ULKER – Dalgalanmada prim var
Mart başı döngü hareketine işaretler artarken yılın en yükseğini en hızlı prim hızıyla yapmış oldu. Bu süreçlerin olasılık hesaplarını daha net hale getiren modellerle olması gerektiğini vurguluyoruz. ULKER hissesi, % 15e yakın prim yaparken işlem hacmi de bu dönemde 200 milyon $ seviyesine yükselmiştir. Daha iyi model daha az belirsizlik anlatımı içerir. En iyi hikaye anlatıcılar, modellerini tutarlı şekilde savunanlardır. Bu sadece yurtiçi problemi değildir, gelişmiş ülkeler için de benzer yaklaşımda anlatıcıları dinlemeye ihtiyaç vardır. Sonuçta küresel piyasalar, aralarında bağlantı içinde çalışırlar. Bağlantıları ülkeler içine sarkan merkezi makine gibi düşünebiliriz.
Her yükseliş düşüş mü getirmelidir? Tersi olarak her düşüş sonrası yükseliş beklemeli miyiz? Hesapsal durumlardan şaşmadan ilerlersek “hayır” savunmasındayız: yükseliş veya düşüşün geçmişe göre göreceli değeri vardır. Yanisi her tür hareketi geçmişe göre “ne anlamı, ne bulgusu” taşıdığına bakmak gerekir.
Tarihsel bilanço: dalgalanmalar sonucu 5 yıldır ucuzluyor (aylık zaman ölçeği)
Bu sonuca götüren 2018 – 2019 gevşemesinin önemi gelecek yıllardan geriye bakınca daha anlamlı kalacaktır. Bir başka deyişle: uzun vadeli yabancı yatırımcıların, fonların gözdesi olarak kalacak görünüyor. Zaman değeriyle, model bakışını örtüştürünce gerçek anlamda ucuz kalan, göz ardı edilen yapı öne çıkmaktadır. Mayıs ayıyla birlikte gelecek yeni veriler sonucu 21.50 altında model gereği ucuz görüntü güçleniyor olacaktır.
Kümülatif bakış:
– 2008 ile başlayan ve ciddi düşüş göstermeyen yükseliş hızlı temposunu 2012de yaparak uzun vadecilerin sevdiği formatta ilerlemiştir: farklı görüşler olsa da 2014de başlayan yükseliş ivmesindeki düşüş 2015de belirginleşmiştir ama yine de yükseliş sürmüştür.
– 2015 sonrası tempoda, öncesi dalgalanmanın sindirildiğini bugünden bakarak görmekteyiz. Eğer ki 2015 yılından geriye baksaydık 2016-2018 için diyeceklerimiz yine model gereği olacaktı.
– Tarihsel olarak kümülatif getiriye bakacak olursak: giderek yavaşlayan getiri eğrisindeki hafif dalgalanmalar boğa piyasasını tetiklemeye devam edecektir. Aylık bakışta bu durumun olması, uzun vadeli yatırımcıların dikkatini çekecektir.
Son 1 yıl: reel getiri düştü, ucuzluk belirginleşti (günlük zaman ölçeği)
ULKER son 1 yıl hareketlerini temsilen eşik çizgileri oluşturursak, giderek zayıf kalan harekeleri görmeye devam ediyoruz. Bu devam hali, ilerleyen zamanla birleşince çok da kısa vadeli düşünmeyen yatırımcıları harekete geçiriyor olacaktır.