Türk Traktör Hisse Yorumu
Tavsiye: AL
Hedef fiyat: 95TL
Getiri potansiyeli: 21%
Değerleme cazip seviyelere işaret ediyor
Türk Traktör’ü AL tavsiyesi ve 95TL hedef fiyatla araştırma kapsamımıza alıyoruz. Türk Traktör, son 1 yılda BIST-100 endeksinin %15 altında performans gösterdi. Ciro büyümesindeki bozulma, maliyet artışı ve beklentinin altında temettü ödeme oranı açıklanması performansta etkili oldu. Bilindiği üzere Ocak ayında traktör, motor ve şanzıman parçalarına ithalat vergisi uygulanmaya başlanırken, ithalatçılarda bulunan stok nedeniyle verginin etkisi henüz sınırlı oldu. 2Y17’de düşük fiyatlı ithal ürünlerin rekabetçiliğinin azalmasını ve Türk Traktör’ün 2017-2018 döneminde sektör ortalamasının üzerinde hacim büyümesi gerçekleştirmesini bekliyoruz. Zayıf geçen 1Ç17 sonrası, düşük bazın etkisiyle Türk Traktör’ün daha güçlü satış büyümesi ve çeyreksel bazda marj büyümesi sağlayacağını düşünüyoruz. Türk Traktör 2017T 9,4x FD/FAVÖK ve 12,7x F/K rasyolarıyla yabancı çarpanlara göre iskontolu işlem görüyor. Türk Traktör 2018’de beklediğimiz %6 temettü verimiyle yüksek temettü dağıtan hisselerden biri olmaya devam edecek.
İthalata uygulanan vergi yurtiçi rekabet baskısını azaltacak – Yurtiçi pazarda rekabet, özellikle Hindistan ve Çin’den ithal edilen traktör ve ekipman ithalatının etkisiyle 2013 yılından bu yana kızıştı. Hükümetin Ocak’tan itibaren gelişen ülkelerden ithal edilen traktör, motor ve şanzımana uyguladığı %12- 21 oranında verginin yurtiçi üreticilerin elini güçlendireceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ithal ürünlerin pazar payında 2Y17’den itibaren gerileme öngörüyoruz. Türk Traktör’ün 2017’de sektör büyümesinin üzerinde %3 ve 2018’de %2 yurtiçi hacim büyümesi gerçekleştireceğini düşünüyoruz.
Ciro büyümesi 2017’de kur etkisiyle artacak – 2017’de %12 ciro büyümesi, avro bazlı ihracat gelirlerindeki %20 artışla desteklenecek. Ciro büyümesi özellikle TL’nin avroya karşı değer kaybetmesi ve enflasyon etkisinden kaynaklanacak. İhracat tarafında ise global tahıl fiyatları ve hasatla ilgili belirsizliğin traktör talebinde zayıflığa neden olması sebebiyle düşük hacim büyümesi öngörüyoruz.
Yüksek bazdan sonra marj daralması öngörüyoruz – 2017’de FAVÖK marjının 140 baz puan %13,5 seviyesine gerilemesini bekliyoruz. Toplam maliyetlerin %55’ini oluşturan avro bazlı maliyetlerdeki artışın yurtiçi marjlarda baskı yaratacağını düşünüyoruz. Fiyat artışlarının etkisiyle çeyreksel bazda marjda toparlanma bekliyoruz. FAVÖK’te %2 büyüme öngörürken, ertelenmiş vergi gelirindeki düşüşle net kârda %11 gerileme tahmin ediyoruz. Türk Traktör’ün önümüzdeki dönemde rekabetçi gücünün artacak olması ve Tier IV motorlu traktörlerin 2019’da lanse edilmesiyle fiyatlarda beklenen iyileşmenin katkısıyla FAVÖK’te 2020’ye kadar %11 yıllık ortalama büyüme öngörüyoruz.
Raporun tamamı için tıklayın.
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!