Haziran’da ihracatını yüzde 48 arttıran Türk mobilya sektörü sanal fuar düzenleyecek
- Çin’e mobilya ihracatı 3 kat arttı
- Türk mobilyacısı Temmuz’da Çin’e fuara gidecek
- Türkiye’nin ilk uluslararası sanal mobilya fuarı Furnistry, 27-30 Temmuz’da
Dünyanın 13. büyük mobilya üreticisi olan Türkiye, Covid-19 salgını nedeniyle Temmuz’a ertelenen CIFF Uluslararası Mobilya Fuarı’na katılmaya hazırlanıyor. 27-30 Temmuz tarihleri arasında Çin’in Guangzhou kentinde düzenlenecek fuarda 4 bin metrekarelik alanda 48 konteynırdan oluşan Türk mobilyası sergilenecek. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Çin’e ihracatımız geçen yılın Haziran ayına kıyasla bu yıl üç kat arttı. Çin’e ihracat yapan, bayilik veren firma sayımız ise her geçen gün artıyor. Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkimiz sadece mobilya satmakla sınırlı değil, aynı zamanda birlikte stratejik işbirliği yapmak üzerinedir” dedi. Birlik, Çin fuarıyla eş zamanlı olarak dünyanın en önemli mobilya ithalatçılarının davet edildiği bir de sanal fuar düzenleyecek.
Dünyanın en büyük 13. üreticisi olan Türk mobilya sektörü, Covid-19 salgınına rağmen 2020’nin ilk altı ayında 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sadece Haziran ayında gerçekleşen yurt dışı satışı 300 milyon dolar olurken, geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış yüzde 48 oldu. Bu büyük atak ile pandemi nedeniyle Mart-Nisan-Mayıs aylarında yaşadığı kaybı hızla toparlayan sektör, Temmuz’da hedef büyüttü. Sektör, 27-30 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği evsahipliğinde “Furnistry2020 Virtual Fair” adı altında bir sanal fuar düzenleyecek, ayrıca yanı tarihlerde Çin’de CIFF 2020 Uluslararası Mobilya fuarına katılacak.
Çin’e ihracatımız Haziran’da 3 kat arttı
Çin’in Türk mobilya sektörü için önemli bir pazar olduğunu ve Haziran’da bu ülkeye ihracatlarının üç kat arttığını aktaran İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, küresel pazarın bütün önemli alıcılarının hazır bulunduğu CIFF Fuarı hakkında bilgi verdi. Covid-19 salgını nedeniyle düzenlenme tarihi 18-21 Mart’tan 27-30 Temmuz’a alınan fuara her yıl düzenli katılım sağlayan Türkiye’nin bu senede bütün zorluklara rağmen 4 bin metrekarelik alanda, 48 konteynır ürün ve 45 marka olarak hazır bulunulacağını söyleyen Güleç, şunları kaydetti: “Markalarımızın ürünleri fuarda sergilenecek ama bizler fiziki olarak orada hazır bulunamayacağız. Standların kurulumu ve stand görevlileri Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Müşavirliğimizin desteği ile Çin’den temin edildi. Ancak oluşturduğumuz dijital alt yapı ile standımızı gezen bütün satın almacılar çok rahat bir şekilde Türk markalarının temsilcileri ile görüşebilecek. Pandeminin getirdiği seyahat kısıtlamalarına rağmen bütün bu çözümleri neden geliştiriyoruz, çünkü Çin bizim için son derece önemli bir pazar. Biz bu fuar ile sadece Çin ile değil dünyanın bütün önemli mobilya alıcılarıyla buluşuyoruz. Yanı sıra Çin’e ihracatımız geçen yılın Haziran ayına kıyasla bu yıl üç kat arttı. Çin’e ihracat yapan, bayilik veren firma sayımız her geçen gün artmaya devam ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkimiz sadece mobilya satmakla sınırlı değil, aynı zamanda birlikte stratejik işbirliği yapmak üzerine. Birlik olarak başından beri bu fuara katılım sürecini kurguladık, planladık, planı uyguladık ve tüm firmalarımızı destekledik.”
Mobilyada uluslararası ilk sanal fuar 27-30 Temmuz’da
İhracatta kalite, tasarım ve fiyatın yanı sıra özellikle ‘yeni normal’ ile birlikte dijitalleşme ve e-ticaretin öneminin iyice arttığını da vurgulayan Birlik Başkanı Güleç, mobilyada ilk uluslararası sanal fuarı da yine Temmuz’da yapacaklarını söyledi.
Güleç’in aktardığı bilgiye göre, Türkiye’nin ilk uluslararası sanal mobilya fuarı “Furnistry2020 Virtual Fair” adı altında 27-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Dünyanın bütün önemli satın almacıları ile kontağa geçilip katılım davetinin iletildiği fuarda, Türk markalarının ürünleri tanıtılacak, iş toplantıları ise e-B2B alanlarında gerçekleşecek.
Türkiye’nin özellikle mobilya tarafında kısa sürede dijitalleşme konusunda mesafe kat ettiğini belirten Güleç şunları söyledi: “Hedefimiz, 2023 yılında mobilya ihracatında dünyanın ilk beş ülkesi sıralamasında yer almak. Dijitalleşmenin ve e-ticaretin pandemiden sonra ‘Yeni Normal’de önemi arttı. Türk mobilya sektörü bu konuda da Bakanlığımızın da desteğiyle büyük adımlar attı. Hızla gelişme kaydediyoruz. Ben, Türk mobilya sektörünün teknolojisinin dünyada başka hiçbir ülkenin mobilya sektöründe olmadığını iddia ediyorum. Pek yakın bir gelecekte sektörümüz, dijitalleşmede ve e-ticarette de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alacaktır.”