Tümosan Motor ve Traktör Hisse Yorumu
Şirketin güçlü mali yapısı ve geleceğe dönük olumlu beklentileri sebebiyle, halka arzından bu yana endeksin üzerinde getiri elde etmeyi başaran ve yıl sonunda iyi bilanço açıklaması beklenen TMSN hisseleri için orta – uzun vadede “Endeksin Üzerinde Getiri” sağlamaya devam etmesini bekliyoruz.
1976 yılında bir KİT olarak kurulan Tümosan, 2004 yılında özelleştirilmiştir. Önceleri motor parçaları, aktarma organları ve benzeri teçhizatı üretmek amacıyla faaliyette bulunan şirket, daha sonraları faaliyetlerini dizel motor ve traktör üretiminde yoğunlaştırmış olup, kısa sürede Türkiye’nin traktör pazarında önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Traktör pazarında %15’lik pazar payı ile sektörde 2. sırada olan Tümosan’ın 2013 yılında pazardan %18-19’luk pay alması beklenmektedir.
Ereğli Tekstil Turizm San. Ve Tic. A.Ş %68.5’lik pay ile hakim ortak konumundadır. Fiili dolaşımdaki pay oranı %19.2 olup, geri kalan paylar Albayrak Ailesi’ne aittir.
Araştırma kapsamımıza aldığımız Tümosan’ın mevcut mali yapısı bize şirketin temel verilerinin “güçlü” olduğunu göstermektedir. Bu görüşümüze dayanak oluşturan temel verilerin bazıları;
Öz varlık karlılığının %20’nin üzerinde olması, Sektördeki diğer şirketlere göre göreceli olarak düşük borçluluk ile çalışması (Borçlarının toplam aktiflere oranı %30), Kar marjının yüksek olması + kar marjlarında çeyreklik bazda gözlenen istikrar olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra, KAP’a açıklanan aylık bildirimlere göre 2013/12 döneminde 9.325 adetlik satış gerçekleştiren Tümosan’ın reel satışları 2012/12 yılına kıyasla %39 artmış bulunmaktadır. Traktör segmentinde konuşulan hurda teşvik yasasının hayata geçirilme ihtimali var. Söz konusu durumun şirketin mikro analizinde nakit akımlarını olumlu yönde etkilemesini bekliyoruz. Şirketin Ekim ayında yayınladığı yatırımcı sunumuna göre; hurda teşvikiyle beraber Türkiye traktör satışlarının yılda 65,000 adede ulaşması beklenmektedir. Tümosan’ın 2012 yılı toplam satış miktarı 6,735 adet olup, traktör üretim kapasitesi ise 3 vardiya çalışıldığında 45.000 adet/yıl’dır. Yanı sıra Altay tankı için motor ihalesine de katılan Tümosan, otobüs ve kamyon motoru üretimine de başlayabilir.
Şirket sektörde önemli bir konuma sahip Türkiye, tarımsal büyüklük açısından 2012 sonu itibariyle Avrupa’da birinci, dünyada ise 5’nci sıradadır. 2013 yılında yurt genelinde iklim koşulları tarımı olumlu yönde etkilemiştir. Türkiye’de traktör satışlarında 2009’dan bu yana artan bir trend mevcuttur. Tümosan traktör pazarında %15’lik pay ile sektörde 2. sıradadır. Şirket yetkilileri, 2013 yıl sonu itibariyle pazardan %18-19’luk pay almayı hedeflediklerini açıklamaktadırlar.
2012 yılında Türkiye genelinde toplam 51,032 traktör satışı yapılmıştır. Son 20 yılın ortalaması ise 34 bin civarındadır. Otomotiv Sanayi Derneği’nden elde ettiğimiz verilere göre 2013 yılı Aralık ayına kadar toplamda 35,661 traktör üretilirken, yurtiçi satış 22,086 adet ve yurt dışına satış 12,874 adet traktör satılmıştır. Mevcut görünüm 2013 yılı satışlarının geçen senenin altında kalacağını ama 20 yıllık ortalamasının üzerinde olacağını göstermektedir. Ömrü tükenmeye yakın traktör sayısının yüksek olması gelirler açısından önemli potansiyel yaratıyor Tarımda ileri ülkelerde, traktörler yılda ortalama bin saat çalıştırılırken mekanik ömürleri için 10-12 yıl öngörülüyor. Türkiye’de ise traktörler yıllık ortalama 500-600 saat çalıştırılıyor. Dolayısıyla mekanik ömür Türkiye muadili ülkelerde 20-24 yıl olarak değerlendirilmektedir. Elde ettiğimiz son verilere göre 25 yaşın üzerinde yaklaşık 750,000 traktör bulunmaktadır ve hurda yasasının çıkması ile söz konusu traktörler hurdaya çıkabilir. Yatırımcı sunumunda; kısa ve orta-uzun vadede talebe yön veren etmenler şu şekilde belirtilmektedir: Kısa Vadeli Hurda teşviki ile satışları yıllık 65 bin adedi aşabilir. 2014 ve izleyen seçim dönemi, tarımsal desteği olumlu olarak etkileyecektir. Ekonomik istikrar uygun kredi şartları oluşturacaktır. 2015 yıl sonu itibari ile Avrupa Birliği Emisyon Standardı Stage IV motor kullanımının zorun hale gelmesi yerli sanayinin geleceğini belirleyecektir.
Orta – Uzun Vadeli
• Arazilerin toplulaşması ile tarımsal işletmelerin büyümesi mekanizasyonu arttıracaktır.
• Çiftçilerin daha yüksek beygir güçlü ve yüksek teknolojiye sahip traktörlere yönelmesine neden olacaktır.
• Artan nüfus ve üretimde artış zorunluluğu endüstriyel tarımın önemini arttırmaktadır.
• Traktör parkının yaşlılığı yenileme ihtiyacını her yıl arttırmaktadır.
• Devlet tarafından tarıma aktarılan kaynaklar istikrara kavuşmaktadır.
• Tarımsal işletmelerin %28’i olan traktör varlığı yüzdesi artacaktır.
• Traktör yan sanayinin gelişmesi daha ucuz ve kaliteli ürün imalatına imkan sağlayacaktır.
Son Haberler ve Gelişmeler
18.12.2013’te TMSN hisseleri BIST100 endeksine dahil edilmiştir. Bu gelişme halka arzı çok eskiye dayanmayan TMSN hisseleri için olumludur.
15.11.2013’te Tümosan, Tunus’a teslim edilmek üzere 70 adet traktör ve 70 adet ekipman alımı ihalesini kazandı.
11.11.2013’te Zaman Gazetesi internet sitesinde yayınlanan habere göre; Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Ogün, yeni bir motor geliştirdiklerini ve bu motorun kamyon ve otobüslerde kullanılacağını söyledi. Ogün, Tümosan olarak, Altay tankının motorunu ve transmisyonunu üretmek için Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın ihalesine katıldıklarını, sonucu beklediklerini de açıkladı.
08.11.2013’te Sabah Gazetesi internet sitesinde yayınlanan habere göre; Türk Motor Ve Traktör Sanayi, (Tümosan) şimdi de otobüs ve kamyon motoru üretimine başlıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışan şirket, dizel motorun seri üretimine 2015’te geçecek. Yeni nesil motor %100 yerli üretim olacak.
Raporun tamamı için tıklayın.
Gedik Yatırım Araştırma
Tüm Tümosan Motor ve Traktör hisse yorumları için tıklayın!
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!
Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.
İletişim Formu
İletişim formu için buraya tıklayın