Şirket Raporu ve Hedef Fiyat Revizyonu
Tavsiye: Endeks Üzeri Getiri
Önceki: Endeks Üzeri Getiri
Hedef Fiyat TL308.20
Hisse Fiyatı (04-04-2022) TL227.40
Getiri potansiyeli 36%
Tüpraş için indikatif olan rafineri marjlarında toparlanma hız kazanıyor…
Pandemi kaynaklı kısıtlamaların dünya genelinde azalması, ekonomik büyümede devam eden ivme ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği arz kaynaklı belirsizlikler nedeniyle rafineri ürün marjlarında 2022 yılı ilk çeyreğinde toparlanma eğilimi devam etmektedir. Özellikle Mart ayında dizel ürün marjında yaşanan sert yükseliş sayesinde, Tüpraş’ın aylık tahmini ortalama rafineri marjının 10 dolar/varil seviyesini aştığını hesaplıyoruz. Bu eğilim ve olası pozitif stok etkisi de dikkate alındığında, şirket yönetiminin daha önce açıklamış olduğu 2022 yılı için 4-5 dolar aralığındaki rafineri marjı tahmininde yukarı revizyon gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.
Avrupa’da dizel arz açığı ve gaz fiyatlarındaki yükseliş ön plana çıkmakta…
Yılın ilk çeyreğinde kaydedilen rafineri ürün karlılığı değişimlerinde, özellikle Avrupa’nın Rusya’ya karşı petrol ve gaz alanında yaptırım uygulayabileceğine yönelik belirsizlik etkili olmuştur. Bir yandan özellikle AB’nin dizel ithalatının %20’sini karşılayan Rusya’dan gelen arzın piyasadan çekilme ihtimali, diğer yandan gaz piyasasında benzer riskler sonucu yaşanan fiyat artışları nedeniyle özellikle orta distilat rafineri ürün fiyatları ham petrole göre daha hızlı fiyat artışları kaydetmiştir. Tüpraş’ın üretiminde orta distilat ağırlığının %55 civarında ve birçok rafineriden daha yüksek olması sayesinde, şirketin karlılık görünümü bu dinamiklerden olumlu etkilenecektir. Ayrıca Türkiye’de doğal gaz zamları devam etse de, AB piyasasına göre gaz maliyeti halen daha düşük seviyededir ve AB’de rafinerilerin enerji maliyetlerindeki artışın ürün fiyatlarını yukarı çekmesi, rafineri marjlarını destekleyen bir diğer unsur olmaya devam etmektedir.
Hedef Fiyatımızı 308,20 TL olarak güncelliyoruz…
2022 yılının güçlü geçmesini beklediğimiz Tüpraş için, tahminlerimizde yaptığımız revizyon sonrası hedef fiyatımızı 308,20 TL olarak güncelledik ve hisse için Endeks Üzeri Getiri önerimizi devam ettiriyoruz. Şirketin stok karı etkisi hariç tutulduğunda faaliyet karı performansının (FAVÖK) 2022 yılında önceki yıla göre 0,6 milyar dolar seviyesinden 1,1 milyar dolara yükselmesini tahmin ediyoruz. Güçlü karlılık sonrası, 2022 yılı karından 2023 yılında tekrar nakit temettü ödemesine başlanması ihtimali de kuvvetlenecektir. Hisse için yeni hedef fiyatımız %36 yükseliş potansiyeline işaret etmektedir. İNA değerlememizde kullandığımız TL bazında ortalama sermaye maliyeti %23,9 seviyesindedir.
2021 yılında açıklanan stratejik dönüşüm planı uzun vadeli yol haritasını çizmektedir…
Şirket Kasım ayında açıkladığı stratejik yatırım planı ile hem karbon ayak izini azaltma hedeflerini belirlemiş, hem de petrol talebinin uzun vadede zirve yaptıktan sonra da karlılığını sürdürmek için yeni ürün yatırımlarını belirlemiştir. Buna göre bir ünitede sürdürülebilir havacılık yakıtı üretmek üzere İzmir rafinerisinde yatırım yapılması, yeşil hidrojen projelerinin geliştirilmesi ve yenilenebilir elektrik enerjisi üretiminin artırılması hedeflenmektedir. 2035 yılında şirketin faaliyet karının %30’luk kısmının bu projelerden oluşması beklenirken, yine aynı yılda karbon salınımının da %35 oranında azaltılması hedeflenmektedir.
Riskler…
Küresel ekonomide durgunluk, yeni bir salgın veya Covid varyantı, yurtiçi akaryakıt fiyatlamasına yönelik regülasyonlarda değişiklik, ağır-hafif ham petrol tipleri arasındaki makasların daralması gibi faktörler negatif riskler arasında sayılabilir. İran ile devam eden müzakerelerin sonucuna göre İran petrolünün tekrar uluslararası piyasalara dönüşü ise olumlu potansiyel gelişmeler arasında öne çıkmaktadır.
Kaynak: Yatırım Finansman