Yapay zekânın sigorta sektöründeki etkileri

2015 yılında izlemekten keyif aldığım ve Ali Atay’ın yönetmenliğini yaptığı Türk filmi Limonata’da, karakterlerin ha­yatlarının karmaşıklıklarıyla yüzleştiği ve yeni başlangıçlara adım attığı bir yolcu­luk anlatılır.

Bu yolculuk, bana göre sigor­ta sektöründeki dönüşümle benzer bir te­ma taşıyor; teknoloji ve yapay zekânın si­gorta dünyasında yarattığı değişimi gözler önüne seriyor. Günümüzde sigorta sektö­rü, Limonata’daki karakterlerin yeni bir yön arayışına benzer şekilde, yapay zekâ ile modernleşme sürecine giriyor.

Sigorta kavramı, Antik Mezopotam­ya’da ticaretin risklerini paylaşmak ama­cıyla ortaya çıktı. M.Ö. 2000’lerde tüc­carlar yüklerini paylaşarak risklerini azaltıyordu. Orta Çağ’da, deniz sigortası uygulamaları yaygınlaştı ve 17. yüzyılda Londra’daki Lloyd’s Coffee House’da mo­dern sigortacılığın temelleri atıldı. Bu ge­lişmeler, günümüz sigorta sistemlerinin temel taşlarını oluşturdu.

Günümüzde geldiğimizde Amerika Bir­leşik Devletleri’nin, sigortacılıkta dünya­nın en büyük pazarlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. 2024 itibarıyla, ABD sigor­ta sektörünün büyüklüğü yaklaşık 1.3 tril­yon doları bulmaktadır. Ülkede 5.000’den fazla sigorta şirketi faaliyet göstermekte ve toplamda 350 milyondan fazla kişi si­gorta kapsamındadır. Bu dev ekosistem, geniş müşteri tabanı ve büyük hacmi ile global sigortacılık pazarının merkezlerin­den biridir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!