Dünya analitik lideri SAS, katılım bankacılığı alanında başarıyla büyümesini sürdüren Vakıf Katılım Bankasıyla kredi risk analitiği süreçlerine ilişkin önemli bir iş birliğine imza attığını duyurdu
Dünyanın dijital alanda devrimler ve yepyeni teknolojik dönüşümler yaşadığı bir dönemde, yeni nesil alt yapılar kullanan dijital bir kurum olarak sektöre giriş yapan ve başarısını sürdüren Vakıf Katılım, kredi analitiği süreçlerinde SAS’ı tercih etti. İkilinin iş birliği kapsamında Vakıf Katılım, tüm kredi analitiği süreçlerinde SAS® Credit Scoring çözümünü kullanacak. İş birliği ile; kredi riski modellerinin optimizasyonu, yeni modellerin ve karar destek sistemlerinin geliştirilmesi, kredi stratejilerinin yönetimi noktalarında süreçlerin daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor. SAS çözümleri bankanın tüm kredi risk modellerinin validasyonu ve kalibrasyonu süreçlerinin yanı sıra IFRS 9 kapsamında yapacağı başta makroekonomik modeller olmak üzere tüm modelleme süreçlerinde de kullanılacak.
2019 yılı üçüncü çeyreğinde aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre yüzde 29,8 artışla 27,20 milyon TL’ye, topladığı fonları yüzde 36,8 artışla 20,77 milyon TL’ye ulaştıran Vakıf Katılım kuruluş aşamasından bu yana “Teknoloji ile Büyüme” vizyonu doğrultusunda stratejilerini kurguluyor. Katılım bankacılığı prensiplerine uygun ilkeli bankacılığı kamunun gücüyle tüm Türkiye ile buluşturmayı hedefleyen Vakıf Katılım, bu amaç doğrultusunda her geçen gün şube ağını genişletmenin yanı sıra büyük önem verdiği ve kaynak ayırdığı dijital kanallar üzerinden de çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Türkiye’de katma değeri yüksek olan teknoloji ve yazılım girişimlerine, enerji şirketlerine, ithal ikamesine katkıda bulunacak şekilde yerli üretim, ihracat yapan şirketlere finansman desteğinde bulunan banka, önümüzdeki beş yılda da (KOBİ’ler başta olmak üzere) bu stratejik sektörlerde çok boyutlu bir finansal çözüm ortağı olarak pazar payını büyütmeyi hedefliyor.
“Bu iş birliği ile kredi risk yönetimi süreçlerini daha etkin ve verimli hale getireceğiz.”
“SAS ile uygulamaya alacağımız projeler ile karar destek sistemlerini, analitik süreçleri ve kredi stratejilerini optimize etmeyi hedefliyoruz.” diyen Vakıf Katılım Mali Tahlil ve İstihbarat Müdürü Fatih İnan sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzün en kritik kavramı şüphesiz ki veri. Veri için ‘yüzyılın petrolü’ tanımı yapmak sanırım yanlış olmaz. İçinde bulunduğumuz yüzyılda, veriyi işlemenin, petrolü işlemenin yarattığı katma değerin çok üzerinde bir değere sahip olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu çerçevede katılım bankacılığında referans kurum olma vizyonuyla yola çıkan bankamız aynı zamanda veriyi her alanda iyi işleyen, kullanan ve yöneten kurum olma anlayışını taşıyor.”
“SAS ile analitik yetkinliklerimizi arttıracağız.”
“SAS ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği bankamızın dijital vizyonunun önemli bir adımı” diyen Vakıf Katılım Veri Yönetimi ve İş Zekâsı Yöneticisi İsmail Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “SAS ile yapacağımız çalışmalar bu vizyonumuzu güçlendirecek. SAS’ın analitik ve modelleme alanındaki gelişmiş tecrübesi ve dünya çapındaki lider konumu iş birliğimizin şekillenmesinde önemli bir rol oynadı.”
“Bilgi birikimi, uzmanlık ve yetkinlikle müşterilerimize en iyi hizmeti veriyoruz.”
Konuyla ilgili yaptığı açıklamasında SAS’ın Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdürü Tayfun Topkoç ise şu ifadeleri kullandı: “Özellikle ülkemizde katma değeri yüksek olan teknoloji ve yazılım girişimlerine destekte bulunan ve ilkeli bankacılığı tüm Türkiye ile buluşturma önceliğiyle harekete geçen Vakıf Katılım’ın SAS çözümlerini kullanması ve bundan fayda sağlaması, bizim için son derece büyük anlam taşıyor. Diğer pek çok ürünümüzde de olduğu gibi SAS® Credit Scoring ile de kullanıcıların ilgili süreçteki tüm ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz. Bu iş birliği dahilinde de Vakıf Katılım’ın kredi risk puanlarını izlemesine ve kredi hizmetlerini geliştirmesine yardımcı olan uçtan uca çözümümüzle katkıda bulunduk. Dünya analitik lideri olarak müşterilerimize veri ile ilgili tüm süreçlerinde en iyi desteği vermek ve araçlarımızı bu süreçlerine entegre etmelerini sağlamak için çalışırken bilgi birikimimiz, uzmanlığımız ve yetkinliğimizle bunun gibi iş birlikleri sonucu ortaya çıkan başarılı tabloyu görmek bizim için çok değerli.”