Yılın ilk çeyreğinde 490 milyon TL net açıklaması beklenen Yapı Kredi, 507 milyon TL ile analist beklentilerin üzerinde kar açıkladı.
Net faiz gelirleri ve temettü gelirinin karı yukarı taşıdığı gözlenirken, faiz dışı gelirlerin katkısının sınırlı kaldığı görüldü.
Net faiz geliri çeyrek ve yıllık bazda sırasıyla %4,7 ve %22,1 artan Yapı Kredi’nin net faiz marjı da bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 10 baz puan artışla %4,1’e geldi. Faiz marjının artış göstermesinde ise menkul kıymet getirisinin 140 baz puan artış göstermesi rol oynadı. Yapı Kredi’nin kredi getirisi 60 baz puan artmasına karşın, mevduat maliyetindeki artışın daha yüksek olması kredi – mevduat arasındaki faiz farkının 35 baz puan gerilemesine neden oldu. TL cinsi mevduat maliyetindeki artış, ortalama mevduat faizlerini yukarı çekti.
Bankanın toplam kredi büyüklüğü %0,7 artış gösterdi. Kredi artışını ise ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarının sürüklediği görüldü. Kredi kartı hariç tüketici kredileri %1,7 artarken, tüketici kredileri içerisindeki ihtiyaç kredileri %7,4 yükseliş kaydetti. Mevduat toplamı bir önceki çeyreğe göre, %3,2 azalırken, bu azalışın yabancı para cinsinden mevduat toplamındaki düşüşten kaynaklandığı görüldü. Kredi / Mevduat oranı %113’e ulaşan Yapı Kredi’nin fonlama tarafında tahvil ve bono ihraçlarının payının arttığı görüldü.
Bankanın takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı 0,2 puan artışla %3,2’ye ulaştı. Aktif kalitesi tarafında ikinci grup kredilerinde yükselişin devam ettiği gözlendi. Ancak bir süredir kredi kartı ve ihtiyaç kredisi tarafına yoğunlaşan, Bankanın takipteki kredilerinde gözlenen artış bu eğilimin doğal bir sonucu olarak görülebilir.
Yapı Kredi’nin toplam giderleri, geçtiğimiz yıl aynı döneme göre %9,9 artış gösterdi. Benzer bankalara kıyasla gider yönetiminde eğilimin güçlü olduğu gözlenirken, personel giderlerinin geçtiğimiz yıla kıyasla %1,7 azaldığı görüldü. Geçtiğimiz dönem toplam gelirleri içerisindeki payı %32 ile büyük olan komisyon gelirleri, BDDK’nın komisyon gelirlerinin ilişkin düzenlemesinin etkisi ile çeyrek ve yıllık bazda sırasıyla %23,2 ve %7,6 azaldı.
Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Kaynak: www.bloomberght.com