Yapı Kredi 2018 / 3. Çeyrek Bilanço Analizi
Öneri: AL
Hedef Fiyat: 2,11 TL
Önceki Hedef Fiyat: 2,11 TL
Artış Potansiyeli: %30
Beklentilerin üzerinde sonuçlar..
Yapı Kredi Bankası 3Ç18 solo finansal sonuçlarında 1,115 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %9.1 azalış). Açıklanan net kar rakamı bizim 1,027 milyon TL olan tahminimizin ve 1,047milyon TL olan piyasa beklentisinin %9 ve %6 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın 9 aylık karı geçen yıla göre güçlü bir şekilde %31.1 artarak %12.4 oranında ortalama öz kaynak getirisine işaret etmektedir.
Güçlü TL mevduat büyümesi, net takipteki kredi oluşumundaki azalma, ikinci grup kredilerin ağırlığındaki artış, toplam kredi riski maliyetindeki (net) yükseliş, kontrol altındaki operasyonel giderler, kısalan aktif pasif vade farkı, Tüfe endeksli kağıt getirileri hariç tutulduğunda sınırlı marj daralması çeyreğin ana unsurları olarak öne çıkmaktadır. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen 3Ç18 finansal sonuçlarına paralel olarak hisse üzerinde hafif pozitif bir etki bekliyoruz.
Banka yönetimi 2018 bütçe tahminlerinde revizyonlar gerçekleştirdi. Buna göre kredi-mevduat büyümesi, ücret ve komisyonlar, gider/gelir rasyosu, takipteki krediler rasyosu beklentileri yukarı yönlü; sermaye yeterliği rasyosu, toplam kredi riski maliyeti ve özkaynak getirisi aşağı yönlü revize edildi. Kredi/mevduat oranı, net fazi marjı, giderler ve net kar beklentilerinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
Swap maliyetleriyle düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel bazda 103 baz puan artarak 4.54% olarak gerçekleşmiştir. Tüfe endeksli kağıt getirilerindeki kuvvetli artış (+196%) marjlarda genişlemeye sebep olurken kredi mevduat makası yüksek seyreden fonlama maliyetlerinin etkisiyle çeyreksel bazda 21 baz puan genişlemiştir (AKBNK: +26 baz puan). TRY tarafında aktif-pasif vade farkı kısalarak 2.5 ay olarak gerçekleşmiştir ve banka yüksek faiz ortamında rakiplerine göre daha avantajlı gözükmektedir.
Net ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü büyüme devam etmektedir. Ücret ve komisyon gelirlerindeki 9 aylık artış oranı %25.9 olup bankanın büyüme beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir.
Aktif kalitesi tarafında takipteki krediler rasyosu yeni net takipteki kredi oluşumundaki önemli ölçüdeki azalmaya (-%32.5) ve takipteki kredilerden yapılan satışa paralel olarak çeyreksel bazda 10 baz puan azalarak %3.8 seviyesinde gerçekleşmiştir. (Takipteki kredilerden yapılan satış hariç tutulduğunda %4.6). Bankanın ikinci aşama kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı 330 baz puan artarak %8.0 olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk 9 ayında toplam kredi riski maliyeti (net) 376 baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir. Banka Üçüncü aşama beklenen zararlar için rakiplerinden yüksek karşılık ayırmaktadır. Üçüncü aşama beklenen zarar karşılıkları 2Ç18’deki %82.1 seviyesinden %81.5 seviyesine gerilemiştir. Son olarak banka muhtemel riskler için 516 milyon TL karşılık ayırmıştır.
Bankanın ana ve çekirdek sermaye yeterlilik rasyoları BDDK hesaplamalarında yapılan istisnalara paralel olarak çeyreksel bazda sırasıyla 230 ve 140 baz puan artarak 17.4% ve %13.1 seviyelerine ulaşmıştır. Istisnalar hariç tutulduğunda ise sermaye yeterlilik rasyosu %13.3 ve %9.8 seviyelerindedir.
Hisse için 23.5% sermaye maliyeti ve 5% uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız hedef fiyatımız 2,11 TL olup %30 artış artış potansiyeli bulunmaktadır. Hisse için “AL” tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2019T 3.5x F/K (Benzerlerine göre %4 iskontolu) ve 0.32x F/DD) çarpanlarıyla ve 2019T için %9.6 ortalama öz kaynak getirisiyle işlem görmektedir.