Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında attığı güçlü adımlara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da yılın ikinci yarısından itibaren katıldı.
TCMB, yurt içinde toplamda 3,400 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 42,50 seviyesine çekti. Bu dönemde, yeni ekonomi yönetiminin sadeleşme adımları ve yapılan sözlü yönlendirmeler, Türk lirası varlıklarını uluslararası kurumların radarına geri soktu.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 280 baz puanla son üç yılın en düşük seviyesine gerilerken, yurt dışında yerleşik kişilerin Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve hisse senedi alımları önemli ölçüde arttı. Yurt dışında yerleşik kişiler, son 8 haftada yaklaşık 1 milyar 902 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirirken, yılbaşından bu yana hisse senetlerindeki toplam alım yaklaşık 1 milyar 349 milyon dolar oldu.
Yeni başlayan bir döviz yatırımcısı için, ekonomik takvim anlamak açısından büyük bir öneme sahiptir. Ekonomik takvim, finans piyasalarını etkileyebilecek ekonomik olayların zamanlamasını gösteren bir araçtır. DXY‘nin alım-satımının nasıl gerçekleştiğini, ticaret stratejilerini anlamak ve bu kararların döviz ticareti üzerindeki etkilerini kavramak, döviz yatırımcıları için son derece kritiktir.
Grafik TradingView’den
TUPRS BIST yükselirken ekside 143 ile kapattı. Şirketin son bir yılda gösterdiği performans %97.40 olarak kaydedilmiştir.
TÜPRAŞ’ın son 1 ayda gösterdiği performans %6.47 olarak kaydedilmiş ve bu ise kısa vadeli bir zayıflığı işaret edebilir. TÜPRAŞ’ın RSI değeri 42.21 olarak ölçülmüştür, bu da hisse senedinin nispeten aşağı yönlü bir momentumda olduğunu gösterebilir. Ayrıca, Stochastic göstergeleri de şu anda satış baskısı olduğunu göstermektedir.
TÜPRAŞ’ın uzun vadeli trend analizi için kullanılan göstergeler arasında 200 günlük hareketli ortalama önemlidir. Bu göstergeye göre, şirketin uzun vadeli trendi genellikle yukarı yönlüdür. Ancak, son dönemdeki fiyat değişimleri, kısa vadeli düşüş eğilimini göstermektedir.
Sonuç olarak, TÜPRAŞ’ın hem temel hem de teknik göstergeleri incelendiğinde, şirketin belirli zayıflıklarla karşı karşıya olduğu görülmektedir. Smart Money Concept osilatöründen 153 direncini ve 132 desteğini görmekteyiz. Süpertrend sat sinyali vermektedir.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yılın son çeyreğinde satış ağırlıklı bir seyir izlemesine rağmen yıllık bazda yüzde 35,6 yükselerek 7.470 puana ulaştı. Ancak endeksin dolar bazında yatırımcısına yüzde 14,1 kaybettirdiği gözlendi. 2024’te bölgesel risklerin artması ile bunun telafi edilmesi daha zor olabilir. Siyonizm sonucu bölge ateş çemberine dönmüş durumdadır. Ancak Fransa Afrika’da sömürgelerden çekilmek zorunda da kalıyor. Olumlu gelişmeler de var.
Okan Özdemir