Dün BİST-100 endeksi %0.85 yükselerek 84,243 seviyesinden günü sonlandırdı.
BIST30 endeksi de %0.90 değer kazanarak 104,009 puandan günü tamamlamıştı. Dün Sanayi endeksi (xusin) %0.41 yükselirken, bankacılık endeksi de (xbank) %2.24 değer kazandı. Son işlem gününün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, VAKBN ve HALKB olurken, Borsa İstanbul’da işlem hacmi 4 milyar 179 milyon TL olarak gerçekleşti.
Yurt içi piyasalar tarafında, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bu yılın 10 aylık döneminin konut satışları açısından verimli geçtiğini görüyoruz.. Yeni emlak projeleri satışlara da olumlu yansıdı. Böylece, bu yılın ilk 10 ayında Türkiye genelinde satılan konut sayısı 926 bin 932’yi buldu. Bu dönemde Türkiye’de günde ortalama 3 bin 90 konut el değiştirdi. Satılan konut sayısı saatte 129’a, dakikada ise 2’ye karşılık geldi. Bir diğer haberde ise, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nde yaptığı konuşmada: “Halletmemiz gereken en önemli konulardan biri, enflasyon-faiz-cari açık üçlemesi. Türkiye olarak enflasyonla mücadeleyi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Enflasyonla mücadeleye üretimi, arzı artırma yöntemiyle yaklaşırsak gerçek anlamda enflasyonla mücadele etmiş oluruz. Birinci önceliğimiz üretimi, ihracatı artırmak. Enflasyonun ortadan kalktığı ortamlarda da faizle ilgili çok büyük avantaj elde etmiş olacağız.” dedi.
Şirket haberleri tarafında ise, Türk Telekom (TTKOM), 2015-2018 dönemi UEFA Şampiyonlar Ligi Türkiye yayın haklarını aldı. Konu hakkında Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklama şöyle: “Bağlı ortaklığımız TTNET A.Ş. UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarının Türkiye yayın haklarını 2015 – 2016 sezonundan başlayarak 3 sezon için satın almıştır. UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçları Türk Telekom Grubu dijital yayın platformu olan Tivibu üzerinden yayınlanacaktır. UEFA ile yapılan protokol çerçevesinde açık kanalda yayınlanması gereken maçlar için ise TRT ile anlaşmaya varılmıştır.”
Yurtdışı haberlerine baktığımızda, Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pekin’de açıkladığı veriye göre Çin’de sanayi şirketlerinin toplam karı Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 2.1 geriledi. Veride Eylül ayında yüzde 0.4 artış görülmüştü. Söz konusu gerilemeyle birlikte Ağustos 2012’den bu yana en büyük düşüş kaydedildi. Çin Merkez Bankası (PBOC), sanayi şirketlerinin elde ettiği karın iki yılın en büyük düşüşünü kaydetmesi ile Temmuz ayından bu yana ilk kez repo satışı kaçınarak para politikasında gevşemeye gitti. Petrol, OPEC’in bugünkü toplantısında üretim düşürme kararı çıkmayacağı endişeleri ile birlikte dört yılın en düşük seviyesine inerken, altın değer kaybetti. Çin hisse senetleri ise, para politikasının daha da gevşetilmesi ile birlikte üç yılın en yüksek seviyesine çıkarken, yen yükselişini üçüncü güne taşıdı.
Dün varantlarda işlem hacmi itibari değer olarak 941 milyon TL, adet bazında 55 milyon lot oldu. En çok işlem gören varant OZDUI, en çok yükselen GADDO ve en çok düşen ise GADZP oldu.