasalardır. Fiyat farkları kar/zarara büyük etki eder.
Ancak; kısa vadeli analizlerde ise; yukarıda kısaca bahsettiğim durum çok büyük sorun teşkil etmeyeceğinden BİST30 yakın vadeli VİOP sözleşmesinin grafiğini analiz etmek daha rasyonel bir yaklaşım tarzıdır.
Şimdi gelelim; grafiklerin önümüzdeki döneme ilişkin neler söylediğine:
Aşağıdaki grafikte 136,000 seviyesi teknik açıdan önemli bir destek seviyesi. Zira bu seviye ağustos ayı içerisinde 3 kez geçilme denemesinde başarılı olamamışken yeni vadeye geçişle birlikte oluşan taşıma maliyeti fiyat farkı (siyah daire içine alınan boşluk) ile geçildi. Şimdi bu boşluğun bugün dolduğunu görüyoruz. Eğer ki 136,000 seviyesinin tekrar altına inilirse; aşağıda 134,500 seviyesine değin bir geri çekilme teknik olarak mümkün olacaktır.
Diğer taraftan 136,000 üzerinde tutunmanın sağlanması durumunda ise; 144,000 seviyesine değin sürebilecek teknik yükseliş potansiyeli bozulmayacaktır.
Lafı çok uzattığımın farkındayım ama özet geçmek gerekirse; BİST30 yakın avdeli sözleşmenin kısa vadeli teknik görünümü 136,000 seviyesini kritik hale getirmektedir. Bu seviyeye büyük dikkat celbedilmesi gerekmektedir…!