1 -2 Kasım 2023 tarihlerinde İngiltere, Bletchley Park’ta düzenlenen Yapay Zekâ Güvenliği Zirvesi’nde (AI Safety Summit) gerçekleştirilen tartışmalar, hükümetlerden, önde gelen yapay zekâ şirketlerinden, sivil toplumdan ve akademiden uluslararası paydaşları biraraya getirdi.
Bu önemli zirvede yapay zekânın 2028’e kadar olan öncelikleri ve stratejik geleceği farklı oturumlarda masaya yatırıldı.
Birleşik Krallık Hükümeti Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden’ın yönettiği oturum, yapay zekânın dünya genelinde getirebileceği büyük fırsatları ve beraberinde getirdiği riskleri değerlendirmeye odaklandı.
Güvence sağlamak şart
Yapay zekânın inanılmaz potansiyelini kabul etmek, geleceğin inşasında kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Kabul etmek gerekiyor ki bu, riskleri ele almamızı ve fırsatları toplumun tamamının yararına kullanmamıza yardımcı olacaktır. Özellikle yenilikçi yapay zekâ uygulamaları, yeni çözümler bulmak için büyük bir potansiyele sahip durumda.
Kamu hizmetlerine daha kolay erişimden tıbbi gelişmelere ve iklim krizlerine hızlı ve etkili müdahalelere kadar, yapay zekâ pek çok alanda somut etkiler yaratabilir. Bununla birlikte bu teknolojilerin etik ve sorumlu bir şekilde kullanıldığından emin olmak için güvence sağlamamız da gerekiyor.
Diğer yandan fırsatları gerçekleştirmek için becerilere yatırım yapmak da hayati önem taşıyor. Bu, hükümetlerin teknik kapasitelerini artırmanın yanısıra genel toplumun beceri gelişimini desteklemeyi de içeriyor. Akademik ve iş dünyası arasında iş birliği yapan kurumlar, önümüzdeki dönemde de yapay zekâ güvenliği konusunda önemli bir rol oynayacaklar. Bu süreçte akademik dünya ve sivil toplum işbirliği, yapay zekânın sunduğu avantajları maksimize etmemize yardımcı olacaktır.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!