Kalıcı bir toparlanma için henüz erken
Endekse Paralel Getiri
Hisse Fiyatı: 87,35TL
12 Aylık Hedef: 102TL
Talep ve marjlardaki zayıflığı yansıtmak amacıyla kar tahminlerimizde aşağı yönlü revizyonlar yaptık.
Bu yılın başında, IMO 2020 kuralları dolayısıyla oluşan olumlu beklentiler korona virüsün rafineri ürünlerine olan talebi olumsuz etkilemesi sebebiyle tersine döndü. Benzin, jet yakıtı motorin gibi rafineri ürünlerine olan talep ciddi anlamda düşerken, jet yakıtı havacılık sektörünün ikinci çeyrekte durmasıyla koronavirüsten en kötü etkilenen ürün grubu oldu. Sene başındaki olumlu beklentilere karşılık jet yakıtı ve motorin gibi orta distilat ürün marjları zayıfladı, benzin marjları eksiye dönerken yüksek sülfürlü fuel oil marjlarında ise dipten toparlanma görüldü. Söz konusu etkiler Tüpraş’ın ortalama ürün marjlarını baskıladı. Diğer yandan, ilk çeyrekte petrol fiyatlarındaki sert düşüş 2milyar TL civarında stok zararına yol açtı. Şirket zayıf talep ortamını göz önünde bulundurarak İzmir Rafinerisi’nde Mayıs-Temmuz arasında üretimi durdurdu ve yeni durumda 2020 yılında kapasite kullanımının %80-85 aralığında gerçekleşmesini beklediğini açıkladı.
Tüpraş’ın faaliyet karının (FAVÖK) bu yıl 671mn dolardan 339mn dolara düşmesini, 2019 seviyesine ancak 2021 yılında yaklaşılmasını bekliyoruz. Tüpraş için hedef fiyatımızı 102 TL seviyesine indirirken Endekse Paralel Getiri tavsiyemizi koruyoruz. İlk çeyrek sonuçlarının bu yılın en kötü çeyreği olarak geride kalmasını bekliyoruz. İlk çeyrekte kaydedilen yüksek stok zararının bir kısmı ikinci çeyrekte stok karına dönecek olsa da, ürün marjlarındaki devam eden zayıflık sebebiyle kalıcı bir toparlanmadan bahsetmenin bu aşamada mümkün olmadığını düşünüyoruz. Olumlu tarafta ise, ekonomilerin yeniden açılması ile benzin ve motorin talebinin canlanması ve uçuşların yeniden başlamış olması hisseyi destekleyebilecek faktörler olarak sıralanabilir.
Rafineri marjları üzerindeki baskı devam ediyor
Korona virüsün rafineri ürünlerine olan talep üzerindeki baskısı bir süre daha hissedilmeye devam edecektir. Bu sebeple, talep kaynaklı kalıcı bir toparlanmadan bahsetmenin bu aşamada düşük olasılık olduğunu düşünüyoruz. Havacılık sektörünün jet yakıtı talebinin daha geç toparlanmasını bekliyoruz. Jet yakıtı marjlarının zayıf seyretmesi hem motorin hem de Tüpraş’ın rafineri marjlarını baskılamaya devam edecektir. Tüpraş’ın rafineri marjlarına bir olumsuz etki de ağır ham petrol fiyatlarının yüksek seyretmesinden geliyor. OPEC’in üretim kısıntısı ve özellikle Asya rafinerilerinin ham petrol talebindeki iyileşme son dönemde ağır ham petrol fiyatlarının Brent’e göre farkının daralmasına neden oldu.
Temettü beklentileri 2021’e ertelendi.
2020 yılı için 104mn TL net zarar beklentimizi göz önünde bulundurarak temettü beklentilerinin 2021 yılına ertelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüpraş’ın net borcu son dönemde artan işletme sermayesi ihtiyacı nedeniyle 12,2milyar TL’ye yükseldi. Net borcun faaliyet karına oranı birinci çeyrekte 6,6x olarak oluşurken, söz konusu oranın 2020’de 4,3x’e 2021’de ise 2,1x’e düşmesini bekliyoruz.
Kaynak: Ak Yatırım