Tüketim Nedir?
Milli Gelir’den kabaca direkt vergilerin düşürülmesi ile, Kullanılabilir veya Harcanabilir Gelir’e ulaşılır. Kullanılabilir Gelir bireyler ve kurumlar tarafından iki şekilde kullanılır; Tüketim Harcamaları ve Tasarruflar. Mal ve hizmetlerin insan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya giderecek şekilde kullanılmasına “tüketim” denir. Bu kullanımın parasal değeri tüketim harcamalarını oluşturur.
Tasarruf Nedir?
Kullanılabilir Gelir’den tüketim harcamaların karşılanmasından sonra, bireyler ve kurumlar tarafından halen harcanmamış bir artık değer kalır ise, bu değer tasarruf olarak adlandırılır. Makro ekonomide Toplam Yurtiçi Tasarruflar ifadesi ile geçer. Tasarruf Paradoksu ise, halkın daha yüksek oranda tasarruf etmesi ile tüketim harcamalarının azalmasının, yatırım harcamalarında da daralmaya neden olması nedeniyle, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve tasarrufların azalmasıdır. Yani, tasarruf eğiliminin artması uizun vadede toplam tasarrufların azalmasına yol açmaktadır. Bu durum bir paradokstur.
Kaynak: Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Lisanslama Sınavları Eğitim Notları – Doç. Dr. Kerem Alkin
Merhabalar,
Tasarruf etmekle ilgili ipuçlarından oluşan yazınız için size çok teşekkür ederim. Kendime katkı sağladığım bir yazı oldu. Tasarruf etmemizin önünde pek çok engel var. Bunlardan bana göre birincisi; ihtiyaçlarımıza göre değil de isteklerimize göre alışveriş yapmak. İstek alışverişleri yüzünden hem gardıroplar hem de yaşam alanları dolup taşıyor. İşlevi olmayan eşyalardan kendimize ne yer bulabiliyoruz ne de zaman ayırabiliyoruz. Çünkü kimi zaman kullanmadığımız eşyaların bakımını yapmak zorunda kalıyoruz. Tasarruf etmenin önündeki engelleri anlattığım blog yazımı izninizle sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/tasarruf-etmemizi-neler-zorlastirir Yazılarınızın devamının gelmesini temenni ederim.
Keyifli okumalar dilerim.