Yatırım Fonu Nedir? Kaç Tip Yatırım Fonu vardır?
Yatırım Fonu, halktan katılma belgeleri karşılığında toplanan paralarla, belge sahipleri hesabına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre, payları, özel ve kamu sektörü borçlanma senetleri, kıymetli madenler, diğer sermaye piyasası araçları, repo, ters repo ve türev sözleşmelerden oluşturulabilecek portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığıdır.
Yatırım fonları, A ve B Tipi olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Yatırım fonu, içtüzüğünde belirtilmek suretiyle, portföy değerinin aylık ağırlıklı ortalama bazda en az %25’ini, devamlı olarak özelleştirme kapsamına alınan Kamu İktisadi Teşebbüsleri de dahil Türkiye’de kurulmuş ortaklıkların paylarına yatırmış fonlar A tipidir. Portföy değerinin aylık ağırlıklı ortalama bazda en az %25’ini, devamlı olarak, Türk şirketlerinin paylarına yatırmış olma şartı aranmayan fonlara ise, B Tipi Yatırım Fonu denir.
Yatırım Fonları ile Yatırım Ortaklıkları arasındaki farklar nelerdir?
Yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslararası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenlere ilişkin portföyü işletmek üzere anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulan sermaye piyasası kurumlarıdır. Yatırım fonları ise portföy işletmek amacıyla kurulur ve tüzel kişiliği yoktur
Yatırım Fonu ile Borsa Yatırım Fonu (BYF) arasında ne fark vardır?
Yatırım fonu portföy işletmek amacıyla kurulur. BYF ise, bir endeksi baz alır, baz aldığı endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı amaçlar ve katılma belgeleri borsalarda işlem görür.