2014 Yılı 2. Çeyrek Mali Tablosu Bilgilendirme Notları ve Hedef Fiyat Güncelleme…
– Yılın ikinci çeyreğinde küresel petrol ürünleri sektöründe talep %1,3 artarken, artan jeopolitik risklerle arz tarafında artan belirsizlikler sektörün zayıf performans sergilemesine sebep oldu. Buna ek olarak, Asya ve Orta Doğu’daki kapasite artışları ile Amerikan ham petrolünün artan fiyat avantajıyla ABD’li rafinerilerin ihracatlarını artırmaları Akdeniz bölgesinde arz artışına sebep olarak rafineri marjlarını olumsuz etkiledi. 2013 yılı 2. çeyreğine 110 ($/varil) seviyelerinden başlayan Brent ham petrol fiyatı, talep koşullarının yanı sıra Rusya-Ukarayna arasındaki gerginlik ve Orta Doğu’da artan jeopolitik riskler sebebiyle 2014 yılı ikinci çeyreğinde $105-$115 bandında dalgalandı.
– Tüpraş’ın rafineri marjı son dört çeyrekte Akdeniz rafineri marjının üzerinde seyretmişti, ancak bu çeyrekte altında kaldı. 2013 yılı ikinci çeyreğinde Akdeniz Rafineri Marjı 2,52 $/varil iken 2014 yılının aynı çeyreğinde 0,35 $/varil olurken, Türpaş’ın rafineri marjı ise bu dönemlerde 2,63 $/varil’den negatif 0,28 $/varil’e geriledi. 2013 yılının her çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre gerileyen Akdeniz rafineri marjı son üç çeyrektir de 0,30-0,39 $/varil bandında düşük seyretmektedir. Akdeniz rafineri marjlarındaki kötüleşmede, zayıf talep ile yeni kapasite ilaveleri ve özellikle Kuzey Amerika’da yüksek kapasite kullanım oranlarıyla gerçekleşen arz artışlarının etkili olduğu söylenebilir. Tüpraş’ın rafineri marjındaki kötüleşmede ise düşük kapasiteyle çalışılması ve düşen ürün fiyat oranlarıyla birlikte stok değer düşüşlerinin (0,28 $/varil) de etkili olduğu görülmektedir.
– Kapasite kullanımı ve üretim azaldı. Şirketin ham petrol işleme kapasite kullanım oranı geçen yılın ikinci çeyreğinde %81,9 iken bu yıl %64,9’a geriledi. Benzer şekilde üretim de geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre ton bazında %18,3 azaldı. Ürün bazında bakıldığında fueloil üretimi dışında tüm ürünlerin (jet yakıtı, dizel, asfalt vb.) üretiminde düşüş yaşandı.
Raporun tamamı için tıklayın.
TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!