ULKER: Misyon değiştiren holding yapıları
Temel analiz ve teknik analizin temsil ettiği “gelecek yorumlarına doğrulanmış bakış” yetersiz kümeye her zaman çelişir vaziyette ilerlemeye devam ediyoruz. Bazen ama nadiren kıvamında, aynı gerçeği yakalamış olsak da bu “bozuk saatin arada doğruyu göstermesi” şeklinde açıklanabilir olmaktadır. Tersten okursak: bir şirket, varlık inovatif yatırım içine girdiyse bunun kaldıraç etkisini yukarıdaki analiz türü ne kadar açıklayabilir olacaktır? Bu soruyu her karşınıza çıkan yorumda sormanızda fayda vardır. Finansmana erişimi problem gösterip topu çevirerek oyunu soğutan karar vericiler gibi, analiz piyasasına net katkı vermeyen yorumlardan uzak durmanız devlet ve millet sağlığı için önemlidir.
Bir bakış geliştirin ve bunu iyileştirinceye kadar takip edin, koruyun: oyuna bakışınızın zamanla güzelleşeceğini fark edeceksiniz. Bunun için bir araç bulmakta fayda vardır, böylece hayatı kolaylaştırıcı bir yapıyı inşa etmeye sürdürülebilir şekilde sahip olursunuz. Eski çağlarda mağara duvarları ve keskin aletler bu işe yararken, ateş ve yazıyla iletişim dili gelişmeye başladı. Matematiğin emojileri diyebileceğimiz semboller ile iletişim çok daha yoğunlaştırılmış halde sunulmaya başlandı. Buna karşılık edebiyat diliyle de derinlik sağlamak, yoğunluk üretmek mümkündür ama bu köşedeki derdimiz finans piyasalarını anlamaktır: bu yüzden de herkesin anlayacağı şekilde bir iletişim diline ihtiyaç vardır. Öyle ki, evrenselliğiyle farklı bölgeler, farklı piyasalar da anlaşılabilir olmalıdır. Bize göre matematik dili buna çok uygundur. Elbette emoji dili de bir şeyler ifade edebilir ama kapasitesi sınırlıdır.
ÜLKER hissesine gelirsek: burada temel veya teknik analizin saf hali veya türev halince açıklanabilir olmaktan uzak gelişmeleri matematiğin diliyle görebilmekteyiz. Her zamanki gibi farklı katmanların davranışlarına bakmaktayız ve aralarındaki gerilim ilişkisi birşeylerin değişmekte olduğuna işaret etmektedir: belli koşullara bağlı değişimden bahsetmiyoruz. Boğa veya ayı eğilimini destekleyen birden fazla parametrenin tutarlı şekilde aynı yöne işaret etmesini açıklıyoruz: kuracağınız matematik model bunun sağlayıcısı, doğrulayıcısı olmalıdır.
Kaldıraç modelimizi işletip, sonuçlarını basitçe görselleştirirsek: sadece 2022 verilerini baz alarak dahi gelişmeleri açıklayabilecek durumdayız. Bu da demektir ki 2022 içinde gelen veri akışının matematiksel anlamda “temiz” olması veya modelimize uygunluğu geleceğin yol tercihleri konusunda ciddi fikir üretmemizi sağlamaktadır.
Eğer ki son 5 yıl veya tarihsel verilere alarak da modelin bizle iletişim kurmasını sağlarsak: 2022 verileriyle oluşacak beklenti gelişmelerle çelişecek durum oluşmayacağını rahatlıkla belirtebiliriz. Doğrulama mekanizması her şekilde işleyebilmelidir ki okuyucu için sağlıklı tablo oluşabilsin. Buna karar vericileri de ekleyebiliriz.
Simülasyon: bu yılın öğrettikleri ve işaret ettikleri
– son 20 -25 gün hareketlerinin yataya yayılmış olması tesadüf değildir: bunu şubat -mart geçiş döneminde de yapmıştı
– gerçekten son 25 günün sayesindedir kaldıraç kolu zayıf eğilimini giderek sıfırlamaya başlamıştır: boğalar için işarettir
– belki 2023 başlarında ama mutlaka yorumlanacağını düşündüğümüz bir gelişme nisan 2022den gelmektedir: bu dönem yaptığı yükselişle, kural tabanlı (algoritmik) sinyal dağılımı önemli ölçüde iyileşmiştir. Nisan etkisi geçici katkı vermemiştir.
Ağustos ayı siyasi ve akonomik açıdan gelişmelere gebe midir? Eylül sıcak geçecek midir? Piyasasını frenleyen (matematiksel anlamda) verilerin etkisi giderek sönmeye başlayacağı sonbahara gidiyoruz.