Tüketim çılgınlığının bedeli icra-iflas faciası olacak

“Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin yeni yayımladığı “Aylık Bülten, Şubat 2023” raporu, hız kesmeyen fiyat artışları nedeniyle ücretleri sürekli eriyenlerin günlük ihtiyaçları için borçlanmaya devam ettiğini gösterdi”, yazıyor bu sabah Cumhuriyet Gazetesi.

Tüketici kredilerinde patlamanın iki nedeni var, ikisi de Yeni Ekonomi Modeli’nin (YEM) sakatlıklarından kaynaklanıyor. Tüketici, eksi reel faizden keyifle alış veriş yaparken, borç ödeme yükü/hane halkı geliri hızla yükseliyor. Seçimden sonra Cumhur İttifakı da, Millet İttifakı da kazansa, kredi faizleri yükselirken, tüketicinin krediye erişimi de güçleşecek. Kredilerini yenileyemeyen, ya da daha yüksek faiz ödeyen onbinlerce hanenin icra ve iflas kapılarında sürünmesi söz konusu olacak.

ORTALAMA 4 BİN 298 TL

Cumhuriyet’s göre, Şubat 2023 sonu itibarıyla bireysel kredi kullananların toplam sayısı Ocak 2023’e (aylık) kıyasla 122 bin, Şubat 2022’ye (yıllık) kıyasla 2 milyon 142 bin artarak 38 milyon 403 bin kişiye ulaştı. Kredi tutarı ise aylık yüzde 5.2, yıllık yüzde 69 artışla 1 trilyon 727 milyar liraya yükseldi. Hesap başı kredi tutarının ortalama TÜFE ile atbaşı gittiğine dikkat çekeriz. Aslında, bu reel borç yükünün artmadığı anlamını da taşıyabilir. Fakat, GSYIH’den emeğin aldığı payın çeyrekten çeyreğe azaldığını göz önüne alıp; bu gözleme “zaruri harcamalar” olan gıda, barınma ve sağlığın harcanabilir gelir içinde payının yükseldiğini de eklersek, borçlu ailenin finansman yükünün ihtiyari gelirine oranla yükseldiği sonucunu çıkartabiliriz.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!