TUPRS – Endeksin Üzerinde Getiri
Hedef Fiyat 369,18
Hisse Fiyatı (TL) 249,10
Yükseliş Potansiyeli (%) 48%
Piyasa Değeri 62.379
Firma Değeri 73.597
➢ Geçtiğimiz yıllardan bugüne; OPEC+ kesintileri, İran ve Venezuela’ya uygulanan yaptırımlar, Covid sonrası mobilitenin artması gibi sebepler petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesine zemin hazırlarken; Rusya/Ukrayna savaşının başlamasıyla petroldeki yukarı hareket ivmelenmiş, bu durum(lar) bölgesel petrol fiyatları arasında da önemli seviyede farklar oluşmasına sebep olmuştur. Buna bağlı olarak; Tüpraş’ın crack marjlarında da Mart ayından itibaren önemli seviyede yükselişler gerçekleşmiştir. Her ne kadar rafineri marjı varsayımlarımızda 3Ç22 itibariyle aşağı yönlü normalleşme varsayımımız bulunsa da, gelecek çeyreklerde (2023 yılını da kapsayacak şekilde) özellikle arz kısıntılarının gündemde kalmaya devam edeceğini ve Tüpraş’ın net rafineri marjının 5 yıllık ortalamalara kıyasla önemli seviyede yukarıda şekilleneceğini düşünüyoruz.
➢ Tüpraş’ın net rafineri marjının yüksek primli seyretmesi beklentimizdeki ana argümanlarımız şunlardır: i) Ağır ve ekşi ham petrolleri yüksek kompleksite oranları ile işleyebilmesi ii) ham petrol tarafında düşük fiyata erişim imkanının güncel makroekonomik şartlarda önemli düzeyde artması ve bunun devam etmesi beklentimiz iii) yüksek seyrin sürmesini beklediğimiz kapasite kullanım oranı ve bunun pozitif marj katkısı iv) havacılık sektörü verilerindeki iyileşmenin sürmesi
➢ Tüpraş’ın Stratejik Dönüşüm Planı çerçevesinde 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını 2017 yılına kıyasla %30’a yakın düşürme hedefi bulunuyor. 2050 yılına kadar ise karbon nötr seviyeye gelme hedefi bulunuyor. Plan doğrultusunda 2050 yılına kadar 10 milyar $ yatırım planı mevcuttur. Gelecek yıllarda emisyon geçişi doğrultusunda, karbon salınımı azalmayan şirketler için önemli seviyede bilanço yükümlülüklerinin doğacağı varsayımıyla yatırım planını genel olarak makul buluyoruz. Öte yandan, Entek Birleşmesi’nin güncel şartlar altında Tüpraş değerlemesini olumsuz etkileme beklentileri bulunmasına karşın, sıfır karbon salınımı hedefi doğrultusunda ihtiyaç duyulan yeşil hidrojen ihtiyacının iç kaynaklar ile karşılanması ve lojistik sektörü ihtiyaçlarına yönlendirilmesi hedefini pozitifi olarak yorumluyoruz.
Kaynak: Gedik Yatırım 2022 / 3. Çeyrek Strateji Raporu