Vakıflar Bankası 2012/12 Bilanço Analizi / Şeker Yatırım – (15.02.2013)

Tavsiyemizi TUT olarak koruyoruz…

Vakıfbank 4Ç12 solo bilançolarında 451 milyon TL (4Ç11; 262 milyon TL) net kar açıklayarak çeyreklik ve yıllık bazda sırasıyla %48 ve %72 artış gösterdi. Bu rakam hem bizim beklentimiz olan 422 milyon TL’nin hem de piyasa beklentisi 415 milyon TL’nin üzerinde geldi. 2012 net kar rakamlarını incelediğimizde ise bankanın net karı geçen seneye göre %19 artış göstererek 1.460 milyon TL’ye yükseldi. Özsermaye karlılığı %13,8 düzeyinde sabit kaldı.

Gelir tablosunda ön plana çıkan noktalar… Vakıfbank’ın gelir tablosuna baktığımızda net faiz gelirlerinin bizim beklentimizden daha yüksek geldiğini görmekteyiz. Öte yandan menkul kıymet portföyünden sağlanan kar muhasebesel hesaplama değişimlerinden kaynaklı olarak bizim beklentimizden 72 milyon TL yüksekken, çeyreklik bazda yerel para cinsinden fonlama (mevduat) maliyeti bizim beklentimiz olan %8,9’un altında %7,9 seviyesinde gerçekleşti.

Bilançoda ön plana çıkan noktalar… Vakıfbank’ın aktif büyüklüğü 2012’de bir önceki seneye göre %17,3 atış kaydetti. Kredi büyümesi ise 2012’de %18,9 gerçekleşti. Kredi büyümesini incelediğimizde yerel para cinsinden kredilerin yıllık bazda %31,2 büyüdüğünü, yabancı para cinsinden kredilerin ise 10,3 milyar ABD doları düzeyinde sabit kaldığını görmekteyiz. Yerel para cinsinde kredi büyümesinde bankanın özellikle ticari ve KOBİ kredilerine yoğunlaşması etkili olmuştur. Öte yandan banka göreceli yüksek maliyetli olan “genel tüketici kredilerinden” sakınması nedeniyle tüketici kredileri segmentinde bankanın Pazar değeri kaybetmesine yol açmıştır. Bilançonun fonlama tarafında ise mevduat büyümesi 2012’de %10’dan fazla gerçekleşti. Mevduatlardaki büyüme önemli ölçüde yılın son çeyreğinde gerçekleşti. Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) 2,5 puan artarak %16,1’e yükseldi.

Revizyonlar… 2012 finansal verileri ışığında Vakıfbank için tahminlerimizi hafif yukarı revise ettik. 2013 için net karda, net faiz gelirlerindeki artışa bağlı oalrak %3,5’luk artış öngörüyoruz. Ancak yüksek mevduatın krediye dönüşüm oranı, göreceli düşük SYR ve menkul Kıymet/toplam aktifler rasyosu nedenleriyle önerimizi “TUT” olarak sürdürüyoruz. Vakıflardaki payların Hazine’ye transferlerinin henüz tamamlanmaması Vakıfbank’ın ikincil hallka arzının gelecek çeyreklere sarkmasına yol açıyor.

Şeker Yatırım Araştırma

TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir