Türkiye ekonomisi Ortadoğu’da bir savaşa ne kadar hazır?

Sıcak paranın halihazırda döviz rezervlerimizi güçlendirmemize katkı sağladığı söylenebilir ancak tersine dönebilecek bir döviz talebiyle yine başladığımız noktaya dönmek de maalesef ihtimal dahilinde.

Tarih tekerrürden ibaret” sözünün en bariz örneği; İsrail’in yakın geçmişteki Hit­ler Almanya’sına benzer bir tu­tum sergiliyor olmasıdır. Bu ko­nuda 7 Ekim’i milat olarak kabul edenler var. Ben daha geniş bir perspektifle bakmak gerektiğini düşünerek, Filistin meselesin­de İsrail’in kurulduğu 1948 yılı­nı milat alanlardanım. O zaman­dan bu zamana ülkede yaşanan­ları, giderek küçücük bir sınırın içine hapsedilen Filistin halkı­na yaşatılan zulmü ve insanlığın nasıl bir utanç silsilesine hap­solduğunu yakın gelecekte tarih kitapları yazacaktır elbet…

ABD’nin siyasi ve maddi desteğini arkasına alan eli kanlı İsrail hükümetinin şu sıralar yapıp ettikleri tüm dünyayı etkiliyor şeklinde okunsa da; asıl etkilenenin Ortadoğu ve elbette Türkiye olduğunu unutmayalım. İşte tam da bu noktada ekonomik olarak kırılganlıklarımız da önem kazanıyor.

Bu konuya ışık tutabilmek için güncel birkaç örnek üzerin­den ilerlemek istiyorum:

Geçtiğimiz haftanın son gü­nünde çoğumuzun malumu ol­duğu üzere Instagram’a erişim BTK tarafından durduruldu. Ge­rek BTK, gerekse de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu tara­fından, kapatmanın katalog suç­lar nedeniyle yapıldığı konusun­da açıklama yapıldı. Instagram, Facebook ve Whatsapp’ın sa­hibi Meta şirketi, Hamas li­deri Haniye’ye yönelik taziye mesajlarını engellemek sure­tiyle ciddi bir sansürleme ya­parak, sinir uçlarımıza değ­mişti. Diğer taraftan işin hu­kuki altyapısı incelendiğinde aslında ilgili şirketin kurallara uyarak, bir tarafgirlik yapabildi­ğini deneyimlemiş olduk.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!