Türk Traktör (TTRAK): Reel kazanç için döngü avı, macera seven yatırımcı kitlesi
Türk Traktör için 2021 Aralık ayında yazmıştık: o günlerde gördüğü en düşüğü tekrarlamazken, getirisi % 120 seviyesine yaklaştı. Son 1 yılda % 156 getiri, 2022 için % 85 getiri görüyoruz. Son 3 yılda ise 9 mislinden fazla kazandırdı. Bu haliyle enflasyonu izleyen yapıyı geçmiş ve katma değerli yapısıyla getirisini borsa endeksi karşısında da reel olarak korumaktadır: yazıdan bu yana endekse karşı getiri 5 puan yukarıdadır. Altın karşısında 1 yıl getirisi +60 puan seviyesine yakındır. Son 5 yılda ise altın karşısında +10 puan getiri göstermektedir, borsa karşısında +80 puan fark görüyoruz.
Eşiğe yaklaştıkça verilen tepkiler: geçmiş tekrarlanıyor ve tempo düşmüyor
Aslında hikâye bundan ibaret tepkinin şekli tekrarın şeklini belirliyor. Formasyon oluşması hali her zaman tekrar anlamına gelmemektedir. Öyle olsa idi herkes “formasyon sağolsun” zengini olurdu. Denge böyle kurulmadı ve kurulamayacağı da açıktır: yeni alternatiflere dağıtılacak sermaye giderek artmaktadır. Tekrarlanan “tepki şekli” 3-5 yıllık döngülerin TTRAK için belirleyici reel getiri sağlaması için yeterli oluyor.
Daha fazlası olabilir mi? Mümkündür ve bunun ortam şartlarının oluşabilmesi lazımdır, aksi durumda olasılık modelleri devreye girer ve çoğu kez de yanıltıcı sonuçlara götürür. Bu yükseliş döngülerinin tekrarlanabilmesiyle ilgili ipuçlarını hisse zaten sürekli vermektedir: 3-5 yılda tekrarlanan döngünün anlamı modelimize göre nettir.
– Belli fiyat hareketlerinin giderek uzak geçmişe itilmesi, geride kalması gerekmektedir. Net değil mi? Kendini eğitebilen herkes için bu kazanç döngülerini izlemek bile, fark yaratan çözüme yaklaşmasını sağlamaktadır. Tersi de doğrudur elbette: 3-5 yılda bir görünen getiri rallileri arasındaki dönem reel kayıp anlamına gelmektedir (borsa veya diğer modellenebilir varlıklar karşısında). Sonuçta hangi döngüde olursanız olun, kısa ve uzun pozisyon alabileceğiniz piyasa varlıkları ve değerlemesi belli olmaktadır. Kısa ve etkili bir ders gibi duruyor.
Model bazlı ortalama dönüş yaklaşımına göre:
– aranan getiri için bir harf formasyonu söz konusu ise “U” formasyonu için 5 yıllık grafik ilginç uyum gösteriyor
– bu ilgi çekiciliğin esas kaynağı, modelimize göre gösterge değerlerini az bozarak gerçekleştirmiş olmasıdır
– 40,50 hafta aralığı için tarihsel reel ortalamadan pozitif sapma ihtimali geçmiş gibi artmıştır (borsaya karşı +30 puan seviyesinden geçen ortalama).
Raporlama konusu
Harf bazlı formasyonlar aranırken yapılan en tipik hata ne olabilir? Çoğunluğun kayıplarını belirleyen yanılsama nedir?