Vadesiz mevduat pazar payı kazanımında lider
Öneri: AL
Hedef: 49,47 TL
Getiri Potansiyeli: %54
Son 1 yılda vadesiz mevduat pazar payı kazanımındaki lider konumunu, yaygın mevduat müşteri tabanını, ihtiyatlı maliyet yönetimi politikasını, güçlü kredi karşılık oranlarını, 16,5 milyona ulaşan yaygın mevduat müşteri tabanı ve müşteri penetrasyonu göz önünde bulundurarak AL önerimizi koruyoruz. Son bir yılda, ödeme sistemlerinin de desteğiyle, çekirdek bankacılık gelirlerindeki %51 artış ile rakipleri arasında ikinci sıradadır.
2025 yılında en kuvvetli kar artışını Yapı Kredi Bankası için modelliyor, yıllık bazda oldukça kuvvetli %79 kar artışı bekliyoruz. 36,44 TL olan hedef fiyatımızı 49,47 TL olarak revize ediyoruz. Yeni hedef fiyatımızın %54 artış potansiyeli bulunmaktadır. “AL” tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2025T 3,7x F/K ve 0,96x F/DD çarpanlarıyla (Benzerlerine göre %6 iskontolu) ve %29,8 ortalama özkaynak karlılığıyla işlem görmektedir.
Vadesiz mevduat pazar payı kazanımında lider. Banka son 1 yılda vadesiz mevduatlardaki 20 baz puan pazar payı kazanımı ile özel bankalar arasında lider konumdadır. Vadesiz mevduatların ağırlığı %45 olup rakipleri arasındaki en yüksek seviyededir ve mevduat fiyatlandırmasında avantaj saplamaktadır. 16,5 milyona ulaşan yaygın mevduat müşteri tabanı da önemli bir avantajdır. Ancak TL kredi mevduat rasyosu %101 olup rakipleri arasındaki en yüksek seviyededir.
İhtiyatlı maliyet yönetimi politikası. Komisyon gelirlerinin faaliyet giderlerini karşılama oranı %97 seviyesinde kuvvetli olup sektör ortalaması %79 seviyesinin oldukça üzerindedir. Müşteri penetrasyonu ve işlem sayısındaki artışla birlikte ödeme sistemlerinin komisyon gelirlerine desteği olumludur. Faaliyet giderlerinin yıllık artış oranı ihtiyatlı maliyet yönetimi politikası ile %76 olup özel bankalar ortalamasının gerisindedir.
Toplam karşılık oranı %3,7 olup, özel bankalar arasındaki ikinci konumda. TGA oranı, teminatsız tüketici kredilerindeki yeni intikaller ile %3,1 seviyesinde olup rakipleri arasındaki en yüksek seviyededir. Ancak ticari kredilerden tahsilatlar kuvvetlidir ve tüketici kredileri için kredi karşılıkları 2024 yılında önemli ölçüde artmıştır. Beklentimizden daha olumsuz seyreden TL fonlama maliyetleri ve aktif kalitesinde bozulma hisse performansında olumsuz etki yapabilir.
Kaynak: Şeker Yatırım