Facebook Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Christian Hernandez Gallardo, “Şu anda Türkiye’de ofis açma planımız yok ama bir gün ofis açabileceğimiz ülkeler listesinde Türkiye bulunuyor” dedi. Türkiye, 23 milyon kullanıcı ile Facebook liginde dünya 4’üncüsü konumunda bulunuyor.
DÜNYADA kullanıcı sayısı 500 milyona ulaşan sosyal medya sitesi Facebook’un Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Christian Hernandez Gallardo, “Türkiye, en büyük ülkelerimizden biri. Fiziksel ofis açtığımız ülke sayısı az. Şu anda Türkiye’de ofis açma planımız yok ama bir gün ofis açabileceğimiz ülkeler listesinde bulunuyor. Ama zaman veremiyoruz” dedi. Facebook’un Türkiye’de 23 milyon kulanıcısı bulunuyor. Bu rakamla Türkiye, Facebook kullanıcı ülke sıralamasında dünyada dördüncü sırada yer alıyor.
Türkiye listede olacak
Webrazzi’nin internetin değişimi, sosyal medyanın gücü, dijital ekonominin gelişiminin konuşulduğu zirve için Türkiye’ye gelen Gallardo, şunları söyledi: “İtalya ve Almanya’da ancak ofis açtık. Çok az fiziki ofisimiz var. Ama dünyada ofis açabileceğimiz ülkeler listesinde Türkiye var. Bir ülkede satış ofisi açmak için ülkenin ve barındırdığı fırsatların ölçeğine, dijital pazarın dinamizmine bakıyoruz. Ne kadar hızlı büyüdüğüne bakıyoruz. Türkiye bu kritelere uyuyor. Bir de iç kaynaklarımız var. Kullanıcı sayımıza göre çalışan sayımız az. Ülkelerdeki fiziksel, teknik kaynaklara yasal ve altyapıyı da değerlendiriyoruz. 2011 ve 2012 yılı değerlendirmelerimiz yapılacak. Henüz nerede genişleyeceğimizin kararını vermedik. Ama Türkiye kesinlikle bu listede olacak.”
Kullanıcıya odaklanıyoruz
Türkiye’de şu anda kullanıcılara ve yeni kullanıcı çekmeye odaklandıklarını dile getiren Gallardo, şöyle konuştu: “Facebook gelirlerini açıklamıyor ama karlıyız. Türkiye gerçekte gelirlere katkı açısından çok başlangıç aşamasında. Önce daha fazla kullanıcı elde edelim diye düşünüyoruz. Kullanıcılara odaklanıyoruz. Türkiye’de reklamla ilgili Doğan Online’la işbirliğimiz var. Markalar, Facebook’u tam olarak henüz kullanmaya başlamadı. Asıl fırsatı burada görüyoruz.”
Potansiyel yüksek
Facebook’a, Google’dan geçtiğini ve bu süreçte yaptığı üç iş seyahatinin ikisini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini dile getiren Christian Hernandez Gallardo, şunları dile getirdi: “Türkiye’nin ekonomisi de güçlü. Potansiyel çok yüksek. Pazar farklı, diğer pazarlara göre daha fazla içerik paylaşımı var. Türkiye’de rakip olarak kendimize internete giriş maliyetini görüyoruz. İnternet penetrasyonu artacak. Facebook, girişimciler için de önemli bir platform olacak. Şu anda odağımız kullanıcılarda. Türkiye’nin gelecektede de en üst kullanımdaki ülkelerimiz arasında olacağını öngörüyoruz.”
70 yaşında iki kadının hikayesinden etkilendi
FACEBOOK Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Christian Hernandez Gallardo, Türk kullanıcıların diğer ülkelere göre daha farklı özellikle gösterdiğini de ifade ederek, şunları anlattı: “İstanbul ve Ankara merkezli internet kullanımı var. Nüfus çok genç ve Facebook kullanıcılarının eğitim seviyesi yüksek. İnternet kafelerde kullanım yaygın. Facebook’u daha fazla iletişim için kullanıyorlar. Türk kültürünün bir parçası bu. İlginç hikayeler de anlatılıyor. 70 yaşında iki kadın Facebook hesapları olsun diye hayatlarında ilk kez bilgisayar aldılar. Daha önce hiç internet kullanmayan bu kadınlar arkadaşları Facebook’ta diye bilgisayar almış.”
Türkiye Fransa’dan daha önde bulunuyor
DÜNYADA Facebook kulllanıcı sayıları şöyle sıralanıyor:
ABD: 143 milyon
Endonezya: 29 milyon
İngiltere: 27 milyon
Türkiye: 23 milyon
Fransa: 19 milyon
Kimlik platformu olmak istiyor
FACEBOOK ve sosyal medyanın geleceğini de değerlendiren Christian Hernandez Gallardo, şöyle konuştu: “Dünyanın en büyük web sitesi olmak istemiyoruz. İstediğimiz web dünyasında paylaşma ve kimlikte öncülük yapmak. Web’i sosyal hale getirmek istiyoruz. Facebook kimliği her yerde kullanılsın istiyoruz. Facebook kimliğiyle, bir haber sitesine girip arkadaşlarımızı görüp haber okumak, Farmville’de arkadaşlarımızla oyun oynamak istiyoruz. Kurucumuz Mark Zuckerberg, milyarlarca kullanıcı sayısı hedefliyor. Bunlar Facebook kimlikleriyle web’te sosyal deneyim yaşayacak. Facebook’u kimlik platformu olarak konumlamak istiyoruz. Web’te de devrim yaparak statik, HTML dünyasından sosyal dünyaya dönüştürmek istiyoruz.”
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/16212403.asp?gid=254