Varlık Dağılımı Raporu / Gedik Yatırım – (10.10.2024)

Varlık Dağılımı Önerileri

Hisse senedi ağırlığımızı arttırıyoruz

• 2024 yılı içinde 29 Nisan ve 8 Ağustos tarihlerinde yayınladığımız Strateji Raporlarımızda hisse senetleri için temkinli duruşumuzu paylaşmıştık. Bu duruşumuzun arkasındaki ana faktörler, mevduat başta olmak üzere diğer para piyasalarındaki yüksek getirilerin bir rekabet unsuru yaratması, şirket karlarının reel düşüş eğilimine girmesi, küresel ekonomideki yavaşlamanın ihracatı sınırlaması ve tüm bunlar bir araya geldiğinde hisse senetlerinin getiri risk oranını yeterli görmememiz idi. Bu bağlamda, piyasada faiz indirimi beklentileri başlayana ve kar daralmalarının ne zaman sona ereceğine ilişkin öngörülebilirlik oluşana kadar BIST-100 endeksinin TL mevduat faizlerinin üzerinde bir getiri sağlayamayabileceği yönündeki görüşümüzü de belirtmiştik.

• Borsa İstanbul’da özellikle Temmuz’un son haftasından bu yana etkili olan satış eğilimi, artan jeopolitik riskler, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ve de ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın hizmetler sektöründe çok fazla olmasa da imalat sektöründe çok daha somut şekilde ortaya çıkması gibi faktörlere bağlı olarak son dönemde güç kazandı. 22 Temmuz’dan bu yana bakıldığında BIST-100 endeksindeki kayıp TL bazında %18, $ bazında da %21’e ulaşmış durumda. Bu dönemde MSCI Türkiye endeksinin MSCI GOÜ endeksine görece performansı da kabaca -%27 oldu.

• Saydığımız bu unsurlar ve de endekse ilişkin teknik göstergeler (örneğin 50 haftalık üssel ortalamanın geçtiği kabaca 9.230 bölgesinin kalıcı olarak aşılamamış olması) endekste ek düşüş potansiyelini canlı tutsa da, önümüzdeki 3-6 aylık perspektifte bakıldığında, BIST-100 endeksinin TL mevduatın üzerinde getiri yaratma potansiyelinin oldukça kuvvetlendiğini düşünüyoruz. Bu açıdan, portföylerde Borsa-İstanbul ağırlığımızı %20’den %30’a çıkarıyoruz. Bu artışa karşın, mevcut önerimizin karşılaştırma ölçütümüzde Borsa İstanbul için öngörülen %45 ağırlığın altında kalmaya devam ettiğini belirtelim.

• Faiz indirim beklentilerinin ötelenmesiyle, risksiz getiri oranlarının cazip seviyelerde bulunmaya devam etmesi nedeniyle, TL mevduat / para piyasası fonlarına portföyümüzde %40 ağırlıkla en fazla yer vermeye devam ediyoruz.

• Ağustos ve Eylül ayı enflasyonlarında özellikle hizmet enflasyonu tarafında görülen katılık ve bunun ileriye dönük enflasyon beklentilerinde yol açtığı bozulma, TCMB’nin dezenflasyon için TL’de reel değerlenme stratejisini daha agresif bir şekilde sürdürmeye zorlayabilir. Küresel risk iştahında bozulma gibi dışsal bir faktör ya da yurtiçi kaynaklı olarak (örneğin politik gelişmeler) kurlardaki artış eğiliminin hızlanması potansiyeli bulunsa da, TCMB’nin TL’de çok fazla değer kaybına izin vermeyeceğini ve kur artışının bir süre daha TL mevduat getirilerinin altında kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Döviz rezervlerindeki son dönemdeki artışlar (Mart sonundan bu yana TCMB’nin döviz pozisyonundaki iyileşme 100 milyar $’a yaklaşmış durumda) TCMB’ye bu konuda önemli bir alan yaratıyor. Bu nedenle, portföydeki döviz varlık ağırlığımızı da %20’den %10’a indiriyoruz. Portföylerde %10 oranında gram altına yer verilmesi yönündeki görüşümüzü ise (Ons altında hızlı yükselişlerin ardından kısa vadede düzeltme ihtimaline karşın) koruyoruz.

• Faiz indirim sürecinin yaklaşmasıyla, DİBS piyasasının özellikle verim eğrisinin uzun tarafında cazip getiri fırsatları sunabileceği yönündeki görüşümüze bağlı olarak, %20’lik DİBS portföy ağırlığımızı da koruyoruz. Bu kapsamda, halihazırda en fazla önerdiğimiz tahviller ise durasyon ve likidite koşullarını gözeterek TRT081128T15 kodlu 5-yıllık ve TRT051033T12 kodlu 10-yıllık tahviller olarak öne çıkıyor.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım