Türk Traktör Hisse Yorumu / Turkish Yatırım – (12.09.2014)

Türk Traktör Hisse Yorumu

2014 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE TTRAK

Türk Traktör, 2014 yılının ilk  yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 3,58 gibi sınırlı bir oranda artışla 141,8 milyon TL net dönem karı açıklamıştır.
Cirosunu ilgili dönemde yıllık bazda %20,6 artırarak 1,3 milyar TL seviyesine ulaştıran şirketin bu dönemde satışlarının maliyeti ise oransal olarak daha yüksek bir hızda %24 artmıştır.Bu şekilde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %8 oranında artış kaydeden 254 mn TL seviyesinde bir brüt kar ile yılın ilk yarısı tamamlanmıştır.

Hem satışların maliyeti hem de faaliyet giderlerinin ciroya oranının yıllık bazda artış kaydetmesi, bunların yanında diğer faaliyetlerinde gider ve zararlarının da diğer faaliyetlerinde gelir ve karlarının üzerine çıkmasıyla (kur farkı kaynaklı) Türk Traktör 2014/06 döneminde faaliyet karının geçen yılın aynı dönemine kıyasla %7 daralması ile yüzleşmek durumunda kalmış, şirket bu dönemde 160,8 mn TL faaliyet karı açıklamıştır. (önceki : 173 mn TL) İlgili dönemde şirketin finansman dengesine bakıldığında ise; hem finansal gelirlerinin hem de finansal giderlerinin yıllık bazda azalış kaydettiğini söylemek mümkündür. Finansal gelirleri yıllık bazda %4,8 gibi sınırlı geri çekilse de finansal giderlerinde %38’lik bir azalma görülmekte, şirketin ticari alacak ve borçlar dışında oluşan kur farkının ağırlıklı olduğu
finansman dengesinin de net dönem karını olumlu katkı yaptığı söylenebilmektedir.

SATIŞ GELİRLERİ

Türk Traktör 2014 yılı ilk yarıda cirosunu geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,6 oranında artırmak suretiyle 1,33 milyar TL’lik bir toplam net satış gelirine ulaşmıştır. (önceki : 1,1 milyar TL) İlgili dönemde hem yıllık bazda artış açısından hem de ciroya katkı açısından yurtdışı satışların daha iyi performans sergilediğini söylemek mümkündür.

Yurtdışı satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %45 artış kaydederek 471,6 mn TL olurken, yurtiçi satış gelirleri ise %11,4 artışla 964,05 mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satışların iadesi öncesi brüt satış gelirlerinden yurtiçi ve yurtdışı satışların aldığı paylara bakıldığında ise 2013/06 döneminde yurtiçi satışlar ve ihracat gelirlerin ciro içindeki payı sırasıyla %72,7 ve %27,3 seviyelerindeydi.Türk Traktör’ün 2014/06 döneminde ise satışların iadesi öncesi brüt satış gelirlerinden yurtiçi ve yurtdışı satışlarının aldığı paylar sırasıyla %67,2 ve %32,8 olarak gerçekleşmiştir.

Adet bazında satışlara bakıldığında ise ciro gelişiminden farklı bir durumdan bahsedebiliriz. Traktör tarafında yurtiçi satış adetleri geçen yılın aynı dönemine göre %21,5 artış kaydederken yurtdışı traktör satış adedi ise geçen yılın aynı dönemine göre %8,9 artmıştır.

Yurtiçi satış adetlerindeki oransal artış ihracat adetlerinin üzerindeyken rakamsal olarak artış hızının ihracat gelirlerinin altında kalması da ilgili dönemde TL’nin majör para birimleri karşısındaki değer kaybı ile açıklanabilmektedir.

KARLILIK PERFORMANSI

Hem maliyetlerinin artış kaydetmesi hem de diğer faaliyetlerden kur farkı giderlerinin de görece daha sınırlı da olsa karlılık yapısına olumsuz etkisi ile şirket 2014 yılının ilk yarısını 141 mn TL seviyesinde net dönem karı ve %10,7 seviyesinde bir net kar marjı ile tamamlamıştır.2013 yılının ilk yarısı ile kıyaslandığında net dönem karı her ne kadar %3,58 gibi sınırlı bir oranda da olsa artmış olan şirket net kar marjı ise 2013/06 dönemindeki %12,4 seviyesinden %10,7 seviyesine gerilemiştir.
2014 yılının ilk 6 aylık döneminde Türk Traktör’ün hem satış gelirleri hem de faaliyet giderleri hem yıllık bazda hem de ciroya oran olarak geçen yılın aynı
dönemine göre artış kaydetmiştir.Cirosunun %20,6 artmasına karşın satışların maliyetinde artış hızının %24 ile daha yüksek olması sonucunda Türk Traktör’ün brüt kar marjı, 2013/06 döneminde %21,4 seviyesindeyken 2014/06 döneminde %19,1 seviyesinde gerçekleşmiştir.Kur farkları kaynaklı diğer faaliyetlerden gelir gider
dengesinin de karlılık yapısı aleyhine bir tablo oluşturmasıyla şirketin ilgili dönemde faaliyet kar marjında da bir geri çekilme olduğu yandaki grafikten görülebilmektedir.

Türk Traktör’ün FAVÖK gelişimine bakıldığında ise; şirketin 2012 ve 2013 yıllarında, ayrıca 2013/06 döneminde de yüzde 16 seviyesinde gerçekleşmiş olan FAVÖK marjının, FAVÖK’teki sınırlı %3’lük artışın etkisiyle, 2014/06 döneminde yüzde 14 seviyesine gerilediği görülmektedir

2014 AĞUSTOS VERİLERİ…

OSD’ye bildirilen üretim ve satış rakamlarına göre; 2.136 adedi müşteriye satış, 1.170 adedi ihracat adedi olmak üzere Türk Traktör’ün 2014 yılı Ağustos ayı toplam traktör satış rakamı 3.306 adet olmuştur.Ocak-Ağustos dönemine kümülatif olarak bakıldığında ise; 10.295 adedi ihracat olmak üzere toplam traktör satış rakamı 28.851 adet olarak gerçekleşmiştir.

Türk Traktör’ün Ağustos ve Ocak-Ağustos dönemi traktör satış rakamları 2014 ve 2013 yılları karşılaştırmalı olarak ele alındığında; geçen yılın aynı dönemine göre hem aylık hem de 8 aylık dönemler itibariyle artmaya devam eden bir satış hacmi dikkati çekmektedir. Yurtiçi satışlar Ağustos ayında yıllık bazda %15, ihracat adetleri %64 artarken, Ocak-Ağustos  dönemi kıyaslandığında ise yurtiçi satış adetlerinin 2014 yılında geçen yılın aynı dönemine göre %20, ihracat adetlerinin ise %16 arttığı görülmektedir.

SONUÇ VE BEKLENTİLER

Türk Traktör’ün 2014/06 dönemi performansını geçen yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda hem cirosu hem de satış adetlerinde görülen artış olumlu sinyaller vermekte, bunun yanında Ağustos dönemi verilerine de bakıldığında satış adetlerinde devam eden artış şirketin 3.çeyrek finansallarına dair beklentiler için de iyi bir işaret vermektedir. Bununla beraber gelecek dönemde marjlarının yeniden iyileşmeye başlaması ilk olarak maliyet yapısında daha kontrollü bir yapı arz etmesine bağlıdır. Kur tarafına gelindiğinde ise; zayıf TL şirketin maliyetlerini artırmakla beraber bir yandan da yurtdışı satışlar tarafının ciroya katkısının artmasına olanak sağlamaktadır. Gelecek dönemde de hem FED’in faiz artırım sürecine başlaması hem de 2015 genel seçimlere dek olası iç siyasi denge değişimleri nedeniyle TL üzerinde baskıların devam etmesi durumunda şirketin olumlu performansını korumasının maliyetlerdeki kur etkisini kompanse edebilecek düzeyde bir
ihracat artışı yakalamasına bağlı olduğunu düşünmekteyiz.

2014 yılının kalanı ve 2015 yılına bakışta ise; şirketin Euro bölgesindeki toparlanmadan ihracat tarafında yarar sağlamasının yanında TL’nin zayıf seyretmeye devam etmesi halinde ciroya ek bir pozitif etki yapması beklenebilir. Bununla beraber iç pazarda ise mevsim koşulları ve teşvik beklentileri sektör için en önemli değişkenler olarak kalmaya devam edecektir.

Şirket sunumunda da paylaşıldığı üzere; Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ, Ziraat Bankası’nın sübvansiyonlu faiz oranları ve devam eden devlet teşvikleri sektör için elverişli bir ortam yaratırken kuraklık nedeniyle iç pazarda 3.çeyrek sonuçları üzerinde kalıcı olmayan etkiler görülebileceğini de hatırlatmak isteriz.

Canlanan 2.el pazarının yeni traktör pazarına da olumlu etki ettiğini belirten Türk Traktör için oyunu değiştirebilecek en güçlü potansiyel gelişmenin ise hurda traktör teşviklerinde atılacak bir düzenleyici adım olacağını düşünmekteyiz.

TÜİK verilerine göre 1.466.208 adetlik mevcut traktör parkında yaş ortalaması 23’tür ve bunlar içinde 735 bin adetlik bir kısmı yani yarısından fazlası da 25 yaş üzeri ve yaş ortalaması 35 olan traktörlerden oluşmaktadır ki bu durum da sektörün teşvik beklentilerinin canlı kalmasına neden olmaktadır.

Sektörün yanı sıra Türk Traktör özelinde bir diğer beklentimiz de; 2015 yılının ortasından itibaren tam kapasite tam kapasite ve Ankara fabrikasıyla eşgüdümlü çalışmaya başlaması beklenen Erenler fabrikasının marjlara olumlu katkı sağlamasıdır.2014 yılını 358 milyon TL net dönem karı ile bitirmesini beklediğimiz TTRAK için yaptığımız değerlendirmede, 2015 genel seçim yılını da dikkate alarak, performansının güçlü olarak devam etmesini, Sakarya Erenler Fabrikası’nın 2015 ortalarında tam kapasite çalışmaya başlaması sonucu kar marjlarına olumlu katkı yapmasını ve AB’nin toparlanma adımlarının da ihracat olumlu katkı yapmaya devam etmesini bekliyoruz.

İndirgenmiş nakit akımları yöntemine yüzde 60, F/K Çarpanı’na yüzde 20 ve FD/FAVÖK çarpanına yüzde 20 ağırlık vererek yapmış olduğumuz nihai hesaplamada şirket için hisse başı 87 TL hedef fiyat seviyesine ulaşmaktayız.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir