Üzeyir Doğan – 04.09.2014
Piyasalar son günlerde baz senaryosunu olumlu beklentiler üzerine kurmayı tercih ediyor. Dün de Ukrayna-Rusya arasındaki görüşmeler ön plana çıkarıldı ve bir barış havası estirildi. Ancak son günlerde ifade ettiğimiz gibi bu konudaki bilgi akışı çok kirli. Ukrayna’dan gelen açıklamalar bir ateşkes görüşmesi yürütüldüğü yönünde iken, Rusya tarafından olaylara taraf olunmadığı, bu nedenle de masada yer alınmadığı ifade ediliyor. Yani görüşmelerin niteliği çok da net değil. Bu konuda hayal kırıklığı yaşama ihtimali göz ardı edilmemeli.
Piyasanın iyimserlik içinde olduğu bir diğer konu da Avrupa Merkez Bankası’nın varlığa dayalı menkul kıymet alım programı başlatacağı konusundaki beklentiler. Drahgi’nin Jackson Hole’de verdiği mesajlar sanki bu toplantıdan yeni bir genişlemeci program çıkacakmış gibi yorumlandı. Ancak biz bunun aşırı iyimser bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. ECB’nin bu konuda hazırlık yaptığı ve bazı kurumları altyapı çalışması için görevlendirdiği bir gerçek ancak bu çalışmaların hemen sonlanmasını ve icraata geçilmesini beklemek bizce fazlasıyla iyimser bir yaklaşım. Özellikle Almanya’nın bu konudaki direnci kırılmadan ECB’nin böyle bir adım atma ihtimali çok düşük. Bizce bu toplantıda ECB’nin elinde en kolay kullanabileceği silah faizler, orada da atılacak çok fazla bir adım yok. Faizlerde yapılacak %0,05 / %0,10’luk bir indirimin ya da bir koridora geçilmesinin piyasaya katkısı ne olur, piyasa bu karara ne kadar sevinir düşünmek lazım. Ancak piyasanın nabzını iyi tutan ve sözlü yönlendirme konusundaki başarısını bildiğimiz Draghi, 15:30’daki konuşmasında piyasanın hoşuna giden bu beklentileri öteleyerek biraz daha zaman kazanabilir. Bu gerçekleşecek olursa piyasada önce bu yeni beklentinin alındığını görebiliriz ancak zamanlaması ve boyutu bilenmeyen bir plandan bahsedilecek olur ise satışların gecikmeyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Draghi’nin konuşması sürecinde temkinli olmak ve her hareketin peşine takılmamak gerekiyor.
Bugün BİST’te de yurtdışındaki bu haber akışı takip edilecek. İçeride siyaseten gri bölgelerin azalmış olması kısa vadede iyimser kalmamız için bir neden anacak yurtdışından tamamen ayrışmamız için de bir neden yok. Teknik olarak da önceki günlerde ifade ettiğimiz gibi 81,500 çok güçlü direnç oluşturuyor. Bugün ve yarın burası kırılamazsa artık temkinli olma zamanı gelmiş demektir. Eğer endeks burayı kırabilirse 83,000/84,000 aralığı gündeme gelebilir ki, biz önceki günlerde de sıkça ifade ettiğimiz gibi bu bölgeden nakde geçmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Aşağıda ise 80,900 gün içinde ilk destek iken, 80,350 ve hemen altında 79,700 önemli bir kırılmanın habercisi olacak desteklerimiz olarak duruyor.