Yurt içi talepteki artış ve tedarik zinciri problemlerindeki iyileşme karlılığı güçlendirecek
AL
Hisse Fiyatı: 794,00 TL
Hedef Fiyat: 998,20 TL
Getiri Potansiyeli: %26
Yurt içinde artan traktör talebi ışığında Türk Traktör’ün sektördeki güçlü konumunu sürdüreceğini düşünüyoruz. Salgın sonrasında tarım sektörünün küresel çapta önem kazanması ışığında artan tarımsal ekipman talebi yurt içinde de etkisini sürdürmeye devam ediyor. Ocak-Haziran 2023 döneminde Türkiye traktör pazarının yıllık bazda %36 büyüyerek 40.265 adete yükseldiğini takip ediyoruz. Yılsonuna ilişkin olarak da pazarın yıllık bazda %22 büyüme kaydederek 78.000 adet seviyesinde tamamlayacağını tahmin ediyoruz. Türk Traktör cephesinde de OSD’ye bildirilen satış ve üretim performansının Ocak-Temmuz 2023’te de güçlü seyrettiğini gözlemliyoruz. Bu dönemde şirketin traktör üretimi önceki yılın aynı dönemine göre %25,78 artışla uzun dönem ortalaması olan %8’in oldukça üzerinde gerçekleşerek 30.760 adete yükseldi. Bu seviye, 2016’dan bu yana görülen en yüksek traktör üretim miktarı olarak öne çıkıyor. Traktör satış adedi de bu süreçte yıllık bazda %28 yükselişle 31.087 adet ile son 12 yılın zirvesinde gerçekleşti (uzun dönem artış oranı: %6). Yılsonuna ilişkin olarak traktör talebinin, depremden etkilenen tarım alanlarının rehabilitasyonuna ek olarak, tarımsal aktiviteyi destekleyici yağış koşulları ve devlet desteğiyle güçlü görünümünü sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca Faz 3 traktörlere yönelik yurt içi talep de pozitif bir katalist olarak öne çıkıyor. Böylece şirketin geçen yıl %42,1 seviyesinde bulunan pazar payının %50’ye yakınsayacağını tahmin ediyoruz. İhracat talebine ilişkin olarak, şirketin kritik ihracat pazarları olan Kuzey Amerika ve Euro Bölgesi ekonomilerinin parasal sıkılaşma sürecinin olumsuz yansımalarını taşıdığını izliyoruz. Bu çerçevede, yılsonu üretim tahminimizi 50.000 adetten 52.000 adete revize ediyoruz. 32.502 adet olan iç piyasa traktör satışı öngörümüzü de 36.476 adet olarak güncelliyoruz. İhracat cephesinde ise, değindiğimiz konjönktörel unsurlar nedeniyle, daha muhafazakar bir tutum sergilemeyi tercih ediyoruz. Bu çerçevede, 18.248 adet olan öngörümüzü 16.524 adet olarak güncelliyoruz. Tahminlerimiz ışığında, şirketin cirosunun yılsonunda %129 artışla 50,03 mlr TL’ye yükseleceğini tahmin ediyoruz.
Operasyonel karlılığın, emtia fiyatlarında devam eden gerileme ve tedarik zinciri problemlerinin hafiflemesiyle artış eğilimini sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Küresel bazda azalan fiyat baskıları ışığında, geçen yıl %151 artış kaydeden tarımsal ÜFE’nin son verilerde %57,93 ile düşük seyrini sürdürdüğünü izliyoruz. Böylece, şirketin giderlerinin %89’unu kapsayan ham madde giderlerinin operasyonel karlılık üzerinde yarattığı baskının azalacağı öngörüsüyle, yılsonunda FAVÖK’ün %194 yükselişle 10 mlr TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. FAVÖK marjının da 4,39 puan artışla 2015’ten bu yana en yüksek seviye olan %20’ye yükseleceğini tahmin ediyoruz.
Değerleme. Modelimizde makro tahminlerde yaptığımız yukarı yönlü revizyonlar ve finansallara ilişkin tahminlerimizde yaptığımız güncellemeler sonucunda, TTRAK için 760,20 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı 998,20 TL’ye yükseltiyoruz.
Riskler. Tarımsal üretimin sekteye uğraması şirketin operasyonel performansını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, yurt içi traktör pazarında rekabetin artması şirketin pazar payını baskılayabilir. Finansal piyasalarda volatilitenin artması tüketici güvenini olumsuz etkileyerek şirketin fiyatlama politikası üzerinde baskı oluşturabilir.
Kaynak: Halk Yatırım