Perşembe günü ABD Çin ticaret görüşmeleri var
Amerika’nın Çin ile yapacağı ticaret anlaşması hem Trump hem Amerika hem de küresel piyasalar açısından önem vadediyor bununla birlikte Alman endeksleri düşmesi ile tüketiciler ve yatırımcılar biraz telaşa kapıldılar politika yapıcılar Alman ekonomik büyümesinin devamı için çeşitli stratejiler ve taktikler uygulamaya şimdiden başladılar ve Türkiye gibi gelişen piyasalar ise sonraki dönem kalkınmalarının tekrar gözden geçirme gereği duydular.
Birçok analiste göre doların tekrar 6’yı bulacağı ve Amerika’nın ihracat endeksini aşırı değerlenen dolar ile bir darbe ineceği düşünülmektedir.
Bunun yanında Uzak Doğu cephesinde Hong Kong olaylarında yaşanan üzücü ve politik gelişmeler Çin’in totaliteryan tutumunu Uygur Türklerinin yanında genişletici bir şekilde diğer Uzakdoğu ülkelerine de taşımaya meyilli olduğunu görmekteyiz. Bu da Çin’in süper gücü olma aşamasında henüz kontrollü bir güce ulaşamadığını göstergesi ve piyasalarda küçük Uzakdoğu ülkelerinde yeterli güveni hissettirememesinin yanında belirsizliği arttırıyor.
Uzak Doğu piyasasında boğa formasyonu azalıyor
Japonya ile Güney Kore arasındaki ufak politik problemler ise ticari anlamda bir zemin kazanma tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Bu sebeple politik gerilimlerin ekonomiye ne kadar yakın bir paralel çizgi de ilerlediğini görmekteyiz.
ABD’de Trump’ın azledilme olasılığı ve demokratların çiftçi sınıfına yönelik açılımları da ABD’deki bir sonraki seçimlerini çok çekişmeli geçeceğine işaret etmektedir. Olumsuz bir politik faktör. Bunu politologların ifadelerinde de sık sık duymaktayız.
Türkiye‘nin Suriye’deki terör gruplarına yönelik operasyonunu destekleyen ABD daha sonra birçok kere fikir değiştirmiş ve çapraz ifade de bulunmuştu. Bu sebeple de uluslararası medyada “Trump anlaşılmaz, ne yaptığını bilmiyor” ifadeleri ile karşı karşıya kalmıştır.
Grafik, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Grafikten anlaşılabildiği gibi USD/TRY çiftinin şu andaki 5.80 – 5.8315 bandından dalgalı bir piyasada bulunduğu görülmektedir. USDTRY paritesi, yukarı yönlü boşluk oluşturarak bölgesel/politik riskleri perçinleyen gelişmelerle birlikte bu haftaya başlamıştı.
Dolar direnç noktası olan 5.75 i hızlı bir şekilde kırdı ve 5.83 pozisyonuna kendini yerleştirdi fiyatlandırmalar haftalık ana desteğin yukarı yönlü olduğunu ve trend’in bu şekilde devam etmesi durumunda Türk lirasının ani bir dalgalanma yaşayabileceğini gösteriyor. fakat şu anda dolar son 6 aydaki 5.50 ve 6 50 pozisyonundan fiyatlandırmasını devam ettiriyor denilebilir. RSI ve Aroon dolardan yana çizgi olarak tavan yaptığını görmekteyiz. bunlara baktığımızda son 2 seansta hacmi dolu ve mum fitilinin yukarı doğru konumlandığını nu sebeple de yukarı yönlü trend’in devam edebileceğini görmekteyiz.
Grafik, TradingView ‘den sağlanmaktadır
EURTRY giderek daralan bir çizgide 6.3874 ‘te bulunmakta olup, yukarıda bulunan Euro-TL grafiğine bakıldığında, Stoch RSI ‘nin güç kazandığını ve momentumun güç yitirse de pozitif olduğunu görüyoruz. Mum formasyonları, seans içinde satış baskısı almadıkça ve momentum yitirmedikçe sağlam yukarı yönlü yükseliş adımlara işarettir. Aroon osilatörü beklenenden hızlı zirve yaptı(neredeyse). Fakat hafta sonuna kadar iki osilatörde tavan çizgide kapatmalıdır. Böylelikle güven verebilir ve 6.24 ve 6.30 ise destek seviyeleri olarak direnç seviyeleri olan 6.44 ve 6.48 ‘i kırmayı deneyebilir.
Forex takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Bu bağlamda, piyasalarda genel olarak olumsuz bir atmosfer var. Fakat bu fırtına öncesi sessizlik mi yoksa felaket tellallarının aşırıcı senaryosu mu sorunsalına birçok analist önümüzdeki 2 ay içinde belli olacak şeklinde yanıt vermektedir. Şayet ekonomik bir durgunluk yaşanırsa şu anda baharını yaşayan dolar ve Euro yerini gelişmekte olan piyasalara özellikle TL ‘ye ve Uzak Doğu para birimlerine bırakacaktır.
Sonuç itibariyle, piyasalara tam hakim olmak için TradingView gibi platformlarda grafik paylaşmanın yatırımcı kimliğinin keşfedilmesinde ve özünün gelişmesinde yararlı olacağı, bunun yanında gündemi yakından ve yorum katarak, çevrenizi bireysel olarak değerlendirerek kararlar vermenin önemli bir metodoloji olduğunu düşünmekteyim. Ekonomi toplumsal olarak parçaların toplamından büyük olduğu ve girift bileşik bir ağ olduğu için toplumun her kesimindeki göstergelere dikkat etmek gereklidir. Şu anda ekonomi doğrudan banka ve ekonomik verilerle ölçüldüğünden sonraki resesyon için yanılma olasılığı bir hayli büyük. Bu sebeple kapsamlı bir şekilde çevrenize ve gündeme kulak verin. Teşekkürler