Vestel Hisse Yorumu
TV ve Elektronik Cihaz Satışları: Cironun yaklaşık olarak yarısının sağlandığı segmentin yurt içi bacağında, TV satışlarındaki taksit sayısını 3 ay ile sınırlayan düzenlemenin 1 Eylül’de yürürlüğe girmesinin olumsuz etkisiyle birlikte şirketin adet satışlarının yılı sektörün üzerinde bir gerileme ile kapatacağını tahmin etmekteyiz. 2019 yılında daralmanın devam edeceğini ve satışlarda %10’un üzerinde gerileme olabileceğini düşünmekteyiz. İhracat tarafında ise 2018 yılında tek haneli gerileme, 2019 yılında ise yatay ya da tek haneli artış öngörmekteyiz.
Beyaz Eşya Satışları: 2018’in son iki ayında geçerli olan ÖTV indiriminin talebi canlandırmakta yeterli olmadığını göz önünde bulundurarak sektörün yılı %17 daralmayla kapatacağını tahmin etmekteyiz. Şirketin satışlarındaki daralmanın ise pazardaki daralmaya kıyasla bir miktar daha az olabileceğini düşünmekteyiz. 2019 yılında ise toparlanmanın henüz gerçekleşmeyeceğini ve gerek sektör gerekse şirket açısından adet bazında daralmanın %5’ten az olmayacağını öngörmekteyiz. İhracat tarafında ise 2018/19 yıllarında tek haneli büyümeler olabileceğini, bunun da iç pazardaki daralmayı şirket açısından telafi edebileceğini tahmin etmekteyiz.
Faaliyet Karlılığı ve Marjlar: Gelirlerinin yaklaşık %70’i ihracat kaynaklı olan şirketin FAVÖK marjındaki ciddi yükselmenin sebebi düşük kur seviyelerinden alınan hammaddenin 3 ay farkla SMM’ye girmesidir. Kurlardaki gerilemeye paralel olarak bu etkinin terse döneceğini ve yılın tamamında FAVÖK’ün 1,85 milyar TL (2018/9: 1,7 milyar TL), marjın da %13 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz (2018/9: %16). 2019’da kurlardaki artışın enflasyona paralel olacağı varsayımıyla marjın %9 civarında gerçekleşeceğini ve FAVÖK’ün 1,5 milyar TL civarında olacağını öngörmekteyiz.
Finansal Kaldıraç: 1,46x Net Borç/Özsermaye ve 4,37 milyar TL net borç pozisyonu bulunan şirketin borcunun büyük bölümünün vadesi bir yıldan kısa ve yaklaşık yarısı TL bazlıdır. TL faizlerin son bir yıllık dönemde önemli ölçüde artmış olduğunu göz önünde bulundurarak, şirketin TL bazlı borçlarının faizinde 2019’da 10 puan kadar artış olabileceğini düşünmekteyiz. Bunun haricinde, Vestel’in Zorlu Grubu şirketlerinden toplam 2,4 milyar TL (Zorlu Holding’ten 2 milyar TL) uzun vadeli alacağı bulunmaktadır.
Yorum: Son 12 ayda nominal olarak %23 değer kaybeden ve BİST-100’e rölatif olarak %6 düşük performans gösteren Vestel hissesi, 4,2x 2019T FD/FAVÖK çarpanı seviyesinden işlem görmektedir (uluslararası benzer şirketlerin ortalaması 4,5x). İç talebin canlanmaya başlaması halinde şirketin faaliyet karlılığının artabileceğini, ve bu durumun, uluslararası benzer şirketlere kıyasla iskontolu olarak işlem gören hissenin performansını orta vadede olumluya çevirebileceğini düşünmekteyiz. Kısa vadede ise beyaz eşyada ÖTV indiriminin 2019 yılında devam edip etmeyeceği ile ilgili karar, hisse performansı üzerinde etkili olacaktır.