Türk Telekom 2020 3 Aylık Bilanço Analizi / İntegral Yatırım – (14.05.2020)

TTKOM 2020/03 Bilanço analizi

TTKOM 1Ç20 döneminde 660 mn TL net kar açıkladı. Piyasaların beklentisi 568 mn TL düzeyindeydi. Beklentilerin üzerinde bir kar gelirken, 1Ç19 dönemine göre de karı %113 arttı. Şirketin cirosu bu dönemde 6.302 mn TL ile geçen yılın aynı dönemine göre %16 yükseldi. FAVÖK rakamı ise 1Ç20 döneminde 2.925 mn TL oldu. 1Ç19 dönemine göre FAVÖK %12 arttı. Brüt kar marjı %47.71 ve FAVÖK marjı %46.41 oldu. Geçen yıla göre marjlar yatay seyretti.

Şirketin karındaki artışa bakıldığında, güçlü operasyonel performansın yanında yabancı para riskinin azaltılması ile düşen finansal giderlerin etkisi olduğu dikkat çekiyor. Açık yabancı para pozisyonunun düşmesi ile net finansal gider 1Ç20 döneminde 870 mn TL seviyesine geriledi. (1Ç19: 1.276 mn TL) Şirketin 31 Mart 2020 itibariyle net borcu 16 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Net borç/FAVÖK rasyosu 1,38x seviyesi ile son beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Cari oran 0,99x ve likidite oranı 0,96x seviyesinde. Kısa vadede borç çevirme sorunu görülmüyor.

Net açık yabancı para pozisyonu, 1Ç18 döneminde 2.600 mn ABD Doları seviyesindeydi. 1Ç20 döneminde 225 mn ABD Doları seviyesine geriledi. Bu seviye Şirketin halka arzından bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Borçluluk seviyesindeki düşüş ve kur riskine karşı koruma amaçlı türev işlemlerin etkisi ile net yabancı para pozisyonunda düşüş yaşandı.

Şirket, hedge politikasını 2020 yılında da korumaya devam etti. Aynı zamanda, TL cinsinden borçlanma paylarını da arttırdı. 1Ç19 döneminde 3.039 mn ABD Doları eşdeğerinde olan net borcu 1Ç20 döneminde 2.524 mn ABD Dolar seviyesine geriledi.

TTKOM toplam abone sayısı 1Ç20 döneminde 563 bin net artışla 48,4 milyona yükseldi. Şirketin son 12 ayda gerçekleşen net abone kazanımı 1,7 milyon olarak gerçekleşti. Sabit geniş bant abone bazı 1Ç20 döneminde fiber abone sayısındaki güçlü büyüme ile 11,6 milyona ulaştı. Sabit geniş bant ARPU artışı %14 oldu. Fiber abone sayısı bu çeyrekte 231 net abone kazanımı ile yıllık %22 artış kaydederek 4,4 milyona ulaştı.

Covid19 salgını nedeniyle insanların sosyal mesafeyi koruduğu bugünlerde TTKOM “Online İşlemler” uygulaması oldukça talep gördü. Bu dönemde, fatura ödeme, TL yükleme, üst pakete geçiş, yeni abonelik başvurusu gibi işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar. Bu dönemde, uygulama tekil abone sayısı 2 milyon artışla 19,8 milyona yükseldi. TTKOM, müşterilerini bu süreçte online ve alternatif kanallara yönlendirmeye devam etti. Online kanallar üzerinden elde edilen gelirler 1Ç20 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %73 artış gösterdi. Salgın nedeniyle tüm mobil kullanıcılara ücretsiz olarak sunmaya başladıkları e-dergi uygulamasının indirilme sayısı mart ayında bir önceki aya göre %86 artmış durumda. Tivibu Go uygulaması, uzaktan eğitimin başladığı Mart ayında bir önceki aya göre %36 daha fazla indirildi.

5G hizmeti verilecek sahaları fiber şebeke ile kapsamaya devam ettiklerini ve bu kapsamda LTE baz istasyonlarının yaklaşık %45’ini fiberle bağlı duruma getirdiklerini belirtiyorlar.

Projeksiyon ve Hedef Fiyat
Şirket’in hedeflerine paralel olarak TTKOM için 2020 yılında satış gelirlerinin %13 artışla 26.733 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini ve FAVÖK karının ise %13 artışla 12.564 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörmekteyiz. FAVÖK marjı beklentimiz ise %47 seviyesinde.

TTKOM için INA değerlemesine göre 12 aylık hedef fiyatımızı 10 TL seviyesinde korumaya devam ediyoruz. Hisse’nin borsa kapanışı olan 7.53 TL seviyesine göre %33 yükseliş potansiyeli bulunuyor. Gelecek çeyreklerdeki finansallarda kar marjlarının olumlu gelişimi ve kurlara bağlı olarak net borçta daha fazla azalma olması durumunda hedef fiyat pozitif etkilenebilir.

Değerlendirme;
Dünyada yaşanan salgın nedeniyle telekomünikasyon sektörü de bu dönemde oldukça hareketlendi. İnsanların evde kalması zorunlu olduğu bugünlerde, daha verimli vakit geçirmek için internet kullanımı ve abone sayısında artışlar görülüyor. 1Ç20 döneminin son 15 günlük diliminde Türkiye özelinde bu salgını hissetmeye başladık dolayısıyla TTKOM 1Ç20 dönemi finansallarında sınırlı bir katkı var. Ancak ciro artış hızında ve kar marjlarında şimdilik geçmiş yıllara kıyasla önemli bir farklılık yok. Nitekim şirketin satış beklentisinde öncekine göre sınırlı da olsa aşağı yönlü revizyon var. Bununla birlikte Ancak, nisan ve mayıs aylarında da sokağa çıkma yasaklarının sürmesi, salgına yönelik tedbirlerin devam etmesi nedeniyle TTKOM 2Ç20 dönemi finansalları üzerinde özellikle kar marjlarında nasıl bir katkı olacak göreceğiz.

Diğer yandan, Şirket, hedge politikasını uygulamaya devam ettiğinden net döviz borcunda ciddi bir azalma dikkat çekiyor. Son dönemde, kurlardaki oynaklık karşısında kendisini koruyan bir politika gütmesi oldukça önemli. 5G konusunda hazırlıkları sürüyor bu açıdan titizlikle çalışmaları devam ediyor. Tabii 5G konusunda diğer telekomünikasyon firmalarıyla rekabet içerisinde olmaları nedeniyle bu hizmeti en erken sunan firma olması durumunda hisse performansına daha iyi yansımasını bekleriz. Şirketin borç konusunda iyileşme söz konusu. Borçluluk oranları geçen yıllara göre azalıyor ve bunun gelecek çeyreklerde de düşmesini bekleyebiliriz.