THYAO 2Ç21 Mali Tablo Analizi ve Hedef Fiyat
Covid-19 Baskısı Devam Ediyor…
Mevcut Fiyat (Kapanış) 12,42
Halka Açıklık Oranı 50,00
Hedef Fiyat 15,80
Getiri Potansiyeli 27,2%
- Türk Hava Yolları’nın 2020 yılı konma sayısı, arz edilen koltuk sayısı, ücretli yolcu km’si, uçulan km, kargo tonajı ve yolcu sayısı 2019 yılına göre, Covid-19 salgınının havayolu yolcu trafiğine olan önemli etkilerinden dolayı ciddi oranda düşmüştü. Şirket’in kargo gelirlerindeki artış yolcu gelirlerindeki kaybı azaltmış ve alınan tasarruf önlemlerinin etkisi ile faaliyet giderleri TL bazında düşmüş ve bu iki temel faktör FAVÖK marjına olumlu etki yapmıştı.
- Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmaya başlanması ve uluslararası kabul bulan aşı pasaportu uygulaması ile gelen olumlu vaka sayıları istatistikleri ile iç hat ve dış hat uçuşları tekrar başlamıştır. 2020 yılındaki gibi, 2021 yılında da THY yolcu tarafındaki boşluğu kargo taşımacılığı ile telafi etmeye çalışmış ve bunu kısmen başarmıştır.
- Yolcu kapasitesinin 2019 yılının aynı dönemine göre %44 oranında gerilediği 2021 yılının ikinci çeyreğinde, iç hatlarda %74, dış hatlarda ise %61 doluluk oranı ile toplam 8,2 milyon yolcu taşınmıştır.
- Türk Hava Yolları 2Ç21’de beklentilerden yüksek kur farkı zararı kaydetmiş olması nedeniyle, piyasa beklentisi 811 mn TL net kar elde etmesi yönündeyken 497 mn TL net zarar açıklamıştır.
- THY’nin toplam yolcu sayısı 2Ç20’ye göre %601 artarak 2Ç21’de 8,2 milyona ulaşmış olmasına rağmen 2Ç19’un %55,6 altında gerçekleşmiştir. Bu sayı 2021 yılında 2020 yılına göre toparlanmanın başladığı sinyalini verirken Şirket’in toplam kargo hacmi de yıllık %45,7 oranında artış göstermiştir. Artan yolcu hacmi, kargo gelirlerindeki artış ve TL’nin dolar karşısındaki değer kaybının etkisiyle THY’nin satış gelirleri, yıllık bazda %195,2 artarak 18.233 mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
- Yıl içinde sabit maliyetlerin etkisi, aşı tedarikindeki sıkıntılar ve Covid varyasyon etkileri ile yolcu sayılarındaki toparlanma 2020 yılına göre olumlu olsa da gelir seviyesi hala 2019 yılının altındadır.
- Doların ilk altı aydaki Euro, Frank ve Yen karşısındaki seyri Şirket’in dolar bazlı gelirlerindeki düşüş ve yüksek yabancı para borçlarından dolayı finansal olarak Şirket’i olumsuz yönde etkilemekle beraber faaliyet performansına etkisi net olarak ölçülememektedir. Şirket mevcut Covid-19 etkilerini hafifletici adımları içerisinde uçak teslim alım tarihlerini ötelemiştir.
- Borçluluğunun yüksek olması nedeniyle finansal kaldıracı yüksek olan THYAO’nun FD/FAVÖK ve İNA değerlemelerine duyarlılığı oldukça fazladır. Çarpanda ya da İNA parametrelerinin herhangi birisinde meydana gelen ufak bir oynama şirketin hedef piyasa değerinde büyük volatiliteye sebep olmaktadır. THYAO için 2021 beklenti FAVÖK rakamı ve Şirket’in ortalama Forward FD/FAVÖK çarpanına göre hesapladığımız çarpan değeri ile İNA’dan hesapladığımız değere eşit ağırlık vererek THYAO hissesi için 12 aylık hedef fiyatımızı 15,80 TL olarak belirliyor ve Endekse Paralel Getiri tavsiyesiyle Araştırma Kapsamımıza dahil ediyoruz.
- Büyüyen bir şirket konumundaki THYAO’nun gelecek potansiyeli pandemi nedeniyle sekteye uğramış olsa da hala umut vaad etmektedir. Şirket mali tablolarını dolar bazlı takip etmesinin pozitif etkilerini görmesine rağmen yüksek kaldıraç riski, Covid-19 aşılamasındaki sürelerin tahmin edilememesi, petrol fiyatlarındaki belirsizlik ve yüksek seyrin etkisi ile hisse fiyatı baskılanmaya devam edebilir.
Kaynak: Bizim Menkul