Türkiye 22,9 milyar dolarla en yüksek Ekim ayı ihracatına imza attı
İhracatçı Cumhuriyetin 100. yıldönümünü rekorlarla taçlandırdı
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: 10 aylık ihracatta 210 milyar dolara, son 12 aylık ihracatta 254,8 milyar dolara ulaştık. Gerek 10 aylık, gerekse 12 aylık verilerde de tüm zamanların en yüksek ihracat değerlerini gerçekleştirdik. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünde elde ettiğimiz bu anlamlı başarı için mutlu ve gururluyuz.
En çok ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3 milyar 87 milyon dolarla yeniden ilk sıraya yükseldi. Otomotivi 2,7 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,5 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Ekim’de ortalama kilogram birim ihracat değeri ise 1,46 dolar düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye’nin Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artışla 22,9 milyar dolar oldu. Ocak-Ekim dönemindeki 10 aylık ihracat ise 210 milyar doları aştı.
Ekim ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katıldığı basın toplantısıyla Ankara’da açıklandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, konuşmasına Cumhuriyetin 100. yıldönümü nedeniyle ülke genelinde yaşanan coşkuyu ve heyecanı hatırlatarak başladı. “Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum” diyen Gültepe, şöyle devam etti:
“Cumhuriyetin ikinci yüz yılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefi ile başlıyoruz. Tüm planlarımızı ve projeksiyonlarımızı bu hedef doğrultusunda yapıyoruz. Bugün aynı zamanda Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünü rekorlarla taçlandırmanın gururu ile buradayız. Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Ekim’i 22,9 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artıdayız. Tarihimizin en yüksek Ekim ayı ihracatına imza atmış olduk. 10 aylık ihracatta 210 milyar dolara, son 12 aylık ihracatta 254,8 milyar dolara ulaştık. Gerek 10 aylık, gerekse 12 aylık verilerde de tüm zamanların en yüksek ihracat değerlerini gerçekleştirdik. Otomotiv, Ekim ayında 3 milyar 87 milyon dolarla yeniden ilk sıraya yükseldi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,7 milyar dolarla kimya, 1,5 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Hububat sektörümüz de 1 milyar 207 milyon dolarla en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Ekim’de ortalama kilogram birim ihracat değeri 1,46 dolar düzeyinde gerçekleşti. Euro/dolar paritesindeki artış Nisan’dan bu yana ihracatımıza pozitif yansıyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 643 milyon dolar katkı verdi. Böylece paritenin bu yıl ihracatımıza katkısı 2,4 milyar dolara yükseldi.”
FİYAT TUTTURMAKTA ZORLANAN SEKTÖRLERİMİZ KAN KAYBEDİYOR
Mustafa Gültepe, 10 aylık dönemde bazı sektörlerin yüksek performansına rağmen bazı sektörlerin ihracatında ciddi kayıplar olduğunun altını çizdi. Gültepe, şunları söyledi:
“Çelik sektörümüzde 10 ayın tamamında, hayvansal mamuller ve demir-demir dışı metallerde 10 ayın 9’unda, hazır giyim, tekstil, maden ve kimyevi maddelerde 10 ayın 8’inde düşüş yaşandığını görüyoruz. Hazır giyimde sadece Ekim ayındaki kaybımız 205 milyon dolar. Demir-demir dışı metallerde 75 milyon dolar, çimento, cam ve seramik sektöründe 48 milyon dolar kaybımız var. Saydıklarımın çoğu ihracatımızda ilk 10’da yer alan lokomotif sektörlerimiz. Kan kaybında küresel piyasalardaki gelişmelerinde payı olduğunu biliyoruz. Ancak sorun daha çok üretim aşamalarındaki maliyet baskısından kaynaklanıyor. İhracatçılarımızın fiyat tutturmakta yaşadığı sorun ülkemize döviz kaybı olarak geri dönüyor. Eğer bu kayıplar yaşanmasaydı, ihracatımız çift haneli büyümeye devam ederdi.”
2023’Ü TOPLAMDA 200’ÜN ÜZERİNDE TİCARET VE ALIM HEYETİ İLE TAMAMLAYACAĞIZ
Mustafa Gültepe, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada İsrail’in Gazze saldırısı nedeniyle tansiyonun iyice yükseldiğini hatırlattı. “Gazze’deki vahşeti ifade edecek kelime bulmakta zorlanıyorum” diyen Gültepe sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın gözleri önünde yaşanan bu katliamın bir an evvel durdurulmasını temenni ediyoruz. Jeopolitik risklere paralel olarak ekonomik beklentilerde de karamsarlık devam ediyor. IMF, 2024 için büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti. Yüksek enflasyon dünya genelinde etkisini sürdürüyor.
Enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası devam ediyor. Bu politikalar doğal olarak ticareti de olumsuz etkiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ekonomik aktivitenin pandemi öncesinin altında olduğu görülüyor. Ana pazarımız olan Avrupa Birliği’nde PMI verileri 15 aydır 50 eşik değerinin altında seyrediyor. Pazar çeşitliğini arttırmanın ne kadar önemli olduğunu gördüğümüz bir dönemden geçiyoruz. Ekim, pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını aldığımız bir ay oldu. Geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatımız değer bazında 752 milyon dolar arttı.
Benzer şekilde Polonya’da 166 milyon dolar, Libya’da 155 milyon dolar; Kazakistan’da 129 milyon dolar artış görüyoruz. Bu ülkelerin farklı coğrafi bölgelerde olduğunun altını çizmek istiyorum. Orta Asya, Kuzey Afrika, Körfez ve Doğu Avrupa ülkelerinde önemli ihracat artışları kaydediyoruz. Ticaret heyetlerimizi bu çeşitliliği gözeterek programlıyoruz. Geçen hafta Ticaret Bakanımızın başkanlığında 150 kişilik bir heyetle Mısır’daydık; yarın Kuveyt’e gideceğiz. Ticaret Bakanlığımızın desteğinde TİM ve ihracatçı birlikleri olarak 2023’ü 148 ticaret heyeti ve 53 alım heyetiyle, yani toplamda 200’ün üzerinde heyetle tamamlayacağız.”
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA ÜLKEMİZE TARİHİ BİR İHRACAT REKORU ARMAĞAN EDECEĞİZ
2023 yılı için 255 milyar dolar mal, 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefleri olduğunu hatırlatan Gültepe, “Tüm zorluklara rağmen inşallah bu hedefe ulaşacağız. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ülkemize toplam 365 milyar dolarla tarihi bir ihracat rekoru armağan edeceğiz” dedi.
Kaynak: TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi