Tarihte Bir İlk: Nisan Ayında İhracat 15 Milyar Doların Üzerine Çıktı
Nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle; “Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanması bizler için hem bir mutluluk, ama aynı zamanda bir sorumluluk demek. Cumhurbaşkanımızın liderliği ihracat hedeflerimize ulaşmak için en büyük motivasyonumuz. İnovatif ve katma değerli ürün ihracatıyla yeni rekorlara imza atacağız. Nisan ayı rakamlarımız ülkemize hayırlı olsun” dedi.
Nisan ayında genel ticaret sistemine göre, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 artarak 15 milyar 273 milyon dolara ulaştı. Tarihte ilk defa Nisan ayında ihracat 15 milyar doların üzerine çıkarken, böylece Nisan ayı rekoru da kırılmış oldu.
Yılın ilk 4 ayında ihracat %3,8 artışla 60 milyar dolar olurken, son 12 aylık ihracat ise %5,8 artışla 179 milyar doları aştı. Özel ticaret sistemine göre ise Nisan ayında ihracat %4,7 artışla 14,5 milyar dolara ulaşarak yine yeni rekorlara imza attı.
TİM Başkanı İsmail Gülle ihracat rakamlara ilişkin değerlendirmesinde “Bu ayki ihracat rakamlarının, İnovasyon Haftası etkinliğimize teşrif eden Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanması bizler için hem bir mutluluk, ama aynı zamanda bir sorumluluk demek. Cumhurbaşkanımızın liderliği ihracat hedeflerimize ulaşmak için en büyük motivasyonumuz. İnovatif ve katma değerli ürün ihracatıyla yeni rekorlara imza atacağız. Nisan ayı rakamlarımız ülkemize hayırlı olsun” dedi.
Almanya liderliği koruyor
Nisan ayında en çok ihracat yapılan ülke 1 milyar 247 milyon dolar ile yine Almanya olurken, onu 822 milyon dolarla Birleşik Krallık, 779 milyon dolarla İtalya, 755 milyon dolarla Irak ve 735 milyon dolarla ABD oldu.
Ülkeler bazında en dikkat çekici artışlar ise %58,2 artışla Kanada, %50,2 artışla Slovenya, %41,1 artışla Suudi Arabistan, %39,9 artışla BAE ve %31,5 artışla Libya oldu. Kanada’da artışta Gemi, Yat ve Hizmetleri sektörü etkili olurken, Slovenya’da artışı Kimyevi Maddeler, Suudi Arabistan’da ise artışı Çelik ihracatı sırtladı.
Nisan ayında 222 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirildi. Geçtiğimiz seneden farklı olarak 2019 yılı Nisan ayında ABD Küçük Out. Adaları, Anguilla, Fransa Güney Bölgesi, Falkland Adaları ve Antarktika gibi ülke ve bölgeler ihraç pazarlarımız arasına katıldı.
Lider İstanbul, Yalova’da Büyük Artış
Nisan ayında İstanbul, lider ihracatçı il olma özelliğini korurken, 5,8 milyar dolarlık ihracatla bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 artırmayı başardı. İstanbul’u 1,4 milyar dolarla Kocaeli, 1,2 milyar dolarla Bursa, 807 milyon dolarla İzmir ve 688 milyon dolarla Gaziantep takip etti.
En çok ihracat yapan ilk 5 il, ihracatın %70,8’ini gerçekleştirirken, ilk 10 ilin oranı %85,4 oldu.
Yalova, ihracatını 6 kattan fazla artırarak illerde en dikkat çekici artışa imza atarken, bu başarısında Gemi, Yat ve Hizmetleri sektöründeki ihracatı etkili oldu. Osmaniye Çelik ihracatındaki artışla ihracatını 3 katına çıkarırken, Madencilik ürünleri ihracatında yakaladığı ivme ile Rize ihracatını 2 katına çıkardı.
Otomotiv zirveyi kimseye kaptırmıyor
Sektörlerin ihracat performansına bakıldığında Otomotiv, 2 milyar 617 milyon dolar ile her zaman olduğu gibi en çok ihracat yapan sektör olurken, onu 1,8 milyar dolarla Kimyevi Maddeler, 1,5 milyar dolar ile Hazır giyim ve Konfeksiyon sektörleri izledi.
En yüksek artış oranına sahip sektör Gemi, Yat ve Hizmetleri olurken, sektör ihracatını %168,3 oranında artırarak 114 milyon dolara taşıdı. Kimyevi Maddeler sektöründe artış oranı %31 olurken halı sektörü ihracatını %20,7 artırmayı başardı.
Pazar çeşitlemesinde Kimyevi Maddeler lider
Nisan ayında Kimyevi Maddeler sektörü 198 ülke ve bölgeye ihracat yaparken, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar sektörü 188 ülkeye, Çelik sektörü ise 186 ülkeye ihracat yaptı.
İllere bakıldığında İstanbul 162 ülke ve bölge ihracat gerçekleştirirken, aynı rakam İzmir için 105, Kocaeli için 101 oldu. 7 ilimiz ise sadece tek bir ülkeye ihracat gerçekleştirdi.
AB’nin İhracattaki Payı %47,8
Nisan ayında Avrupa Birliği’ne 6,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken, AB’nin ihracatımızdaki payı %47,8 oldu. İkinci sırayı 2,8 milyar dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri aldı.
Bölgelere göre en yüksek artış oranlarında ise Orta Amerika ve Karayipler %28 artışla ilk sırayı alırken, bölge ülkelerinden olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ilk 100 günlük eylem planında yer alan Meksika’ya ihracat %7,2 artışla 53,5 milyar dolara ulaştı.
TL ile beyannamelerde önemli artış
Nisan ayında 176 ülke ve bölgeye Türk Lirası ile beyanname açılırken, 6.821 firmanın TL ile toplam ihracat rakamı bir önceki yıla göre %23 oranında artarak 4,6 milyon TL’ye ulaştı.
Miktar bazında ihracatta çift haneli artış
Miktar bazında ihracat Nisan ayında %33 artışla 12,5 milyon ton olurken, artışta sanayi ürünlerinde miktar artışının %45,3’e ulaşması etkili oldu. Tarım ürünlerinde miktar artışı %8,4 olurken madencilik ürünlerinde artış %16,8 oldu. Yılın ilk 4 ayında ise 48 milyon ton ihracat rakamına ulaşılırken, artış oranı %23,7 oldu.