Vestel Beyaz Eşya 2024 1. Çeyrek Bilanço Analizi / Ak Yatırım – (11.06.2024)

Güçlenen FAVÖK Marjı, düşük ihracat gelirleri ve yüksek kur farkı & faiz giderlerinin gölgesinde kaldı

Endeks Üzerinde Getiri
Hedef Fiyat, 29.50 TL 
Güncel Fiyat, 20.70 TL
Getiri Potansiyeli: 43%

Vestel Beyaz Eşya, TMS29’a göre düzeltilmiş 3M24 finansal sonuçlarını açıkladı. Dolayısıyla tüm finansal karşılaştırmalar reel bazda sunulmuştur. Şirket, artan kur farkı & faiz giderleri nedeniyle 3A24’te 617 milyon TL net kar açıkladı (y/y: -%45). İyi tarafından bakacak olursak, FAVÖK net satışlardaki %17’lik daralmaya rağmen (i) hammadde maliyetlerindeki düşüş, (ii) iç pazardaki yüksek fiyatlama, (iii) brüt kar seviyesinde Avro/ABD$ paritesi riskinden korunma karları ve (iv) azalan lojistik maliyetleri sayesinde 1,8 milyar TL (y/y: +%72) olarak gerçekleşti.

Yurtdışı pazarlardaki zayıflık, güçlü yurtiçi talebi gölgelemiştir. Yurtiçi pazar brüt satışları, Türkiye’deki güçlü talep sayesinde hacim artışı ve yüksek fiyatlandırmanın etkisiyle yıllık bazda %14 büyüme göstermiştir. Diğer taraftan, ihracat pazarı brüt satışları, ana pazarlardaki düşük talep ve 3M23’ün yüksek baz etkisinden kaynaklanan düşük satış hacimleri nedeniyle %29 oranında gerilemiştir. Ayrıca, riskten korunma muhasebesi ihracat gelirlerinde aşağı yönlü bir düzeltmeye yol açarak yıllık karşılaştırmayı etkilemiştir.

FAVÖK marjı, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle kayda değer bir artış göstermiştir. Düşük hammadde ve lojistik maliyetleri, iç pazardaki daha yüksek fiyatlandırma ve brüt kâr seviyesinde Avro/ABD$ paritesi riskinden korunma karları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 682 baz puanlık bir artışa katkıda bulunmuştur. Bunun sonucunda 3A24’te FAVÖK marjı %13,1 olarak gerçekleşmiştir (3A23: %6,3).

Düşük kaldıraç seviyeleri korunmuştur. Düzeltilmiş Net Borç (bloke mevduatlar hariç, finansal kiralama yükümlülükleri dahil) 3A24’te 5,7 milyar TL (ç/ç: +%18) olarak gerçekleşti. Düzeltilmiş Net Borç/FAVÖK oranı 0,58x’e yükselmiştir (2023: 0,53x). Finansal borcun para birimi cinsinden dağılımı %68 TL, %20 ABD$ ve %12 Avro şeklindedir.

Bulaşık makinesi fabrikasında yeni kapasite devreye alındı. Şirket 3A24’te 904 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirdi (y/y: +%28). Yatırım harcamalarının satışlara oranı %6,5’e yükseldi (3A24: %4,2). Şirket, yeni bulaşık makinesi fabrikasındaki tüm üretim hatlarını Nisan 2024′ itibarıyla devreye almış bulunmaktadır. Sonuç olarak, toplam kapasite yıllık 16,1 milyon adet seviyesine yükselmiştir (2023: yıllık 15,6 milyon adet).

Yorum ve Değerlendirme: Operasyonel kârlılıkta önemli bir iyileşme kaydedilirken, ihracat pazarlarındaki zayıf talep nedeniyle net satışların daralması ve artan kur farkı & faiz giderlerinin net karlılığı baskılamış olması nedeniyle, açıklanan sonuçların hisse üzerinde nötr bir etkisi olacağını tahmin ediyoruz. Dayanıklı tüketim mallarında yurtiçi talep, devam eden parasal sıkılaşma döngüsü boyunca 2Y24’te zorluklarla karşılaşabilir. Tahminlerimizi TMS29 düzeltmeleri ile güncelleyeceğiz.

Kaynak: Ak Yatırım