Tüpraş Hisse Yorumu / Ak Yatırım – (6.12.2022)

Güçlü karlılık ile beraber temettü hikâyesi yeniden…

Endeksin Üzerinde Getiri
Hisse Fiyatı: 473,2TL
12 Aylık Hedef: 671,8TL

Tüpraş için 671,8 TL hedef hisse fiyatı ile “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi yineliyoruz. Hedef hisse fiyatımız %42’lik bir yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Tüpraş’ın, 1- cazip değerlemesi, 2- ürün marjlarının yüksek seyretmesi, 3- caziptemettü verimi, 4-dizelde yaşanan arz sıkıntısıyla birlikte güçlü 1Ç23 kar beklentisi ve 5- stratejik dönüşüm planı çerçevesinde atılan somut adımlar gibi faktörler sebebiyle endeksin üzerinde performans göstermesini bekliyoruz.

Temettü hikayesi yeniden… 2019’dan beri zayıf karlılık ve birikmiş zararlar nedeniyle temettü dağıtılamamıştı. Güçlü 2022 karı sonrasında Tüpraş’ın brüt 20,8 milyar TL (Hisse başına: 75.4 TL) temettü dağıtmasını bekliyoruz. Beklentimiz %16’lik bir temettü verimine işaret ediyor.

Güçlü karlılığın en az iki çeyrek daha devam etmesini bekliyoruz. Avrupa’daki doğalgaz krizi, pandemi sonrasında toparlanan talep ve arz sıkıntısı nedeniyle tarihi ortalamalarının çok üzerine çıkan dizel ve jet yakıtı marjları sayesinde Tüpraş, 2Ç22 ve 3Ç22’de ortalama 1 milyar dolarlık bir FAVÖK elde etti. Orta distilat ürün marjları geçtiğimiz çeyreklerde ortalama 40 dolar seviyesindeyken, 4Ç22’de şu ana kadar dizelde 50.5 dolar seviyesi görüldü. İlk tahminlerimize göre, Tüpraş’ta 4Ç22’de 728 milyon dolarlık (13,7 milyar TL) bir FAVÖK rakamı bekliyoruz (4Ç21: 614 milyon dolar). Aralık 2022 başından itibaren Rusya’dan deniz yoluyla yapılan petrol ihracatına $60/v tavan fiyat uygulanması, Rusya’dan iskontolu petrol arzının devam etmesine neden olabilir. Bu da hafif-ağır ham petrol makasında açılmaya sebep olarak Tüpraş’ın karlılığına olumlu etki edebilir. Şubat 2023’ten itibaren de Rusya’nın petrol ürünü ihracatına yaptırım uygulanmaya başlanması, zaten sıkışık olan dizel arzını daha da azaltabilir. Buna göre 1Ç23’te de ürün marjlarının kuvvetli olmasını beklemekteyiz.

Arz sıkıntısı ve dünyada rafinaj kapasitesindeki yeni yatırımların yeterli olmaması, ürün marjlarının tarihi ortalamalara yaklaşmasını geciktirebilir. Global ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve tarihi yüksek seviyelerinden geri çekilen doğalgaz fiyatları sebebiyle, 2023’te ürün marjlarında bir normalleşme bekliyoruz. Modelimizde, dizelde $38/vl’den $29/vl seviyesine, jet yakıtında $34/v’den $29/v seviyesine düşüş bekliyoruz. Ancak, yaptırımlar nedeniyle bölgedeki arzın azalması, kapasite sorunları ve düşük stok seviyeleri sebebiyle dizel ve jet yakıtı marj tahminlerimizde yukarı yönlü riskler olabilir.

Kaynak: Ak Yatırım